NAUTISCH NIEUWS, oktober 2018
Tjalk Dankbaarheid valt droog op het Wad
Enkele leden van de Fotoclub Den Helder hebben onlangs met de tjalk Dankbaarheid van Dirk Bruin een tweedaagse vaartrip over het Wad gemaakt.
Tijdens het droogvallen van het schip hebben de clubleden hele mooie plaatjes kunnen schieten.
Foto’s: Natascha Worseling ©
Pollux in Werfkanaal
Een nieuwe aanwinst in Museumhaven Willemsoord is de bijna 23 meter lange en 5 meter brede dektjalk Pollux van Serge Lammerts, die al zo’n tien jaar bezig is om zijn in 1907 in Bijholt gebouwde schip te restaureren. Het schip is bij Restaurant Stoom voor de deur afgemeerd en het plan is dat de Pollux in de museumhaven blijft om te overwinteren.
Tres Hombres terug in museumhaven
Na een flinke opknapbeurt op de werf van het Helderse straal- en schilderbedrijf Teerenstra is de zeilende vrachtvaarder Tres Hombres begin oktober weer naar de museumhaven teruggekeerd. Daar is aan de Boerenverdrietkade, onder leiding van Andreas Lackner, door een grote groep enthousiaste jongeren hard gewerkt om de Tres Hombres in gereedheid te brengen voor haar elfde trip naar het Caraïbisch gebied.
Tv-opnames met Dorus Rijkers
De motorreddingboot Dorus Rijkers speelt op 4 december een hoofdrol in een item over de Kooyhaven in het tv-programma ‘Kan nie waar zijn’ van de VARA. Hiervoor zijn op donderdag 11 oktober opnames gemaakt in de Kooyhaven en op het Noordhollandskanaal. Ook journalist Arie Booy van de Helderse Courant was aan boord en dit leidde dit tot een groot artikel in de Helderse Courant van vrijdag 12 oktober.
Foto: Harry Cornelje ©
Motorvrachtschip Ideaal op bezoek
Vanaf begin oktober ligt het mooie zeilcharterschip Ideaal in Museumhaven Willemsoord afgemeerd. Het is een zogeheten Friese maatkast met een lengte van 31,5 meter en een breedte van 6,4 meter.
Het in 1926 gebouwde vaartuig biedt accommodatie aan maximaal 28 passagiers.
Stoomsleper Noordzee terug op vertrouwde plekd
Na afronding van het schilderwerk aan boord van de zeegaande stoomzeesleper Noordzee, is deze van de Boerenverdrietkade verhaald naar haar vaste ligplaats voor Theater De Kampanje. Tijdens de Traditionele Schepen Beurs wordt de sleper opengesteld voor publiek. Dan kan men met eigen ogen aanschouwen hoe ver de restauratie van deze unieke sleper is gevorderd.
Zr.Ms. Bonaire weer als nieuw
Eind oktober is op het schroefstoomschip Zr.Ms. Bonaire een grote schilderklus afgerond die enkele weken in beslag heeft genomen. Het werk aan het dekhuis en de romp is uitgevoerd door Helder Vastgoed Schilderwerken. De in 1877 op de werf van de Nederlandse Stoomboot Maatschappij op het eiland Feijenoord in Rotterdam gebouwde Bonaire staat er nu in dok 1 weer als nieuw bij.
Schip nummer 20 op de helling
Op woensdag 31 oktober is de tjalk Aaltje drooggezet op de helling van Museumhaven Willemsoord. Dit om reparaties te kunnen uitvoeren aan het onderwaterschip. Het is het twintigste schip dat dit jaar is drooggezet. Een absoluut record. Gemiddeld staan er per jaar circa 10 schepen op de helling.
Buitenlandse belangstelling voor de beurs
De belangstelling voor de Traditionele Schepen Beurs vanuit het buitenland neemt hand over hand toe. De derde editie, die van 9 t/m 11 november wordt gehouden in de voormalige mastenmakersloods (Gebouw 66), zal worden bezocht door enkele burgemeesters uit havens rond de Middellandse Zee. Dit om kennis op te doen, omdat zij in 2020 eveneens een nautisch evenement willen organiseren. Volgens beursmanager Jet Sluik (foto) komen er verder ook 20 vertegenwoordigers van de Old Gaffers Association uit Engeland voor meerdere dagen naar de beurs.
Angelique in museumhaven
Klein maar fijn is van toepassing op het opduwertje Angelique van W. Filmer. Dit 9,16 meter lange en 2,36 meter brede vaartuig maakt sinds kort deel uit van de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord. De Angelique is in 1931 bij de Werf van Rossem te Dreumel van stapel gelopen. Het kloppend hart bestaat uit een 2-cilinder MWM diesel (600 toeren). Het opduwertje ligt afgemeerd in het Werfkanaal, voor het pompgebouw vlakbij de ingang van het Willemsoordcomplex.
Crowdfundingcampagne Noordzee van start
Op de laatste dag van oktober is onder de slogan ‘Help ons de Noordzee weer op stoom te brengen’ een crowdfundingcampagne van start gegaan om ook de laatste fase van de restauratie van de zeegaande stoomsleepboot Noordzee te kunnen financieren. Hiervoor wordt samengewerkt met crowdfundingplatform ‘Voordekunst’ uit Amsterdam.
Meer informatie op www.voordekunst.nl/noordzee.
Trapezewerk aan boord lichtschip
Op 31 oktober en 1 november hebben vier klimspecialisten van Bluestream aan boord van het lichtschip Texel defecte lichtstrengen en lampen vervangen. Hierbij is spectaculair klimwerk verricht tot hoog in de masten (foto 1). De Texel ligt er hierdoor de komende donkere weken weer prachtig verlicht bij.
Op foto 2 v.l.n.r.: Bluestream-medewerkers Gijsbert Visser, Peter Souwer, Tom van Essen en Marcel Visser.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld