April 2025

Opening zomerexpositie op lichtschip
Wethouder Fotigui Camera (links) heeft op de eerste dag van de maand april aan boord van het lichtschip Texel door het luiden van een scheepsbel officieel de nieuwe zomerexpositie geopend. Samen met Sjaak Vrieling, voorzitter van de Stichting Historie der Kustverlichting, de exploitant van het lichtschip Texel. De opening van de expositie is gelijk ook het startschot voor het museumseizoen 2025. Aan boord zijn diverse nieuwe vitrines geplaatst met daarin informatie over het leven aan boord van de Nederlandse lichtschepen. Verder zijn enkele hutten opnieuw ingericht. Het lichtschip is iedere dinsdag, woensdag en donderdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Voor rondleidingen dient men vooraf te reserveren (zie ook persbericht van 1 april 2025).

Grote aak op helling
Op 1 april is de Anna Mijntje van Patric Booi uit Amsterdam op de helling van de museumhaven getrokken. Deze 25,5 meter lange Hagenaar is drooggezet om zowel de CVO-keuring als het nodige onderhoudswerk aan de romp te kunnen uitvoeren. Volgens de eigenaar is zijn schip in 1911 van stapel gelopen bij Scheepswerf Hendrix in Doodewaard. Op dinsdag 15 april is de Anna Mijntje weer te water gegaan.

Bonaire weer open voor bezoek
Vanaf 2 april kan het Zr.Ms. Bonaire iedere woensdagmiddag weer worden bezocht. Het schip zal verder ook open zijn tijdens evenementen. Het voormalige schroefstoomschip van de Koninklijke Marine is in 1877 opgeleverd door de Fijenoord werf in Rotterdam. In 2004 heeft een prominente plek in het monumentale Dok 1 op het Willemsoordcomplex gekregen. Hierin is het schip inmiddels bijna weer geheel in haar oude luister hersteld.

Foto 1: Ruurd Eijzinga ©
Foto 2: Paul Schaap ©

Morgenster terug voor onderhoud
De zeilbrik Morgenster is na een druk vaarseizoen rond de Kaapverdische Eilanden weer terug in haar thuishaven Den Helder. Na aankomst is de tweemaster op 8 april eerst bij Damen Shipyards Den Helder voor inspectie in dok gegaan. Vervolgens is de zeilbrik afgemeerd aan de afbouwkade van Museumhaven Willemsoord, waar met behulp van een mobiele kraan de onderste ra’s van het schip zijn getakeld (foto 1).Verder zijn talloze onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, waaronder aan het zeer fraaie
boegbeeld (foto 2).

Foto: Gerard Hellings ©

Vier nieuwe aansluitovereenkomsten gesloten
Op zaterdag 12 april hebben in het Schipperscafé vier eigenaren van toegelaten schepen met Museumhaven Willemsoord een aansluitovereenkomst gesloten. Dit zijn Herman en Yvonne Menning van de tjalk Razende Bol, Jake Copperthite en Rosa Haberland van de voormalige viskotter Arkona, Kornelis Dekinga van de Zeeuwse klipper Emanuel en Hinke Dekinga van de tjalk Tiid Genôch. De drie eerstgenoemde schepen hebben al langere tijd een ligplaats in de museumhaven. De tjalk van Hinke ligt op dit moment nog in Harlingen, maar komt binnenkort naar Den Helder. Op de foto de nieuwe generatie scheepseigenaren, Kornelis en Hinke Dekinga. Deze broer en zus zijn beiden geboren en getogen in Museumhaven Willemsoord.

Leerlingen construeren nieuwe deuren
Onder leiding van leermeester Peter Jonas hebben leerlingen van Beroepsonderwijs aan Zee deze maand in de mechanisch werkplaats van Museumhaven Willemsoord twee nieuwe stalen deuren geconstrueerd. Het zijn kopieën van de twee oude deuren van de mechanische werkplaats aan de kant van de afbouwkade. Deze waren nodig aan vervanging toe.

Foto: Sjaak Vrieling ©

Brandweer aan boord lichtschip Texel
Lichtschip Texel is op maandag 14 april bezocht door een delegatie van Helderse brandweerlieden. Hun opdracht was om nauwkeurig de mogelijkheden en onmogelijkheden aan boord in kaart te brengen om bij een eventuele calamiteit slagvaardig te kunnen optreden. Het lichtschip is hiervoor uitvoerig geïnspecteerd.

Stamtafel voor buurtcentrum
Niet onvermeld mag blijven dat op 28 maart door wethouder Peter de Vrij een prachtige eikenhouten stamtafel officieel is overgedragen aan aan het bestuur van de Visbuurtvereniging De Viskom. De van vismotieven voorziene tafel, in de Medemblikkerloods gemaakt door Jan Glazema en Andreas Lackner, heeft inmiddels een mooie plek gekregen in de Maranatha kerk. Bijzonder is dat de planken en het onderstel van de tafel met de houten vismotieven in plaats van met zwaluwstaartjes bijeen worden gehouden.

Zeilcharterschip op helling
Direct na het vertrek van de Anna Mijntje is de zeetjalk Orion van Wouter Egas uit Enkhuizen op de helling van Museumhaven Willemsoord getrokken. Dit 24 meter lange ijzeren zeilcharterschip is drooggezet voor een knip- en en scheerbeurt en om aan de romp het nodige laswerk te kunnen uitvoeren. Verder is de romp ook geconserveerd. De tjalk wordt ingezet voor dagtochten met 34 passagiers of meerdaagse tochten met 18 passagiers. Het voormalige vrachtschip is in 1893 als De Vrouw Anna bij de werf van Jan Mol in Dedemsvaart van stapel gelopen. Hierna heeft het schip verschillende eigenaren gehad. Vanaf 1981 draagt het de naam Orion en sinds 2006 wordt de tjalk door de huidige eigenaar ingezet.

Foto 1: Ruurd Eijzinga ©
Foto 2

Specialistisch werk in uitvoering
Voor de nieuwe mast van de tjalk Frouke zijn deze maand diverse specialistische werkzaamheden verricht. Zo is Anne Dekinga gespot tijdens het klaren van een bijzonder boorklusje in de voet van de nieuwe mast (foto 1). In dit gat zal een mastbout worden geplaatst. Peter Jonas heeft zich op zijn beurt in de mechanisch werkplaats beziggehouden met de constructie van een stalen bak waarin het contragewicht komt te liggen. Dit laatste is nodig om de mast snel te kunnen strijken als er een brug gepasseerd moet worden (foto 2). Verder zijn Ruurd Eijzinga en Froukje Blaauw, de eigenaren van de Frouke, druk in de weer geweest met de nieuwe giek van hun tjalk.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld