Oktober 2020

NAUTISCH NIEUWS, oktober 2020


Torninstallatie voor de Noordzee
Een gespecialiseerd bedrijf heeft uit een groot metaalblok een torninstallatie voor de stoomsleepboot Noordzee gefabriceerd. Met deze circa 60 kilo wegende, stalen installatie kan men tijdens stilligperiodes toch regelmatig de stoommachine, schroef en schroefas laten draaien. In vaktermen wordt dit tornen genoemd.
Mastvoet voor Emanuel
De restauratie van de monumentale klipper Emanuel is weer een stapje verder. Deze maand is het schip voorzien van een stalen mastvoet die in de mechanische werkplaats is gefabriceerd. Het heeft de eigenaren Anne Dekinga en Anita Koolhaas de nodige energie gekost om het benodigde ambachtelijke klinkwerk uit te voeren (foto 1), maar het resultaat mag er zijn (foto 2).

Uitbreiding vloot Reddingmuseum
De varende vloot van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers wordt uitgebreid met de motorstrandreddingboot Abraham Fock, vernoemd naar één van de oprichters van de KNRM. De houten boot werd in de periode 1936-1937 gebouwd in Katwijk en lag eerst op Ameland en Terschelling op station en later ook op Schiermonnikoog en in IJmuiden. Het laatste station was Wijk aan Zee. Voordat de Abraham Fock door het Reddingmuseum in de vaart wordt genomen, zal de boot eerst worden opgeknapt.

Leerlingen tekenen op museumhaven
Verdeeld over twee groepen hebben circa 30 derdejaars havo/vwo- en vierdejaar vmbo-leerlingen van Scholen aan Zee op de museumhaven een door docente Laura Zijlmans gegeven workshop houtskooltekenen gevolgd. Bij goed weer zijn in de buitenlucht schepen of delen hiervan getekend, terwijl bij regen is uitgeweken naar het Schipperscafé. Het werk van de leerlingen wordt in een speciale videopresentatie verwerkt, die op een later tijdstip in het Schipperscafé zal worden vertoond. Voordat zij aan de slag gingen, werden zij door Paul Schaap eerst kort bijgepraat over de historie van Willemsoord en de opzet van de museumhaven.


Leerlingen leren buigen en lassen

Leerlingen van Scholen aan Zee hebben op de museumhaven ook stalen silhouetten van bootjes gemaakt. Hiervoor moest zowel zaag-, buig- als laswerk worden verricht. En dit alles onder de professionele leiding van meesterlasser Peter Jonas. De bootjes zullen later dit jaar worden tentoongesteld.


Brandblusoefeningen op Hoogeveen

In week 42 heeft de Gemeentelijke Brandweer van Den Helder aan boord van de in het Werfkanaal afgemeerde mijnenveger Hoogeveen een oefencyclus afgewerkt. Deze omvatte oefeningen voor leden van zowel de beroeps- als vrijwillige brandweer. De gehele week werd overdag en ook ’s avonds geoefend. Daarbij ging het niet alleen om branden blussen, maar ook om het redden van gewonden uit kleinere ruimtes.
Foto: Stichting VVKM ©


Tres Hombres gereed voor oversteek

Deze maand is aan de afbouwkade door de vrijwilligers van Fairtransport Shipping hard gewerkt om de zeilende vrachtvaarder Tres Hombres gereed te maken voor de volgende reis naar het Caribisch gebied. Het zeilschip ligt hiervoor afgemeerd aan de afbouw/reparatiekade in het Boerenverdriet, waar het onder andere is voorzien van nieuwe stalen drinkwatertanks.


Nieuwe internetsite Stichting Y8122

Vanaf deze maand heeft de Stichting Y8122 een nieuwe internetsite. De stichting houdt zich op Museumhaven Willemsoord bezig met de restauratie en instandhouding van de stoomsleepboot Y8122 en de motorsleepboot Dombo Y8017. Op de site vindt u ook informatie over vaartochten en asverstrooiingen die door beide slepers kunnen worden gemaakt. Aan de verdere uitbouw van de site wordt nog hard gewerkt door Froukje Blaauw van Webpartner die de site heeft ontworpen.


Hevenaak Adriana weer origineel

Op Museumhaven Willemsoord is maanden hard gewerkt om de hevenaak Adriana in haar oude luister te herstellen. Zo zijn de ‘caravan’ en het stuurhuis gesloopt en vervangen door een geklonken roef. Verder is een nieuw roer geïnstalleerd en zijn dekluiken aangebracht. Het werk is uitgevoerd door Yvonne Verstraten-de Bruijne en Dorine de Bruijne-Verstraten. Door hen is in onze museumhaven eerder ook al voor een deel de kraak Disponibel gerestaureerd. Eind oktober is de Adriana naar Hoorn vertrokken, waar de restauratie zal worden afgerond.
.


Groot verlies voor Helders Historische Reddingboten Collectief

Deze maand heeft het Helders Historische Reddingboten Collectief in twee dagen tijd twee van haar trouwe vrijwilligers verloren. Op 14 oktober overleed op 76-jarige leeftijd Klaas Bijl (rechts op foto) en een dag later op 80-jarige leeftijd penningmeester Martin de Wolf (links op foto). Hun heengaan heeft een groot gat geslagen in het vrijwilligerskorps van de motorreddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot. Wij gedenken beide heren in erkentelijkheid.
Foto: Ruud Kwast ©

 

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld