Oktober 2019

NAUTISCH NIEUWS, oktober 2019


Veel werk aan tuigen Tres Hombres
Na circa een maand voor reparaties aan de houten romp op de werf van straal- en schilderbedrijf Teerenstra te hebben gestaan, is de zeilende handelsvaarder Tres Hombres begin oktober weer in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd. Afgemeerd aan de afbouwkade in het Boerenverdriet is een grote groep vrijwilligers de gehele maand oktober druk bezig geweest om het zeilschip te tuigen en weer vaarklaar te maken. Naar verwachting is dit werk begin november gereed, waarna aan de volgende transatlantische oversteek kan worden begonnen.


Restauratie reddingboot Jelle-Evert van start

Zoals reeds gemeld in het nieuws van september is de in 1933 gebouwde strandreddingboot Jelle-Evert voor een geplande onderhouds- en reparatiebeurt van het plein achter de Medemblikkerloods naar binnen verplaatst. Naar verwachting zal dit werk enkele maanden in beslag nemen. Inmiddels is de voormalige Barend van Spreekens al bijna geheel gestript.


Beursthema: Het schip en haar reis
Op 8, 9 en 10 november wordt alweer de vierde editie van de Traditionele Schepen Beurs gehouden. Deze keer met ‘Het schip en haar reis’ als thema. Tijdens de beurs zullen lezingen worden gehouden over de Noordwest Passage van de Tecla, de activiteiten van de Stichting Helderse Botters, de levenslopen van de motorreddingboot Dorus Rijkers en stoomsleepboot Noordzee, en de ontwikkelingen omtrent de Windvinder. Op vertoon van het polsbandje (entreebewijs) kunnen dit jaar ook weer gratis het Nationaal Redding Museum Dorus Rijkers, het Marinemuseum, het Lichtschip Texel en de Medemblikkerloods worden bezocht.


Vloot Race of the Classics op bezoek
Vanwege het slechte weer week de zeilvloot van de Race of the Classics for Young Professionals op woensdag 9 oktober uit naar de haven van Den Helder. Het grootste deel van de vloot, waaronder de brik Morgenster en de schoener Stortemelk, meerden af aan de Flaneerkade om een dag later weer naar zee te vertrekken. Deze zeilrace wordt normaal gesproken met circa 600 deelnemers gevaren tussen Rotterdam, Ipswich en Amsterdam.


Belle Ile weer waterdicht van helling

Het nam allemaal wat meer tijd in beslag dan gedacht, maar op zondag 13 oktober kon de voormalige patrouilleboot Belle Ile van Jan Doedens vanaf de helling weer te water worden gelaten. Op de helling is aardig wat staalwerk verricht om het onderwaterschip weer in een goede conditie te krijgen. Na de staalreparaties is de romp nog geconserveerd.


Tjalk Aeolus op de helling

Voor het kunnen uitvoeren van inspectie- en onderhoudswerk aan het onderwaterschip is de monumentale tjalk Aeolus van Hessel Visser en Laura Zijlmans op 19 oktober op de helling gezet. De 21,15 meter lange en 4,20 meter brede Friese tjalk is in 1903 bij scheepswerf De Boer in Lemmer van stapel gelopen. De Aeolus is de jongste aanwinst van de unieke schepencollectie van Museumhaven Willemsoord.


Recordaantal deelnemers rondleidingen

Net als in september is ook deze maand de belangstelling om deel te nemen aan een rondleiding over het Willemsoordcomplex groot. In oktober hebben meer dan 140 mensen hieraan deelgenomen, waaronder een groep dove mensen met hun tolk, een groep ondernemers uit de regio Schagen, een groep luchtmachtofficieren (foto) en diverse familiegezelschappen.
Foto: René Arns ©


Tjalk Antilope weer terug in museumhaven

De Antilope is weer even terug in Den Helder. Deze monumentale tjalk heeft voor de verkoop in juni 2016 vele jaren deel uitgemaakt van de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord. De huidige eigenaar is Josepha Kempl uit Woerden. Zij is tijdelijk teruggekomen om groot onderhoud aan de romp van haar schip te kunnen uitvoeren. De in 1906 gebouwde Antilope is eerder eigendom geweest van Anne Dekinga en Anita Koolhaas, die de tjalk prachtig hebben gerestaureerd.


Op bezoek bij Varend Erfgoed Hoorn

Een flinke delegatie van Museumhaven Willemsoord heeft op zaterdagmiddag 26 oktober een bezoek gebracht aan de Stichting Varend Erfgoed Hoorn, die op Oostereiland een museumhaven met diverse faciliteiten exploiteert. Hier ligt ook de Halve Maen afgemeerd, waarop voor de Helderse gasten een interessante rondleiding is gehouden.
Foto: Ruurd Eijzinga ©

Clipper Stad Amsterdam op Willemsoord

Op maandag 28 oktober is de 76 meter lange clipper Stad Amsterdam voor een grootscheepse refit in het Nautische Kwartier van Museumhaven Willemsoord gearriveerd. Hier zal de clipper van 1 november tot volgend jaar 1 april flink onder handen worden genomen. Een groot deel van de tijd zal de driemaster droog staan in dok 2. De tuigage krijgt in Gebouw 72 door de eigen bemanning onderhoud. Hoofdaannemer voor de refit is Damen Shipyards Den Helder
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld