4-9-2021 Mooi debuut leerlingen Scholen aan Zee

PERSBERICHT – 4 september 20214

DEN HELDER – Leerlingen van Scholen aan Zee hebben zich met de door henzelf gebouwde roeisloep kranig geweerd tijdens de eerste race tussen Den Helder en de NIOZ-haven op Texel en terug. De race is geroeid met een zogeheten St Ayles Skiff, een stabiele en heel zeewaardige snelle vierpersoons roeisloep met stuurman.

Het project voor de leerlingen uit het praktijkonderwijs begon zo’n jaar geleden toen een bouwpakket werd aangeschaft om samen met en onder leiding van bootbouwer Bert van Baar een houten St Ayles Skiff te gaan bouwen. Dit zou moeten gebeuren in de Medemblikkerloods op het Nautisch Kwartier van Museumhaven Willemsoord. Met veel zorg werd de 6,5 meter lange roeiboot gebouwd en precies op tijd was hij klaar om op 4 september te water te worden gelaten voor deelname aan de eerste St Ayles Skiff race tussen Den Helder en Texel. Een oversteek met een afstand van 2,4 mijl (4,4 km). Aan deze race namen in totaal zes teams deel. Voor de tewaterlating in de museumhaven werd de boot eerst met Schotse whisky gedoopt.

De leerlingen wisten hun mannetje te staan tussen de andere boten. Op de heenreis arriveerden zij als derde in de NIOZ-haven. Op de terugreis werden ze vijfde. Dit leverde in de einduitslag de vierde plaats op. Winnaar werd het team uit Oudega. Al met al een prachtig debuut voor de Helderse scholieren en daarbij was het heel bijzonder om dit met een zelfgebouwde roeisloep te mogen doen. Initiatiefnemer voor deze race was bootbouwer Bert van Baar die hoopt dat de St Ayles Skiff Den Helder–Texel race een jaarlijks terugkerende roeimanifestatie wordt.

Het ontwerp van de St Ayles skiff is gebaseerd op roeisloepen die al eeuwenlang in Schotse en Scandinavische wateren worden gebruikt. De bouw en inzet van dit type roeisloep vindt de laatste jaren in zowel Nederland als daarbuiten flink opgang. Wereldwijd zijn er inmiddels al ruim 300 actief, waaronder al meer dan twintig in Nederland. Eind vorig jaar is in ons land de Dutch st Ayles Rowing Association (DARA) opgericht. Een overkoepelend orgaan dat belangen behartigt, certificeringen uitgeeft en wedstrijden organiseert en erin is geslaagd om volgend jaar het wereldkampioenschap St Ayles Skiff roeien naar Nederland te halen. Deze strijd zal op het Veerse Meer in Zeeland worden gestreden.

Foto: Leerlingen en docenten van Scholen aan Zee met een door henzelf gebouwde St Ayles Skiff. Geheel links Bert van Baar.
( Foto: Michiel Tegelberg)