16-9-2019 – Tecla bedwingt Noordwest Passage

PERSBERICHT – 16 september 2019

NOME – ALASKA
Het is gelukt. Na 45 dagen onafgebroken varen, over een afstand van 3.200 zeemijl, is kapitein Gijs Sluik erin geslaagd de meer dan 100 jaar oude zeilende haringlogger Tecla door de Noordwestelijke Doorvaart rond Alaska te loodsen. Deze illustere tocht boven de poolcirkel is op 1 augustus in Ilulissat in Groenland van start gegaan en 16 september in Nome in Alaska met succes afgerond.

Na een opknapbeurt in Museumhaven Willemsoord te Den Helder vertrok de Tecla medio april naar noordelijke wateren. Na een aantal vaartochten rond de Orkney, Hebriden, Shetland en Faeröer eilanden werd koers gezet richting IJsland en Groenland. Begin augustus begonnen in totaal 15 bemanningsleden, afkomstig uit zes verschillende landen, met de haringlogger aan de Noordwestelijke Doorvaart. Dit was naast kapitein Gijs Sluik en de stuurmannen Sam Dubois en Jet Sluik de gastbemanning bestaande uit Hester Jiskoot, Megan Bowling, Steven Luitjens, Jim Shaw, Rob Horner, Bob Wigt, Kees Gerritsen, Paul Sharman, Joanne Richardson, Julianna Ericson, Peter Gijsbers en Simon Damant. Volgens Gijs Sluik maakten zij alle soorten weer mogen mee en werd allerlei soorten ijs waargenomen. Van ijsbergen afkomstig van de gletsjers in Groenland tot meerjarenijs dat door de Franklin Strait en Peel Sound naar het noorden dreef. Dagen- en nachtenlang stond de bemanning op ijswacht om schotsen voor de boeg van de Tecla weg te duwen. De uitgekozen route door het poolgebied was volgens de kapitein volledig afhankelijk van de ijscondities. Voor de Tecla betekende dat dat er moest worden gevaren door de Lancaster Sound, Barrow Strait, Peel Sound, Franklin Strait, Rae Strait, Simpson Strait, Coronation Gulf, Amundsen Gulf, Beaufort Sea, Chuckchi Sea en Baering Strait. Deze route werd tussen 1903 en 1906 ook afgelegd door Roald Amundsen met de Gjoa, het eerste schip waarmee de Noordwestelijke Doorvaart ooit is gevaren. Met de Tecla werden gedurende de reis de beide overwinterhavens van Amundsen aangedaan en de gedenktekens aan deze tocht bezocht. Deze bevinden zich in Gjoa Haven en op het eiland Herschel.
Nu de Noordwest Passage is bedwongen, dient zich voor Gijs Sluik met de Tecla meteen een volgend avontuur aan. Ofwel de verdere zeilreis rond het gehele Amerikaanse continent. Hij verwacht in december Kaap Hoorn te kunnen ronden. Daarna wordt via South Georgia, Zuid-Afrika en de Azoren teruggezeild naar Groenland. Pas in oktober 2020 wordt de Tecla, na achttien maanden van huis te zijn geweest, weer in Museumhaven Willemsoord in Den Helder terug verwacht. De Tecla is in 1915 in Vlaardingen als haringlogger gebouwd. Vanaf 1989 vaart de zeillogger met gastbemanning. In 2014 heeft Gijs Sluik met de Tecla met succes een reis om de wereld gemaakt. Deze heeft twintig maanden geduurd. Toen is al het plan ontstaan om ook de Noordwest Passage te doorvaren.

Kapitein Gijs Sluik bij vertrek uit Ilulissat.
De zeilende haringlogger Tecla in mooi ijs.