NAUTISCH NIEUWS, april 2019
Race of the Classics op bezoek
Circa 20 klassieke zeilschepen, deelnemers aan de 31-ste editie van de Race of the Classics, brachten op donderdag 4 en vrijdag 5 april een bezoek aan Den Helder. De schepen lagen afgemeerd aan de Flaneerkade en bij het Schipperscafé van Museumhaven Willemsoord. Aan boord van de vlot bivakkeerden ongeveer 500 studenten. Helderse deelnemers waren de Morgenster, Stortemelk en Urania.
Circa 20 klassieke zeilschepen, deelnemers aan de 31-ste editie van de Race of the Classics, brachten op donderdag 4 en vrijdag 5 april een bezoek aan Den Helder. De schepen lagen afgemeerd aan de Flaneerkade en bij het Schipperscafé van Museumhaven Willemsoord. Aan boord van de vlot bivakkeerden ongeveer 500 studenten. Helderse deelnemers waren de Morgenster, Stortemelk en Urania.
Ramschip Schorpioen in dok 2
Alvorens weer terug te keren naar haar vertrouwde ligplaats achter het Marinemuseum is het ramschip Schorpioen begin april drooggezet in het monumentale dok 2 op Willemsoord om reparatie- en onderhoudswerk te kunnen verrichten aan de romp van het vaartuig (foto 1). Op zaterdag 27 april stond de wind dusdanig dat het uiteinde van de arm van de dokkraan de voormast van de Schorpioen raakte, wat lichte schade veroorzaakte (foto 2).
Uitzwaaidag voor Tecla
Omdat de zeilende haringlogger Tecla van de familie Sluik voor achttien maanden zeil zou gaan zetten, was op zaterdag 13 april een uitzwaaidag georganiseerd. Gedurende deze lange reis wordt getracht om eerst via de Noordwestpassage Noord-Amerika en vervolgens via Kaap Hoorn Zuid-Amerika te ronden. Tijdens de uitzwaaidag heeft Jannette Sluik voor het Schipperscafé een traditionele houten zeilsloep van het type Orkney Yole gedoopt. Deze sloep is samen met Bert van Baar van de Botenbouwschool door de bemanning van de Tecla in de Medemblikkerloods gebouwd.
Leeuwen op museumhaven
Op donderdagmiddag 18 april is door twintig leden van de Lions Club uit Opmeer en een tiental leden van de Helderse afdeling van deze servicecluborganisatie een bezoek gebracht aan Museumhaven Willemsoord. Dit op uitnodiging van directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord BV. Na een ontvangst aan boord van Zr.Ms. Bonaire is het gezelschap getrakteerd op een rondleiding over het werfcomplex en een rondvaart met reddingboten van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Hierna werd voor hen nog een buffet geserveerd in restaurant Stoom. De bezoekers waren onder de indruk van alle mooie monumentale gebouwen en schepen.
Foto: Hans Broekmeulen ©
Drie dukdalven uit museumhaven verwijderd
Drie zware houten dukdalven die de doorvaart in de museumhaven belemmerden zijn op donderdag 18 april met behulp van een klein kraanschip weggehaald (foto 1). Plan was om twee dukdalven te verwijderen, maar op aanwijzing van havenmeester Dirk Bruin is op nog een derde exemplaar verwijderd. De dukdalven dienden in de Rijkswerfperiode voor het afmeren van de drie drijvende dokken 3, 4 en 5. De koppen van de houten constructies staat nu als blikvangers achter de helling van de museumhaven (foto 2).
Keersluis heeft weer deuren
Twee weken lang was het passen en meten geblazen om de vier stalen sluisdeuren weer op hun plek te krijgen in de Boerenverdrietsluis in het dokkanaal. Hiervoor werden een grote mobiele telescoopkraan van Mammoet en enkele duikers ingezet (foto 1). De installatie van de vier geklonken deuren nam circa twee weken in beslag (foto 2).
Dek motorsleepboot Dombo weer als nieuw
Nadat het dek van de Dombo Y 8017 van voor tot achter was schoongebikt, werd dit deel van de motorsleepboot bij straal- en schilderbedrijf Teerenstra volledig geconserveerd. Nadat bij terugkeer in de museumhaven ook nog het dekhuis opnieuw was geschilderd, kon de sleper verder in gereedheid worden gebracht voor het komende vaarseizoen.
Morgenster 100 jaar
Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de zeilbrik Morgenster als haringlogger SCH 200 bij Scheepswerf Boot van stapel liep. Later voer de logger ook nog als SCH 324 Morgenster. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kregen Harry en Marian Muter het vaartuig in handen en zij bouwden de verlengde haringlogger om tot zeilschip dat Den Helder als thuishaven heeft. Een groot deel van de ombouw en het tuigen heeft in de periode 2007/2008 in de museumhaven plaatsgevonden. In november zal het 100-jarig jubileum tijdens de komende editie van de Traditionele Schepen Beurs worden gevierd.
Vrijmarkt wijkt uit naar mastenloods
Vanwege de minder goede weersomstandigheden op Koningsdag op zaterdag 27 april kon de vrijmarkt gelukkig uitwijken naar de evenementenruimte in de monumentale mastenloods (Gebouw 66) naast de sleephelling. Deze ruimte werd kort daarvoor ook als gebruikt als startpunt van het loopevenement de Halve van Den Helder.
Veel belangstelling voor DWBF
Op de bekendmaking dat van 5 t/m 7 juli op het Willemsoordcomplex de eerste editie van het Dutch Wooden Boat Festival wordt gehouden, is heel positief gereageerd door zowel eigenaren als bouwers van houten boten. Op 5 juli wordt vanuit de museumhaven de traditionele Botterrace gevaren op het Marsdiep. Gelijktijdig met de eerste DWBF-editie worden op het Willemsoordcomplex de Jutterhavendagen gehouden. Organisatoren van het festival zijn Bert van Baar en Jet Sluik. Meer informatie: dutchwoodenboatfestival.nl.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld