Maart 2019

NAUTISCH NIEUWS, maart 2019

Nieuwe eigenaar voor De Jonge Albert
De Noordzeebotter De Jonge Albert is door Pieter Brons verkocht aan Michael Selderbeek, werkzaam bij Vroon Offshore Services uit Den Helder. Inmiddels is Michael al gestart met het opknappen van het interieur dat eerder bij een binnenbrand flinke schade had opgelopen. De botter zal net als de stevenaak Antje als hotel worden ingericht.


Helderse vlet in museumhaven

Al enige tijd maakt een bijzonder vaartuigje deel uit van de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord. Het is de Helderse vlet Bull van Jan de Leeuw. Een ruim 5 meter lang mahoniehouten vaartuig dat rondspant overnaads op eiken spanten is gebouwd.

Nordlys klaar voor vertrek
Ook in de maand maart is heel veel werk verzet om de zeilende vrachtvaarder Nordlys van Fairtransport Shipping op tijd weer vaarklaar te krijgen. Na een uitgebreide werfbeurt bij Teerenstra is de Nordlys aan de afbouwkade weer van haar masten en tuigage voorzien en verder uitgerust voor het nieuwe vaarseizoen.

Morgenster terug van Quest-tochten
Na zeven maanden afwezigheid is de zeilbrik Morgenster op zaterdag 16 maart weer in haar thuishaven Den Helder teruggekeerd. Vanaf vorig jaar augustus heeft de Morgenster drie Quest-reizen gemaakt naar de Canarische Eilanden en het Caribische gebied. Hierbij heeft het schip als denktank gefungeerd voor studenten en jonge professionals. Tussen die reizen door zijn ook enkele korte zeiltrips met passagiers gemaakt.


Gezellige opening vaarseizoen

Traditiegetrouw is op 29 maart het vaarseizoen geopend met een gezellige en drukbezochte bijeenkomst in het Schipperscafé. Voorzitter Michiel Tegelberg van de Stichting Museumhaven Willemsoord praatte alle aanwezigen bij en stond kort stil bij de vrijwilligers die ons recentelijk waren ontvallen. Verder vertelde hij meer over de plannen van de gemeente Den Helder om een stadhuis op Willemsoord te vestigen en van de Provincie Noord-Holland met betrekking tot het weer operationeel maken van het Boerenverdriet. Hierna was het tijd voor een hapje en drankje.


Gereed voor Race of the Classics

De Morgenster en Stortemelk zijn op zaterdag 30 maart weer uit de museumhaven vertrokken. De reis ging richting de Rotterdamse Veerhaven, de startlocatie van de Race of the Classics. Tijdens deze race verblijven in de eerste week van april circa 400 studenten aan boord van de deelnemende zeilschepen. Geprobeerd zal worden om samen met hen de oversteek naar Engeland te maken.

Sfeervol beeldmateriaal

Het zonnige en windstille weer zorgde er op zaterdag 30 maart voor dat de feestelijk uitziende museumhaven weer een gewild object voor fotografen werd. Op de foto zijn te zien de sleepboot Gar, daarachter aan de dwarssteiger de tjalken Dankbaarheid, Frouke en Canutus en op de achtergrond het lichtschip Texel./div>

Rondleiding met doventolk

Tijdens de Doven Vrouwendag op zaterdag 30 maart heeft Paul Schaap een uit heel Nederland afkomstige groep dove dames over het Willemsoordcomplex rondgeleid. Hierbij was de hulp ingeroepen van een doventolk. De dames toonden zich heel enthousiast over alles wat er op onze museumhaven te zien was. Bij hun afscheid werd hen een informatieboekje over de museumhaven uitgereikt.

Race tegen de klok voor Tecla

De afgelopen maanden is geweldig veel werk verzet om de zeilende haringlogger Tecla gereed te maken voor een groot zeilavontuur dat circa achttien maanden zal gaan duren. Plan is om in deze periode het hele continent Amerika te ronden. Dit laatste moet via de Noordwestelijke Passage en Kaap Hoorn gebeuren. Voor zaterdag 13 april staat een feestelijke uitzwaaidag op het programma. Op de foto de nieuwe ankerlier voor de Tecla.

Eerste Dutch Wooden Boat Festival

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli 2019 staat Museumhaven Willemsoord in het teken van het eerste Dutch Wooden Boat Festival. De organisatie is in handen van Bert van Baar van de Bootbouwschool en Jet Sluik, de beursmanager van de Traditionele Schepen Beurs. Het evenement valt samen met de Jutterhavendagen die op zaterdag en zondag op het Willemsoordcomplex worden gehouden. Op vrijdag gaat het festival van start met de jaarlijkse Helderse Botterrace die op het Marsdiep wordt gevaren.
Lees ook persbericht.

 

 
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld