NAUTISCH NIEUWS, september 2020
Klassiek jacht op helling
In de eerste week van september heeft het klassieke motorjacht Idunn op de helling drooggestaan voor onderhoud aan het onderwaterschip. Het jacht, in 1963 gebouwd op een Groningse coasterwerf, heeft al eerder op de helling gestaan. Eigenaar is Anton de Baat.
Megablokken op Willemsoord
Uit de boedel van Ardent Global (voorheen Wijsmuller Salvage) uit IJmuiden is een bijzonder ‘pakketje’ op Willemsoord gearriveerd. Het betreft twee grote, ruim 100 jaar oude drieschijfsblokken die samen een zogeheten jijn vormen. Zij zijn ooit vanuit Den Helder gebruikt door de firma Zur Mühlen bij het bergen van gestrande schepen. De blokken hebben elk een gewicht van 365 kilogram.
Schilderij van De Zeemanspot
Vrijwilliger Hans Berkhout heeft ter gelegenheid van zijn 60-ste verjaardag van zijn kinderen een bijzonder cadeau gekregen. Ofwel een door Ab Kooistra gemaakt schilderij van de motorreddingboot De Zeemanspot terwijl deze in onze museumhaven ligt afgemeerd. Hans is als vrijwilliger betrokken bij de instandhouding van deze reddingboot.
Nieuw uitzicht op Werfkanaal
Na het vertrek van de Arkona uit het Werfkanaal is de opengevallen plek tijdelijk ingenomen door de tjalk Doordrijver. Dit levert een prachtig plaatje op. Achter elkaar liggen nu vanaf de brug de tjalk De Hoop (bj 1908) uit Rotterdam, het vrachtscheepje Entreprise (bj 1927) uit Groningen en de tjalk Doordrijver (bj 1911) uit Uithoorn. Helemaal achteraan in het werfkanaal ligt de houten mijnenveger Hoogeveen.
Nieuwe eigenaar voor Witte Raaf
Lucas Salomons heeft zijn prachtig gerestaureerde patrouilleboot annex motorsleper Witte Raaf verkocht. De nieuwe eigenaren zijn Johan en Inge Gevers uit Vijfhuizen die hebben aangegeven dat de boot deel blijft uitmaken van de unieke schepencollectie van Museumhaven Willemsoord.
Groot onderhoud aan Tjerck Hiddes
Langs de afbouwkade wordt al enige tijd gewerkt aan een grondige renovatie van de motorreddingboot Tjerck Hiddes. Dit werk wordt uitgevoerd door diverse vrijwilligers en met hulp van specialisten van het las- en constructiebedrijf VDR uit Anna Paulowna.
Stuurhuis Noordzee weer als nieuw
Door vrijwilligers van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee is opnieuw een grote grote klus geklaard aan boord van de voor restaurant Stoom afgemeerde sleper. Dit keer aan het stuurhuis. Hiervan is het houtwerk geschuurd en opnieuw in de lak gezet en is er waar nodig restauratiewerk verricht. Mede dankzij het goede weer konden met dit werk echt meters worden gemaakt.
Boekje over lichtschip Texel
In de salon De IJzerstaven in Amsterdam is op maandag 14 september een boekje over het lichtschip Texel gepresenteerd. De auteur is Mathijs Deen die voor het schrijven ervan zijn inspiratie heeft opgedaan tijdens gesprekken met vrijwilligers die het lichtschip helpen restaureren. Vrijwilliger Herman Steigstra werd op het podium geroepen voor een interview en mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het boekje getiteld ‘Het Lichtschip’ wordt uitgegeven door Ten Brink Meppel. Het ISBN-nummer is 9789400406605.
Foto: Remco Mastenbroek ©
Hasselteraak op helling
In de tweede en derde week van september heeft de monumentale Hasselteraak Excelsior op de helling gestaan voor onderhoud en reparatie van het onderwaterschip. Het schip, eigendom van de Stichting De Wilde Vaart, is in 1901 van stapel gelopen bij scheepswerf Mittendorff in Dedemsvaart. Tot ver in de jaren vijftig van de vorige eeuw is met de Excelsior vracht gevaren. Nu wordt het vaartuig gebruikt voor dagactiviteiten en arbeidsreïntegratie met perspectief voor jongeren vanaf 16 jaar.
.
Museumhaven decor promotiefilm
Voor het maken van een promotiefilm voor de Helderse muziekschool Triade hebben Kornelis en Hielke, beiden kinderen van Anne Dekinga en Anita Koolhaas, als figuranten opgetreden. Hielke achter de piano en Kornelis op gitaar. Met de museumhaven als prachtig decor. De piano was afkomstig uit het Schipperscafé.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld