Juli 2023

NAUTISCH NIEUWS, juli 2023

Oosterschelde blikvanger tijdens Sail
Een absolute blikvanger tijdens Sail Den Helder was in onze museumhaven toch wel de topzeilschoener Oosterschelde. Deze 50 meter lange driemaster, in 1918 in de vaart gekomen, heeft de Leuvehaven in Rotterdam als thuishaven. De masthoogte vanaf de kiel gemeten bedraagt 36 meter en het zeiloppervlak 891 vierkante meter. Voor dagtochten, zoals gemaakt tijdens Sail Den Helder, kunnen 120 passagiers mee en voor meerdaagse reizen 24. De Oosterschelde gaat binnenkort een wereldreis maken met jonge wetenschappers.

Foto 1
Foto 2
Foto 3: Tiny Schaap ©
Foto 4

Topdrukte in en rond Schipperscafé
Tijdens Sail Den Helder was het alle dagen een en al gezelligheid in en rond het Schipperscafé (foto 1). Ook het terras was steeds druk bezet. De mensen achter de bar zetten dan ook alles in het werk om het de gasten naar de zin te maken. Muziekoptredens werden gegeven door onder andere Catharina Buijs (foto 2) en het Stookerskoor (foto 3). Leden van de serviceclub Lions voorzagen op hun beurt liefhebbers van een lekker vishapje (foto 4).

Foto: Sjaak Vrieling ©

Veel bezoek en muziek op lichtschip
Sail Den Helder is ook voor het lichtschip Texel heel succesvol geweest. In totaal zijn tijdens het evenement bijna 2.850 mensen een kijkje aan boord komen nemen. De belangstelling was op sommige momenten zelfs zo groot dat op de steiger en de valreep wachtrijen ontstonden (foto). Optredens van diverse artiesten verhoogden de sfeer aan boord nog meer.

Stichting Y8122 met bootstand op Marinedagen
Tijdens de gelijk met Sail Den Helder gehouden Marinedagen is op de Nieuwe Haven door onze vrijwilligers ook flink aan de weg getimmerd. Zo stond de Stichting Y8122 met haar bootstand op een prominente plek in één van de grote tenten op het marineterrein. Hier zijn allerlei leuke en nieuwe attributen van de stichting aan de man gebracht en is ook reclame gemaakt voor het inhuren van de motorsleepboot Dombo Y8017 en de stoomsleepboot Y8122.

Promotie voor Traditionele schepen Beurs
Het bestuur van de Traditionele Schepen Beurs heeft Sail Den Helder aangegrepen om flink promotie te maken voor de zesde editie van de beurs die dit jaar op 10, 11 en 12 november wordt gehouden in de Stadshal op het Willemsoordcomplex. Naast het distribueren van mooie kleurenfolders stonden op strategische punten spandoeken opgesteld die door de bezoekers van het zeilevenement niet over het hoofd konden worden gezien.

Foto 1: Peter van Aalst ©
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Sail-out prachtig schouwspel
De Sail-out op zondag 2 juli trok weer duizenden mensen naar de Helderse zeedijk om de uittocht van de tallships gade te  slaan. Ook namen tal van schepen uit de museumhaven aan deze vlootparade deel, waaronder de stoomsleepboot Noordzee (foto 1), de motorsleepboot Dombo Y8017 (foto 2) en de reddingboten Dorus Rijkers, De Zeemanspot, Insulinde, Javazee, Prins Hendrik en Tjerck Hiddes (foto 3). Ook de zeilbrik Morgenster was van de partij (foto 4).

Foto: Laurens Gankema ©

Boerenverdrietbrug weer als nieuw
De afgelopen tijd waren diverse hijsoperaties nodig om alle delen van de gerenoveerde Boerenverdrietbrug weer op hun plek te krijgen. Het brugdek arriveerde als eerste en kon voor de aanvang van Sail Den Helder weer op de vertrouwde plek worden geïnstalleerd zodat een mooie looproute van het Willemsoordcomplex naar de buitenhaven mogelijk werd. Na de installatie van de pylonen is als laatste op woensdag 26 juli met behulp van een grote mobiele telescoopkraan ook de balans van de brug teruggeplaatst.

Monumentale zeilkast op helling
Ook deze maand weer een groot schip op de helling van de museumhaven. Het is het 25 meter lange vrachtschip Geertruida van de Amsterdamse familie Koppijn die het monumentale vaartuig al meer dan vijftig jaar in haar bezit heeft. Het schip, met een mooie ligplaats in de het Entrepotdok in Amsterdam, is een zogeheten zeilkast die in 1925 bij Scheepswerf Mittendorf in Dedemsvaart van stapel is gelopen. De eigenaren hebben op de helling van de museumhaven de romp van het schip flink onder handen genomen.

Foto: Leo van Baaren ©

Hoog bezoek op lichtschip Texel
Vlak na de Sail Den Helder manifestatie heeft het lichtschip Texel bezoek gekregen van het volledige directieteam van het Texels Museum (Ecomare, Kaap Skil, Oudheidskamer en Vuurtoren op Texel). Vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting hebben hun gasten uitgebreid rondgeleid. Hierna heeft door het team Fort Kijkduin en Hortus Overzee bezocht. Doel van deze bezoeken is de band met regionale culturele en museale instellingen te verstevigen.

Foto: Fairtranspor t©

Tres Hombres lost lading eikenhout
In de tweede week van juli is aan de afbouwkade van Museumhaven Willemsoord 35 ton eikenhout gelost uit de zeilende handelsvaarder Tres Hombres. Dit hout, afkomstig van het Deense eiland Bornholm, was eigenlijk bestemd voor de bouw van een replica. Nadat dit project was afgeblazen, kwam het hout beschikbaar voor andere doeleinden. De Tres Hombres heeft het houttransport naar Nederland verzorgd. Het al voor een deel op maat gezaagde hout zal zowel op de museumhaven als op diverse andere botterwerven worden gebruikt bij de restauratie van schepen. Voorlopig ligt het allemaal nog achter de Medemblikkerloods opgeslagen.

Foto: Reddingmuseum ©

Promotiewerk in Medemblik
Tijdens de Westfriese Waterweken is in het weekend van 15 en 16 juli aardig wat promotie gemaakt voor Den Helder en het Nautisch Kwartier met museumhaven op het Willemsoordcomplex. Vrijwilligers van zowel de Stichting Historie der Kustverlichting (foto), de Stichting Stoomsleepboot Noordzee als het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers hebben zich in de eigen stands uitstekend van hun taak gekweten.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld