Augustus 2020

NAUTISCH NIEUWS, augustus 2020


Afbouw Morwenna bij Teerenstra
Nadat de afgelopen maanden in de Medemblikkerloods het dek, diverse spanten en een groot deel van de romp waren vernieuwd, is de Morwenna van Andreas Lackner op zaterdag 1 augustus over de weg naar de werf van Teerenstra vervoerd. Daar wordt de houten kotter uit 1912 de komende tijd verder gerestaureerd.
Foto: Ruurd Eijzinga ©
Tres Hombres ook naar Teerenstra
Met de motorsleper Gar is de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping op dinsdag 4 augustus van de afbouwkade in de museumhaven naar straal- en schilderbedrijf Teerenstra verhaald (foto 1). Daar is na droogzetten gestart met reparatiewerk aan het onderwaterschip (foto 2). Foto 1: Ruurd Eijzinga ©


Dorus Rijkers kort in dok

De motorreddingboot Dorus Rijkers is op maandag 10 augustus enkele uren in het kleine drijvende dok van Damen Shipyards Den Helder drooggezet om de defecte sensor van de dieptemeter te kunnen vervangen. Gelijk is ook de speling in de schroefas opgemeten.
Foto: Ruud Kwast ©


Eerste asverstrooiing met Dombo
Na de uitgebreide renovatie van haar Bolnes-hoofdmotor heeft de sleper Dombo Y 8017 op zaterdag 15 augustus geheel volgens de coronavoorschriften vanuit Oudeschild haar eerste asverstrooiing van dit jaar uitgevoerd. Op de foto gaat de sleper vanuit de museumhaven op weg naar Texel.


Aeolus wordt Razende Bol

Medio augustus leek het er even op of er een nieuwe tjalk in het Werfkanaal was afgemeerd. Maar nader onderzoek wees uit dat het de in Razende Bol herdoopte tjalk Aeolus van Laura Zijlmans en Hessel Visser was. Deze prachtig gerestaureerde tjalk is een aanwinst voor de museumhaven en draagt voortaan een voor Den Helder heel toepasselijke naam.


Lichtschip weer onderdeel Lighthouse Event

Net als voorgaande jaren bruiste het op zaterdag 22 augustus aan boord van lichtschip Texel van de activiteiten. Met name in de radiohut werd door Helderse zendamateurs weer contact gezocht met collega’s over de hele wereld. Dit zogeheten Lighthouse Event telt jaarlijks wereldwijd vele deelnemers.


Liefde voor De Zeemanspot

Om zijn liefde voor de motorreddingboot De Zeemanspot te bezegelen, heeft vrijwilliger Hans Berkhout het silhouet van de boot op zijn rechterbovenarm laten tatoeëren.
Hans is al een aantal jaren als machinist-vrijwilliger aan deze reddingboot verbonden.


Doordrijver weer als nieuw

Gedurende de maand augustus is veel werk verzet aan het onderwaterschip van de in 1911 gebouwde tjalk Doordrijver van Arie Kempkers. Naast het uitvoeren van reparatiewerk, het doen van huiddiktemetingen is ook de romp van de 20 meter lange tjalk grondig geconserveerd. Op zaterdag 29 augustus is de Doordrijver weer te water gegaan.


Restauratie Jelle-Evert hervat

Na het vertrek van de houten kotter Morwenna uit de Medemblikkerloods is haar plek weer ingenomen door de houten strandreddingboot Jelle-Evert. Hierdoor heeft de eigenaar van deze boot de restauratie weer kunnen hervatten. Als eerste zullen de komende tijd enkele delen van de eikenhouten spanten worden vervangen.


Restauratie Emanuel vordert gestaag

Tijdens de vakantie van de familie Dekinga-Koolhaas lag hun tweede schip, de klipper Emanuel, afgemeerd aan de tjalkensteiger achter theater De Kampanje. Duidelijk is te zien hoe ver de ambitieuze restauratie van dit vaartuig al is gevorderd. Na terugkomst van de familie, eind augustus, is de Emanuel weer naar de afbouwkade verhaald om daar de restauratiewerkzaamheden voort te zetten.

 

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld