25-9-2023 Tweede succesvolle Noordwestelijke Doorvaart voor 108 jaar oude Tecla

PERSBERICHT – 25 september 2023

ILULISSAT – De Noordwestelijke Doorvaart, een route die slechts een beperkte tijd per jaar begaanbaar is voor schepen. Waar tot 1906 geen enkel schip een weg vond. Een route vergeven van ijs, een vaargebied waar nog steeds weinig over bekend is en veel schaars bezochte plekken bevat. En waar de 108 jaar oude Tecla, voor een tweede keer haar weg heeft gevonden door het noorden.

In 2019 slaagden de Tecla en haar bemanning erin om de route van oost naar west te varen. Dit jaar, tussen juli en september 2023, voer de Tecla met 4 vaste bemanningsleden en 12 expeditieleden van west naar oost, beginnend in Dutch Harbor, Alaska en eindigend in Groenland. In geschiedenis van het ontdekken van het hoge noorden en de zoektocht naar de Noordwestelijke Doorvaart zijn er veel schepen vergaan. Schepen die zochten naar een korte route door het ijs naar het zogenaamde Oosten. Deze route en haar geschiedenis spreekt tot de verbeelding en dat is dan ook precies de reden voor de bemanning van de Tecla om deze route te willen varen.

De Tecla, een 38 meter lang, traditioneel, twee mast zeilschip, is sinds juli 2022 onderweg. Zij zette zeil uit Harlingen na een intensieve verbouwing, waarbij 17 meter van het onderwater schip vervangen is. Alvorens te beginnen aan de Noordwestelijke Doorvaart bezocht zij de Falkland eilanden, South Georgia, Antarctica, Frans Polynesië en Hawaii. Met deze route vaart zij in het kielzog van het schip de Blossem, met kapitein Beechey als bevelvoerder. Beechey vond in 1818 geen doorvaart vanaf de westelijke kant. Maar met behulp van moderne ijskaarten en opwarmende oceaan stromingen, warmere zomers en winters en hierdoor smeltend zee-ijs, heeft de Tecla haar geplande reis door het ijs succesvol kunnen afsluiten.

In 2019 was de Tecla volgens het Scott Polar Research Institute* het 311de schip dat de Noordwestelijke Doorvaart volbracht. De tweede succesvolle doorvaart zal bij het sluiten van het seizoen officieel toe worden gekend.

De Noordwestelijke Doorvaart wordt door slechts een aantal schepen elk jaar gebruikt. Alhoewel het zee-ijs in de zomer smelt, is het nog steeds niet zeker dat de route voor de scheepvaart toegankelijk is. Hierdoor zijn er ieder jaar slechts een paar vrachtschepen die de route door Noord-Canada commercieel bevaren.

Aan boord van de Tecla bevonden zich onder meer twee van de drie eigenaren van het schip. Daarnaast gastbemanning die zich voor deze unieke expeditie in geschreven had. Deze expeditie-bemanning bestond uit 8 nationaliteiten. Gedurende 56 dagen stonden zij op wacht om uitkijk te houden, het schip te sturen door het ijs en om te helpen bij het zeilen van de Tecla. Met spannende dagen in het ijs, ijsberen ‘spotten’  via de verrekijker, wandelingen op historische plekken en prachtige dagen zeilen, heeft de Tecla en haar bemanning een mooie reis gehad.

Tijdens de reis heeft de bemanning een logboek bijgehouden van de dagelijkse avonturen, geïllustreerd met foto’s, deze is te vinden op de website van de Tecla.  www.tecla-sailing.com

*
https://www.spri.cam.ac.uk/resources/infosheets/northwestpassage.pdf