Oktober 2016

NAUTISCH NIEUWS, oktober 2016

Tjalk Zes Gebroeders op helling
Begin oktober heeft de monumentale paviljoentjalk Zes Gebroeders van Eline de Boer uit Hoorn acht dagen op onze helling drooggestaan. In die periode heeft de romp een knip- en scheerbeurt ondergaan, waarna deze is geconserveerd. Gelijktijdig zijn ook enkele reparaties aan de romp uitgevoerd. De in 1921 in Gouwsluis gebouwde tjalk is tot 1981 ingezet voor het transport van zand, grind en landbouwproducten over de Hollandse IJssel.

Vloot Race of the Classics op bezoek

De zeilende vloot van de Race of the Classics zocht begin oktober wegens slechte weersomstandigheden een veilig heenkomen in de haven van Den Helder. Afgemeerd werd aan de Flaneerkade. Onder de bezoekende schepen ook de zeilende haringlogger Tecla en de zeilbrik Morgenster, die beide Museumhaven Willemsoord als thuishaven hebben. Ruurd Eijzinga fotografeerde enkele schepen, waaronder de Tecla (midden), op het Marsdiep.
Foto: Ruurd Eijzinga ©

Reddingboot Valentijn als blikvanger op de kant

Het nautisch kwartier op het Willemsoordcomplex is weer een blikvanger rijker in de vorm van de strandreddingboot Valentijn van de KNRM. Deze boot heeft, vanaf de indienststelling in 1991, 449 reddingsacties uitgevoerd, waarbij in totaal 626 mensen zijn gered. De 11 meter lange, circa 10 ton wegende reddingboot is door een mobiele telescoopkraan van Peterson Den Helder op het plein tussen restaurant Stoom en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers geplaatst.

Dorus Rijkers voorzien van zwenkarm

De varende museumschepen van Museumhaven Willemsoord worden steeds vaker ingezet voor asverstrooiingen. Verzoeken hiervoor komen uit binnen- en buitenland, waaronder zelfs uit Israël. Om de verstrooiing vlekkeloos te laten verlopen is de motorreddingboot Dorus Rijkers sindskort uitgerust met een speciale zwenkarm waaraan de urn door de nabestaanden te water kan worden gelaten.
Foto: Harry Cornelje ©

Zeezeilers keren terug in thuishaven

Na de zeilbrik Morgenster in september zijn begin oktober de schoener Stortemelk (foto) en de zeilende haringlogger Tecla weer in Museumhaven Willemsoord afgemeerd. En eind oktober zijn ook de zeilende vrachtvaarders Tres Hombres en Nordlys van Fairtransport weer naar Den Helder teruggekeerd. De Tres Hombres is voor inspectie en reparatie van het onderwaterschip drooggezet op de helling van Damen Shipyards Den Helder.

Voorlichting over Sail 2017 en Schepenbeurs

Tijdens de najaarsbijeenkomst voor de aangeslotenen bij de Stichting Museumhaven Willemsoord en de Stichting Nautische Monumenten, gehouden op dinsdag 18 oktober in ‘t Schipperscafé, heeft organisator Evert van den Broek voorlichting gegeven over het grote zeilevenement Sail Den Helder dat in 2017 samen met de Marinedagen wordt georganiseerd. Vervolgens heeft beursmanager Jet Sluik nadere informatie gegeven over de op 11, 12 en 13 november in Den Helder te houden Traditionele Schepen Beurs.

Casco tjalk op de helling

Op dinsdagmorgen 25 oktober is opnieuw een vaartuig drooggezet op de helling naast Gebouw 73. Het betrof het gestripte casco van een oude tjalk, naar alle waarschijnlijkheid gebouwd rond 1880. De tjalk met de naam Bran werd door de eigenaar zelf onder handen genomen. Het voornaamste werk bestond uit het opnieuw conserveren van het onderwaterschip.

Stoomsleepboot Noordzee in museumhaven verwelkomd

De in 1922 gebouwde stoomsleepboot Noordzee, eigendom van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee, is op dinsdag 25 oktober van Medemblik naar Museumhaven Willemsoord verhaald. Dit gebeurde met de duwsleepboot Zeeleeuw. De Noordzee moet van een nieuwe stoomketel worden voorzien. Deze klus zal, als er voldoende financiën beschikbaar komen, in Museumhaven Willemsoord worden geklaard.

Najaarsborrel in teken van 25 jaar SNM

De traditionele najaarsborrel in het Schipperscafé, die ter afsluiting van het vaarseizoen op vrijdag 28 oktober is gehouden, stond deze keer geheel in het teken van het 25-jarig bestaan van de Stichting Nautische Monumenten Den Helder. Na een welkomstwoord door SNM-voorzitter Henk Mosk gaf Paul Schaap een beamerpresentatie, waarin een overzicht werd gegeven van de hoogtepunten en bijzondere gebeurtenissen die van 1991 tot 2016 de revue waren gepasseerd. Hierna volgde nog een gezellig borreluurtje met alle genodigden.

Staalconstructie- en schilderwerk in Medemblikkerloods

In de maand oktober is door tal van vrijwilligers wederom veel werk verzet in de Medemblikkerloods. Aan de oostzijde is staalconstructiewerk uitgevoerd voor de werkplaats en les/studieruimte die daarboven wordt gesitueerd (foto 1). Tevens is een houten vloer aangelegd. De buitenkant van de loods is door onze twee Syrische medewerkers in de verf gezet (foto 2).
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld