Januari 2025

Helling blijft in trek
Vrijwel direct nadat het motorschip Pandora begin januari de helling had verlaten, werd haar plaats ingenomen door de Dageraad van Harry van Dorp. Met deze monumentale tjalk maakte deze schipper onlangs nog een lange vaartocht door België en Frankrijk. Het droogzetten is nodig om de romp flink onder handen te kunnen nemen, waarbij ook het nodige las- en slijpwerk moet worden uitgevoerd. Ook is kimkoeling aangebracht. Over heel 2024 hebben in totaal vijftien bijzondere schepen op de helling van de museumhaven gestaan.

Sparto op ponton gezet
De bijna 20 meter lange Deense kotter Sparto van Marinus Kroes is op 10 januari bij de werf van Teerenstra uit het water getakeld en op een ponton gezet. Deze is hierna met haar lading naar de afbouwkade in het Boerenverdriet gesleept (foto 1). De eigenaar is hier nu druk bezig om enkele lekkages in de romp te verhelpen en onderhoudswerk uit te voeren aan het koelsysteem van zijn in 1948 gebouwd vissersschip.

Foto: Laura Zijlmans ©

Minibotter op transport
Met behulp van onze heftruck is op woensdag 8 januari een houten minibotter de Medemblikkerloods uitgereden en op een trailer geplaatst. Het vaartuigje is vervolgens naar Volendam vervoerd, waar de afbouw een vervolg zal krijgen. Onder leiding van Bert van Baar van de Bootbouwschool zijn eerder in de houtwerkplaats leerlingen van Scholen aan Zee met de bouw gestart. Dit heeft geresulteerd in een prachtig casco.

Foto: Dirk Bruin ©

Reddingboten voor de deur
Om voldoende ruimte te creëren voor de aanleg van een voetgangers- en fietsersbrug bij restaurant Stoom zijn diverse museumschepen tijdelijk naar een andere ligplaats verhaald. Zodoende liggen er nu, voor de deur van het Schippercafé, in de vorm van de reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot, twee blikvangers naast elkaar afgemeerd.

Foto: Martien Rietveld ©

Aanleg brug van start
In de laatste week van januari is K. Dekker bouw & infra gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug tussen de Flaneerkade en Willemsoord-Zuid. Inmiddels is naast het met hekken afzetten van de bouwlocatie een begin gemaakt met het demonteren van de pontjesbrug. Het werk zal in zes fases worden uitgevoerd en dient eind juni van dit jaar te zijn afgerond.

Rondleidingen blijven in trek
De rondleidingen die Stichting Museumhaven Willemsoord, veelal samen met Bezoekerscentrum Willemsoord, over het Willemsoordcomplex organiseert, blijven in trek. Over heel 2024 zijn bijna 500 personen rondgeleid. Daarnaast hebben circa 110 personen een presentatie over het voormalige werfcomplex bijgewoond.

Foto: KNRM ©

Nieuwe aanwinst Reddingmuseum
Eind deze maand is bekend geworden dat het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers een bijzonder vaartuig aan haar collectie kan toevoegen. Het betreft de voormalige Helderse reddingsvlet Christiaen Huygens die aan het museum wordt geschonken door Verhoef uit Schiphol-Rijk. Deze firma heeft de motorvlet in 1956 ook gebouwd. Op 27 maart 1975 kapseisde de Christiaen Hyugens tijdens een reddingsactie bij de Razende Bol. Hierbij kwamen twee van de drie redders om het leven. Eind maart, precies vijftig jaar na deze ramp, komt de boot weer terug naar Den Helder.

Veel bezoekers voor lichtschip
De vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting kunnen terugkijken op een heel geslaagd 2024. Als beheerders van het monumentale lichtschip Texel mochten zij vorig jaar in totaal 1825 bezoekers aan boord verwelkomen. Zo’n 400 hiervan waren gasten van de motorcruiseschepen (fietsboten) die regelmatig Den Helder bezoeken. Tijdens de Open Monumenten Dagen namen ruim 540 mensen een kijkje op het lichtschip.

Foto: Sjaak Vrieling ©

Koperdieven blijven actief
We komen er maar niet vanaf. Onverlaten die in onze museumhaven op zoek gaan naar koper. Deze maand werden eerst door hen de koperen waterleidingen uit de stevenaak Antje gesloopt en kort daarop was het de beurt aan de stroomvoorzieningen van het lichtschip Texel (foto) en de botter HD2. Dat het stelen van de energiekabels voor de betrokken schepen bij niet tijdig ingrijpen ernstige gevolgen kan hebben, is maar weer eens gebleken bij de Antje. Dit schip liep langzaam vol water en borrelde hierdoor bijna af. Een snelle oplossing voor dit probleem is dan ook zeer wenselijk.

Foto: Gerard Hellings ©

In Memoriam
Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen toen wij het droeve bericht ontvingen dat onze trouwe vrijwilliger Bob Waldus op 8 januari op 87-jarige leeftijd was overleden. Bob, geboren op 26 juni 1937, koos al in 1955 het ruime sop en zou tot op hoge leeftijd op meer dan 100 verschillende schepen aanmonsteren. Naast zijn varende en zakelijke activiteiten vertoefde hij ook veel in onze museumhaven. Zo stond hij onder andere aan de wieg van het Stookerskoor en droeg hij als vrijwilliger zijn steentje bij aan de restauratie van diverse schepen, waaronder de motorsleper Dombo Y8017, de stoomsleper Y8122 en de laatste jaren de stoomsleper Noordzee. Ook deed hij een poging om een eigen stoombootje te bouwen. Daarnaast was hij een graag geziene gast in het Schipperscafé, waar hij smakelijk kon vertellen over de avonturen die hij als zeeman en als ondernemer had beleefd. Op dinsdagavond 14 januari was bijna de gehele maritieme gemeenschap naar uitvaartcentrum Oleahof gekomen om afscheid van Bob te nemen. We gedenken hem in erkentelijkheid.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld