11-6-2019 – Meer dan 100 boten op Helders Wooden Boat Festival

PERSBERICHT – 11 juni 2019

DEN HELDER Voor deelname aan het Dutch Wooden Boat Festival hebben zich al meer dan 100 houten boten aangemeld. Het festival wordt dit jaar voor de eerste keer in Nederland gehouden van vrijdag 5 t/m zondag 7 juli in Museumhaven Willemsoord op het voormalige Rijkswerfcomplex Willemsoord in Den Helder.

De belangstelling van gebruikers en bouwers van houten boten is onverwacht groot voor de eerste editie van dit festival. Aan totale scheepslengte is al meer dan 1.000 meter aangemeld, verdeeld over ruim 100 boten. Hiervan worden er circa 60 in de museumhaven afgemeerd en ruim 40 op de kant opgesteld, waaronder een aantal in de Medemblikkerloods en de Mastenloods. In laatstgenoemd monumentale gebouw wordt ook de jaarlijkse Traditionele Schepen Beurs gehouden.

Behalve uit eigen land hebben zich ook eigenaren van houten boten uit de ons omringende landen aangemeld. Absolute blikvanger wordt de driemastbark Earl of Pembroke die als piratenschip in diverse films heeft gefigureerd. Naast de botenshow worden presentaties gegeven van de houten botenbouw, de Amateur Boot Bouw Award (ABBA), het Ceiba project in Costa Rica en het Windvinder project. Verder wordt stilgestaan bij het feit dat het Hout en Meubilerings College uit Amsterdam 25 jaar geleden is gestart met de afstudeerrichting Jachtbouw.

De eerste editie van het Dutch Wooden Boat Festival, ofwel het Houten Boten Festival van Nederland, wordt georganiseerd door Bert van Baar van de Bootbouwschool die over het hoge aantal aanmeldingen zegt: “Stiekem had ik op dit aantal gehoopt, aangezien er in Nederland al circa 10.000 jaar houten boten worden gebouwd en met houten boten wordt gevaren. Goed dat we hier nu eens bij stilstaan.” Bij de organisatie krijgt hij ondersteuning van Jet Sluik, beursmanager van de Traditionele Schepen Beurs die jaarlijks in november op dezelfde locatie wordt gehouden.

De eerste editie van het festival is gekoppeld aan de Jutterhavendagen. Verder wordt op vrijdag 5 juli op het Marsdiep de bekende Botterrace gehouden en staat het festival in het teken van de viering van het 10-jarig bestaan van de Stichting Museumhaven Willemsoord.

Organisator Bert van Baar voor de Scheepstimmerwerf.