PERSBERICHT – 13 september 2021
DEN HELDER – Na een intensieve en complexe restauratieperiode is de 99 jaar oude stoomsleepboot Noordzee weer volledig operationeel. Op zaterdagmiddag 11 september hebben de drie kleindochters van oud-eigenaar Kees Jongert in Museumhaven Willemsoord te Den Helder de officiële ingebruiknamehandeling verricht.
Zo’n vijf jaar is door tal van vrijwilligers op de museumhaven hard gewerkt om de robuuste zeesleper, die 1922 als bouwjaar heeft, weer in haar oude glorie te herstellen. “Zij hebben”, zegt voorzitter Monnie de Vries van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee, “een fantastische prestatie geleverd. Daarnaast zijn wij veel dank verschuldigd aan de diverse fondsen die ons financieel hebben gesteund, de indrukwekkende reeks meewerkende bedrijven, alle donateurs en de deelnemers aan onze crowdfundingcampagne. Verder heeft de familie Jongert geweldig geholpen bij het verkrijgen van een nieuwe ketel voor de Noordzee.”
De restauratie kon recentelijk worden afgerond met een tweede succesvolle proeftocht van Den Helder naar Medemblik en terug. Het was de bekende luxe jachtenbouwer Kees Jongert die de Noordzee in 1976 voor een dreigende sloop wist te behoeden. Met veel toewijding restaureerde hij de Noordzee en nam hiermee vervolgens deel aan tal van evenementen in binnen- en buitenland. Na zijn overlijden, in 2010, werd de stoomsleper ondergebracht bij de Stichting Stoomsleepboot Noordzee.
Vanwege een afgekeurde stoomketel dreigde opnieuw de slopershamer. Maar de Stichting Museumhaven Willemsoord, met al haar unieke faciliteiten en vaktechnische kennis, zag het wel zitten om de Noordzee weer volledig onder stoom in de vaart te krijgen. Als sluitstuk van de complexe restauratie mochten Kees Jongert’s kleindochters Suzanne, Anniek en Marit Bleeker op 11 september de officiële ingebruiknamehandeling verrichten door de stoomfluit te laten gieren en vlaggen te hijsen. De Noordzee, die ook een nieuwe website en virtuele tour heeft, kan nu niet alleen weer worden ingezet voor vaartochten met maximaal vijftig passagiers, asverstrooiingen en sinterklaasintochten, maar ook actief deelnemen aan nautische evenementen. De sleper vaart onder Nederlandse vlag en heeft den Helder als thuishaven.