NAUTISCH NIEUWS, september 2023
Tjalk Dankbaarheid op helling
Vanaf de tweede dag van september tot de 18e van deze maand heeft de tjalk Dankbaarheid van vader Dirk en zoon Jeroen Bruin op onze scheepshelling gestaan. Gedurende deze periode is intensief onderhoudswerk uitgevoerd aan de romp van het vaartuig dat in 1888 van stapel is gelopen. De monumentale tjalk is sinds 1972 in handen van de familie Bruin en maakt deel uit van de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord.
Jubileumviering reddingboot Dorus Rijkers
Op vrijdag 8 september is in restaurant Stoom uitvoerig stilgestaan bij de 100-ste verjaardag van de motorreddingboot Dorus Rijkers, één van de parels van Museumhaven Willemsoord. Naast een voordracht over de historie van de reddingboot is tijdens deze plechtigheid aandacht besteed aan het Helders Historische Reddingboten Collectief. Ook is een prachtig geïllustreerd jubileumboek gepresenteerd, getiteld Motorreddingboot Dorus Rijkers 1923-2023 De levensloop en ‘redding’ van een honderdjarige reddingboot. Geschreven door Wladimir Dobber. De eerste exemplaren zijn door bestuursvoorzitter Adri Rijpert (links op foto 1) uitgereikt aan Sib Wiebenga (rechts) en Tom Lantau, de oprichters van de Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers (1923). Hierna hebben de genodigden nog een kijkje kunnen nemen aan boord van de voor het restaurant afgemeerde en mooi gepavoiseerde reddingboot (foto 2). (zie ook persbericht)
Zeilbrik Morgenster schittert op de buis
Op vrijdagavond 8 september is op NPO3 in het televisieprogramma ‘3 op reis’ uitvoerig aandacht besteed aan de driedaagse reis die de zeilbrik Morgenster van thuishaven Den Helder naar het Engelse Ipswich heeft gemaakt. Met als presentatrice een heel enthousiaste Nienke de la Rive Box. Naast prachtige beelden van de reis en een interview met kapitein Jacob Fremden is ook Museumhaven Willemsoord uitvoerig in beeld gebracht. Al met al weer een mooi stukje Den Helder promotie. De Morgenster ligt ondertussen weer voor winteronderhoud in onze museumhaven afgemeerd (foto).
Deelname aan Open Monumentendagen
Onze museumhaven heeft ook nu weer een bijdrage geleverd aan de dit jaar op zaterdag 9 en zondag 10 september gehouden Open Monumentendagen. Met name lichtschip Texel is beide dagen druk bezocht, net als de Medemblikkerloods (foto) waar de restauratie van de Westwalbotter RD 28 in volle gang is. Vrijwilligers van de stichtingen die de schepen beheren, hebben op locatie tekst en uitleg gegeven van hun activiteiten.
Jan Glazema geeft timmerles
De Helderse Courant heeft op 14 september een groot interview gepubliceerd met Jan Glazema, de beheerder van de houtwerkplaats in de Medemblikkerloods. Onder de vlag van Triade gaat Jan binnenkort in zijn werkplaats van start met een basiscursus timmeren voor volwassenen, senioren en speciale groepen. De cursus is bedoeld voor de beginnende timmerman en bestaat uit twaalf lessen die op de woensdagavond van half acht tot tien uur worden gegeven. De cursuskosten bedragen 312,80 euro. Meer informatie hierover op de site van Triade.
Nieuwe buren op bezoek
Na een avondwandeling door de stad en over Willemsoord is het Schipperscafé op donderdagavond 21 september bezocht door een dertigtal nieuwe buren van nummer 66 en 72. Het gezelschap bestond uit raadsleden, wethouders en ambtenaren van de Gemeente Den Helder. De gebouwen 66 en 72 zijn op 28 september officieel als stadhuis geopend. Tijdens het bezoek is men eerst toegesproken door Michiel Tegelberg, voorzitter van de Stichting Museumhaven Willemsoord. Aansluitend heeft Paul Schaap een presentatie gegeven over de ontwikkeling van Museumhaven Willemsoord.
Veel aandacht in lokale pers
In de Helderse Courant hebben deze maand een aantal bijzondere schepen van onze museumhaven en hun respectieve eigenaren volop in de belangstelling gestaan. Zo is op 8 september een bijna twee pagina’s groot artikel verschenen over Joost Weij en zijn vriendin Lisa (foto 1) die hierin vertellen over hun 71-jarige sleepboot annex boeienlegger Hercules. Op vrijdag 15 september is een paginagroot artikel geplaatst over de voormalige Poolse kotter Atlas. Hierin doet Laura Schippers de bijzondere plannen uit de doeken die zij samen met man Stijn de Geus met het schip hebben. En tot slot is op vrijdag 29 september Dirk Bruin, eigenaar van de Groninger dektjalk Dankbaarheid, in een groot artikel uitgebreid aan het woord gekomen. Op foto 2 is Dirk Bruin (rechts) samen met zijn zoon Jeroen op de kade voor hun tjalk aan het werk.
De Red Bull van Peter Jonas
Wekenlang is eraan gewerkt en het resultaat mag er zijn. Een robuuste stalen stier, die volgens eigen ontwerp in onze lasserij door meesterlasser Peter Jonas (foto 1) is geconstrueerd. Echter de kans om dit prachtige kunstwerk op de museumhaven tegen het lijf te lopen is verkeken, want de Red Bull staat vanaf 25 september in restaurant Flow boven de ingang pronken (foto 2).
Reddingboot Insulinde drooggezet
Deze maand heeft de in 1927 gebouwde motorreddingboot Insulinde van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, die 1927 als bouwjaar heeft, drooggestaan op één van de hellingen van Damen Shipyards Den Helder. Met als voornaamste reden het ondergaan van de keuring voor het zogeheten Certificaat van Onderzoek (CVO). Tevens is de hellingperiode gebruikt voor het uitvoeren van het nodige onderhoudswerk en zijn de huiskleuren van de boot teruggebracht van de KNRM naar die van de KNZHRM.
Tecla voor tweede keer door Noordwest Passage
De zeilende haringlogger Tecla, die Museumhaven Willemsoord als uitvalsbasis heeft, is er voor de tweede keer in geslaagd om via de Noordwest Doorvaart om Alaska heen te varen. Deze keer in 56 dagen van oost naar west. De tocht met de 108 jaar oude tweemaster is van start gegaan in Dutch Harbour en beëindigd in Ilulissat op Groenland. Met aan boord vier vaste bemanningsleden en twaalf expeditieleden. In 2019 is dezelfde doorvaart gemaakt, maar toen van oost naar west ofwel van Ilulisat naar Nome in Alaska. Toen is een afstand van 3.200 mijl in 45 dagen afgelegd. (zie ook persbericht)
Dikke tjalk op helling
Op de laatste dag van deze maand is de zeer robuuste tjalk Anna van de familie Ofman uit Alkmaar drooggezet op de helling van onze museumhaven. Wederom een bijzonder nautisch monument dat 1896 als bouwjaar heeft. De eigenaren zijn direct aan de slag gegaan met het schoonspuiten en vervolgens conserveren van de romp van het 25 meter lange schip.
Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld