Mei 2020

NAUTISCH NIEUWS, mei 2020


Dolfijn volgt Tres Hombres
Varend vanuit het Caraïbisch gebied naar Nederland kreeg de zeilende vrachtvaarder Tres Hombres begin mei vanaf de Franse kust continu gezelschap van een dolfijn. Bij binnenkomst in IJmuiden volgde het dier de Tres Hombres zelfs helemaal naar Amsterdam. Om de dolfijn weer naar zee te krijgen moest de Tres Hombres weer terugvaren naar IJmuiden.
Foto: Fairtransport Shipping ©


Noordzee weer helemaal in het zicht

Deze maand zijn de beide zijkanten van de tentconstructie, die het achterschip van de stoomsleepboot Noordzee moeten beschermen tegen winterse weersinvloeden, weer verwijderd en opgeslagen in de Medemblikkerloods. De sleepboot, prominent afgemeerd aan de kade voor restaurant Stoom, is nu weer van voor tot achter goed zichtbaar voor passanten.


Drukte aan afbouwkade
Al vanaf begin dit jaar is het topdrukte aan de afbouw/restauratiekade langs het Boerenverdriet. Ondanks de coronacrisis wordt hier door tal van vrijwilligers gewerkt aan de diverse nautische monumenten. Op de foto aan de steiger de Stortemelk en Hollandia. Aan de kade, de Dombo, Emanuel, Dankbaarheid, De Jonge Albert, Nordlys en Luna.


Lichtschip tijdelijk verhaald
Om ook op de vaste afmeerplek van het lichtschip Texel een afdeklaag op de havenbodem te kunnen aanbrengen, is het lichtschip Texel in de derde week van mei met behulp van twee sleepboten naar een tijdelijke ligplaats aan het begin van de Koopvaardersbinnenhaven verhaald. Hier heeft het lichtschip enkele dagen aan twee palen afgemeerd gelegen.


Veel klinkwerk op Emanuel

In de maand mei is ook veel werk verzet op de klipper Emanuel die door de eigenaren zoveel mogelijk met inzet van oude ambachten zorgvuldig wordt gerestaureerd. Opnieuw is veel klinkwerk verricht, dat regelmatig de aandacht van passanten trok.

Topdrukte op helling

De helling naast het Schipperscafé is in de maand mei intensief gebruikt. De op Koningsdag drooggezette tjalk Antilope is na reparatie van de bunkoeler op 6 mei weer te water gegaan. Dezelfde dag nog is de Waalschokker Wantij op de helling getrokken om er twee dagen later weer vanaf te gaan. Haar plek is meteen ingenomen door het vrachtscheepje Morgenster 2 (foto 1). Dit heeft geduurd tot 13 mei. Vanaf die dag heeft de tjalk Guurtje (foto 2) tot eind mei op de helling gestaan.
Foto 1: Ruurd Eijzinga©
Foto 2: Gerard Hellings©


Motor Dombo weer compleet

Maandenlang is gewerkt aan de revisie van de cilinderkoppen en voeringen van de 4-cilinder Bolnes-dieselmotor van de Dombo Y 8017. Dit werk is in de mechanische werkplaats uitgevoerd. Op zaterdag 16 mei zijn aan de restauratiekade met behulp van de heftruck de koppen en de demper weer in de machinekamer van de sleper getakeld.
Foto: Ruurd Eijzinga©


Noordzee heeft meeuwenklapper

De oude en defecte radarinstallatie van de stoomsleepboot Noordzee is deze maand vervangen door een modern, nieuw exemplaar. De scanner is op het dak van het stuurhuis geïnstalleerd en de monitor samen met een kaartplotter in het stuurhuis.


Coronaopstelling in Schipperscafé

Ter voorbereiding op de heropening op zaterdag 6 juni is het Schipperscafé in mei al coronaproof gemaakt. Thans zijn maar vier zitplaatsen aan de bakstafel, twee stoelen per separate tafel en enkele krukken aan de bar beschikbaar. Dit zal voor iedereen even wennen zijn.


Clipper Stad Amsterdam drijft

In de laatste week van mei heeft Damen Shipyards dok 2 weer langzaam vol water laten lopen. Hierdoor heeft men de prachtig gerenoveerde clipper Stad Amsterdam weer rustig kunnen opdrijven. De uitgebreide opknapbeurt van het inmiddels weer geheel getuigde zeilschip is hierdoor in de eindfase gekomen.

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld