September 2019

NAUTISCH NIEUWS, september 2019


Noordzee krijgt scheepstent met vensters
De stoomsleepboot Noordzee wordt komende winterperiode voor een deel beschermd door geen geheel nieuwe tent, gemaakt door Scheepstuigerij De Schieman uit Den Helder. In plaats van een geheel ondoorzichtige opbouw is nu gekozen voor een tent die is voorzien van vensters. Hierdoor blijft het achterschip zichtbaar voor bezoekers van het Willemsoordcomplex.

Helderse botters naar Botterdagen in Elburg

De monumentale vissersschepen van de Stichting Helderse Botters hebben van 12 t/m 14 september opnieuw deelgenomen aan de Botterdagen in Elburg. Een manifestatie waaraan jaarlijks circa 50 botters en soortgelijke vaartuigen deelnemen. Naast een vlootschouw worden met deze voormalige vissersschepen wedstrijden en vaartochten gehouden. Het evenement was gekoppeld aan de Open Monumentendagen in de oude vestingstad Elburg.


Schip nummer 70 op helling
Op dinsdag 17 september is op de helling van Museumhaven Willemsoord het zeventigste schip drooggezet. Het was het voormalige patrouillebootje Belle Ile van eigenaar Jan Doedens uit Alkmaar. Op de helling is de romp gerepareerd, waarvoor diverse nieuwe staalplaten zijn aangebracht. Tot slot is de romp opnieuw geconserveerd.

Veel activiteiten tijdens Open Monumentendagen
Onder de vlag van Museumhaven Willemsoord zijn tijdens de Open Monumentendagen, gehouden op 14 en 15 september, weer diverse activiteiten georganiseerd. Zo gaven Dick Stoll en Paul Schaap ieder op de zaterdag een rondleiding over het Willemsoordcomplex. En op zondagmiddag hield Paul Schaap in de KeyKegzaal van Theater De Kampanje een voordracht over de museumhaven en toonde Hennie Ottervanger in de foyer van deze zaal oude gravures en tekeningen van Den Helder en Willemsoord. Verder waren het lichtschip Texel en de Medemblikkerloods opengesteld voor publiek.

Tecla bedwingt Noordwest Passage

Na 45 dagen varen, over een afstand van 3.200 zeemijl, is kapitein Gijs Sluik (foto 1) erin geslaagd zijn meer dan 100 jaar oude zeilende haringlogger Tecla door de Noordwest Passage rond Alaska te loodsen (foto 2). Eén van de grootste maritieme uitdagingen ter wereld. Deze illustere tocht boven de poolcirkel is op 1 augustus in Ilulissat in Groenland van start gegaan en op 16 september in Nome in Alaska met succes afgerond. De Tecla heeft haar reis rond Noord- en Zuid-Amerika voortgezet en gaat ook nog Kaap Hoorn ronden.
Foto’s: bemanning Tecla ©


Eerbetoon aan oorlogsveteraan

Op de motorreddingboot Dorus Rijkers heeft op vrijdag 20 september vlak onder de kust van Texel een bijzondere asverstrooiing plaatsgevonden. Het betrof de as van de op 97-jarige leeftijd overleden markante oorlogsveteraan Theo Feenstra. Bijzonder was dat na zijn overlijden een groep vrienden en kennissen van hem, die elkaar voor die tijd niet of nauwelijks kenden, gezamenlijk een indrukwekkende uitvaart voor de oorlogsveteraan organiseerden met als sluitstuk de asverstrooiing vanaf een andere veteraan, de motorreddingboot Dorus Rijkers.
Foto: Harry Cornelje ©

Tres Hombres droog bij Teerenstra

Nadat de zeilende handelsvaarder Tres Hombres in augustus in de museumhaven volledig was gestript, heeft het schip de gehele maand september drooggestaan op de werf van straal- en schilderbedrijf Teerenstra (foto 1). Hier is onder andere veel werk verzet aan het onderwaterschip, waarbij diverse houten rompdelen zijn vervangen. Na het nodige breeuw- en conserveringswerk zal de Tres Hombres begin oktober weer naar de museumhaven terugkeren om daar weer te worden uitgerust met masten, ra’s en tuigage die in Gebouw 72 in de tussentijd onderhoud hebben gekregen (foto 2).

Reddingboten ontvangen titel varend erfgoed

Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Vereniging Oude Reddings Glorie in Lemmer op 29 september heeft het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) twee nieuwe titels voor Varend Erfgoed in ontvangst mogen nemen. Het ging om de reddingboten Tjerck Hiddes uit 1974 (foto 1) en de Cornelius Zwaan uit 1982 (foto 2) die beide deel uitmaken van de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord.


Monumentale reddingboot in Medemblikkerloods

De houten strandreddingboot Jelle-Evert, die de afgelopen tijd als pronkstuk op het plein achter de Medemblikkerloods stond opgesteld is nu naar binnen gehaald. In de loods zal deze boot een grote onderhouds- en restauratiebeurt ondergaan. De Jelle-Evert is in 1933 als Barend van Spreekens bij de Gebr. Taat in Katwijk gebouwd en heeft zowel in IJmuiden, Katwijk als op Terschelling op station gelegen. Sins 2018 is de reddingboot eigendom van Peter van der Walle, die hem heeft ondergebracht in de Stichting Barend van Spreekens.


Veel belangstelling voor rondleidingen en presentaties

In de maand september was de belangstelling voor rondleidingen en presentaties op en over het Willemsoordcomplex verrassend groot. Waren in de maanden ervoor steeds enkele tientallen bezoekers, in september steeg dit aantal tot boven de honderd en dit wordt ook voor maand oktober verwacht. Niet bekend is of dit zich nog verder zal doorzetten. Plezierig is wel dat de belangstelling voor Willemsoord en de museumhaven weer aan het toenemen is.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld