NAUTISCH NIEUWS, september 2021
Nieuwe luchtfoto van museumhaven
De bekende luchtfotograaf Herman IJsseling van Flying Focus heeft onlangs weer een luchtfoto van onze museumhaven gemaakt en heeft deze belangeloos beschikbaar gesteld aan de Stichting Museumhaven Willemsoord. Ook de vorige foto, die wij jarenlang hebben gebruikt, was afkomstig van deze luchtfotograaf.
Leprechaun op helling museumhaven
Op de eerste dag van deze maand werd het Deense postjacht Leprechaun van Jorne Langelaan op de helling van de museumhaven gezet, zodat de eigenaar samen met zijn vriendin onderhouds- en reparatiewerk kon verrichten aan de houten romp. De meer dan 100 jaar oude Leprechaun maakt al vele jaren deel uit van de unieke schepencollectie van Museumhaven Willemsoord
Eerste St Ayles race Den Helder Texel
De eerste St Ayles roeirace van Den Helder naar Texel en terug, gehouden op zaterdag 4 september, was een groot succes. In totaal hadden zes clubs met hun skiff ingeschreven. Dit betrof roeiploegen uit Heusden, Gorkum, Woerkum, Oudega, Nijkerk en Den Helder. De race werd gewonnen door de skiffploeg uit Oudega. Het initiatief voor de roeirace Den Helder-Texel was afkomstig van Bert van Baar van de op het Willemsoordcomplex gevestigde Bootbouwschool. Hij verwacht dat deze race in Den Helder een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden.
Onder leiding van bootbouwer Bert van Baar hebben leerlingen van Scholen aan Zee in korte tijd in de Medemblikkerloods een zogeheten St Ayles Skiff gebouwd (zie ook persbericht). Dit is een snelle, stabiele en zeewaardige vierpersoons roeisloep met stuurman. Op zaterdag 4 september werd de roeisloep gedoopt en te water gelaten om meteen daarna te kunnen deelnemen aan de allereerste St Ayles roeirace tussen Den Helder en Texel. Op de heenreis werden de leerlingen met hun nieuwe sloep derde en op de terugweg vijfde. Dit leverde in de eindrangschikking een verdienstelijke vierde plaats op.
Na een vijf jaar durende intensieve restauratie kon op zaterdag 11 september onder grote belangstelling de stoomsleepboot Noordzee weer officieel in gebruik worden genomen. Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid was de sleper aan de steiger voor het Schipperscafé afgemeerd. Suzanne, Anniek en Marit Bleeker, kleindochters van de voormalige eigenaar Kees Jongert, verrichtten de officiële handeling door de stoomfluit te laten loeien en vlaggen te hijsen (zie ook persbericht). De bijna 100 jaar oude stoomsleepboot is nu gebruiksklaar voor vaartochten met maximaal 50 passagiers, asverstrooiingen, sinterklaasintochten en deelnames aan nautische evenementen.
Tres Hombres weer in thuishaven
Na twee vrachtreizen met wijn van Frankrijk naar Denemarken verscheen de zeilende handelsvaarder Tres Hombres op dinsdag 14 september weer op de rede van Den Helder. Hier werd de Tres Hombres opgewacht door de motorsleepboot Gar, die het motorloze zeilschip naar de museumhaven sleepte (foto 1). Afgemeerd werd aan de reparatiekade, waar meteen voorbereidingen werden getroffen voor de grote werfbeurt bij Teerenstra. Hiervoor moest wel eerst met behulp van een mobiele telescoopkraan de achtermast van het schip worden verwijderd (foto 2).
Slaapschip in museumhaven
Vanuit Harlingen meerde op 18 september de tweemaster De Tukker af de Flaneerkade. Het 28 meter lange en 6 meter brede vaartuig is een voormalige zeilende vrachtvaarder die in 1912 is gebouwd op de Bodewes werf in Martenshoek en na actieve dienst jarenlang door de Stichting Varen met Zeilschip De Tukker vanuit Deventer is ingezet voor vaartochten met jongeren. Op dit moment wordt De Tukker gebruikt als slaapschip.
Helderse reddingsvloot naar Lemmer
Aan de jaarvergadering op 24 en 25 september in Lemmer van de vereniging Oude Reddings Glorie (ORG) heeft een grote vloot reddingboten uit Museumhaven Willemsoord deelgenomen. Dit waren de Dorus Rijkers, De Zeemanspot, Javazee, Prins Hendrik, Insulinde, Tjerck Hiddes, en Cornelius Zwaan. In totaal namen circa 25 reddingboten deel aan de jaarlijkse manifestatie die in Lemmer altijd veel bekijks heeft.
Rondleidingen weer mogelijk
Na anderhalf jaar stilstand door corona is deze maand weer gestart met het geven van rondleidingen over het Willemsoordcomplex. Rudi Nieuwenhuis (foto) en Paul Schaap beten het spits af tijdens de Open Monumentendag op 11 september en namen ieder een groep belangstellenden op sleeptouw. Verder werden op zondag 26 september in totaal 34 passagiers van een in de buitenhaven afgemeerd luxe cruiseschip door Rudi Nieuwenhuis en Dick Stoll rondgeleid.
Deze maand is door de organisatie van de EOC Traditionele Schepen Beurs besloten om de in november te houden vijfde editie met een jaar uit te stellen (zie ook persbericht). Dit vanwege de vele onzekerheden die nog rond de coronamaatregelen bestaan. Wel is direct gestart met de voorbereidingen om de lustrumeditie van de beurs in 2022 weer op het Willemsoordcomplex te houden. Eerder was ook al de tweede editie van het Dutch Wooden Boat Festival naar volgend jaar verplaatst.
Veel aandacht voor museumhaven
Op Museumhaven Willemsoord uitgevoerde activiteiten waren deze maand behoorlijk in trek bij de lokale pers. Vooral de Helderse Courant pakte een aantal keren flink uit met grote artikelen. De eerste keer op 11 september over de vijf jubilarissen onder de vrijwilligers die actief zijn op het lichtschip Texel. Stilgestaan werd bij het 25-jarig jubileum als vrijwilliger aan boord van Hans Endenburg, Nanne Voska, Nico Nap, Herman Steigstra en Piet Roozing (v.l.n.r. op foto). Op 13 september verscheen in deze krant een artikel over vader Henk en zoon Peter van der Walle die in de Medemblikkerloods de strandreddingboot Barend van Spreekens aan het restaureren zijn. En op 14 september werd de officiële ingebruikname van de stoomsleepboot Noordzee uitvoerig belicht. Het Helders Nieuwsblad besteedde op haar beurt aandacht aan de St Ayles Skiff roeirace tussen Den Helder en Texel en de officiële ingebruikname van de stoomsleepboot Noordzee.
Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld