September 2024

Lola even terug in haven
Nog vergeten te melden dat Fieke de Baat vorige maand met haar haar kotter Lola op bezoek is geweest. Haar boot heeft tegenwoordig een ligplaats in de stad Groningen, maar is voor vertrek daarnaar toe voor een groot deel gerestaureerd in onze museumhaven. Wat nog overbleef, waren de masten die eind vorige maand zijn opgehaald in onze museumhaven.

Geslaagde barbecue bij Medemblikkerloods
Het was dit jaar weer een waar festijn in en rond de Medemblikkerloods, waar circa 100 vrijwilligers op vrijdagmiddag 6 september hebben kunnen genieten van een uitstekend verzorgde barbecue. Georganiseerd door de vrijwilligers die actief zijn in onze museumhaven en in de Medemblikkerloods. De stemming was opperbest en er is zelfs gezongen en muziek gemaakt.

Tres Hombres naar Teerenstra
Begin deze maand is langs de afbouwkade in het Boerenverdriet hard gewerkt aan boord van de zeilende handelsvaarder Tres Hombres. Dit ter voor bereiding op een werfbeurt bij Teerenstra. Langs de kade werden de tuigage, masten, ra’s en stengen verwijderd zodat de Tres Hombres op 8 september bij Teerenstra met behulp van de schepenlift veilig op de kant kon worden gezet.

Geslaagde expositie in Schipperscafé
De expositie van oude gravures van Den Helder en landkaarten van de Noordkop in het Schipperscafé, gehouden tijdens de Open Monumenten Dagen op zaterdag 14 en zondag 15 september, is goed bezocht. Exposant Henny Ottervanger heeft in totaal bijna 500 bezoekers geteld. De expositie is een voorbode van een veel groter expositie die later dit jaar in gebouw 66 te zien zal zijn.

Foto: Sjaak Vrieling ©

Feest op lichtschip Texel
Het leek op zaterdag 14 en zondag 15 september wel feest op het lichtschip Texel. Vrolijke muziek en koorgezang schalden over het water. Ter gelegenheid van de Open Monumenten Dagen traden aan boord van het lichtschip diverse groepen op. Vooral het koor La Mer uit Den Helder trok de nodige aandacht. Verder kwamen ook nog linedancers in actie (foto). Tijdens het feestje hebben 545 mensen op het lichtschip bezocht.

Foto: HHRC ©
Foto: HHRC ©

Varen voor zorginstelling Tellus
Op maandag 16 en woensdag 18 september zijn vanuit Museumhaven Willemsoord met de motorreddingboten De Zeemanspot en de Dorus Rijkers weer vaartochten over het Noordhollandskanaal gemaakt met rolstoelgebruikers en hun begeleiders van zorginstelling Tellus. Aan boord van de reddingboot De Zeemanspot zijn hiervoor speciale voorzieningen getroffen. Het mooie weer gaf aan de beide tochten een extra feestelijk tintje.

Foto: HHRC ©

Vloot reddingboten naar Hoorn
Diverse motorreddingboten uit Museumhaven Willemsoord hebben op zaterdag 28 september in Hoorn deelgenomen aan de jaarvergadering van de Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie. Dit waren de Dorus Rijkers, De Zeemanspot, Prins Hendrik, Javazee, Tjerck Hiddes en Insulinde. In Hoorn mochten de boten afmeren aan de Oude Doelenkade in de Binnenhaven. Dit leverde een indrukwekkend plaatje op.

Weer schepen op onze helling
Ook deze maand is weer flink gebruik gemaakt van onze hellingfaciliteiten. Na het vertrek van de tjalk Noordster is op 21 september de 13 meter lange voormalige peilboot Waddenzee (foto) uit 1965 drooggezet voor onderhoud en inspectie. Kort daarop is dit schip afgelost door de zandaak Pietertje die op haar beurt weer is opgevolgd door de tjalk Canutus. De twee laatstgenoemde schepen maken deel uit van de vaste collectie nautische monumenten van Museumhaven Willemsoord.

Foto: Frans Gorter ©

Op stap met de HD2
De prachtig gerestaureerde botter HD2 Roelida Marianne is de gehele maand september op stap geweest. Op maandagmorgen 2 september is het voormalige vissersvaartuig vanuit Museumhaven Willemsoord naar Harderwijk vertrokken. Van hieruit zijn eerst enkele vaartochten met passagiers gemaakt. Vervolgens is op vrijdag 13 september, samen met een vijftigtal andere botters, deelgenomen aan een botterwedstrijd in Elburg. Na nog een tussenstop in Harderwijk is op zaterdag 28 september met zo’n vijftien botters vanuit Urk ook nog deelgenomen aan de Ansjooprace. Aansluitend is de terugreis naar Den Helder aanvaard.

Foto: Wim Albers ©

Hercules bij Damen op helling
Afgelopen maand heeft de monumentale sleper Hercules in de Koopvaardersbinnenhaven voor inspectie en onderhoud op de helling van Damen Shipyards gestaan. Hierbij zijn ook huiddiktemetingen uitgevoerd. De Hercules van eigenaar Joost Weij heeft normaal gesproken een ligplaats aan de Flaneerkade van Museumhaven Willemsoord, recht tegenover het lichtschip Texel.

Schipperscafé op TV
De televisieopnames die onlangs voor het programma van de Rijdende Rechter in het Schipperscafé zijn gemaakt, worden binnenkort uitgezonden. De uitzending over een juridisch geschil in Den Helder is op dinsdag 12 november vanaf 21.20 uur op NPO1 bij Omroep Max te zien.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld