November 2022

NAUTISCH NIEUWS, november 2022

Burgemeester opent beurs
In de Stadshal van theater De Kampanje heeft burgemeester Jan de Boer van Den Helder op vrijdag 11 november met het luiden van een scheepsbel de jubileumeditie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs officieel geopend. Dit alles onder grote belangstelling van beursbezoekers en standhouders.

Tukker weer terug in museumhaven
De Tukker van de Coöperatie EcoClipper is, na een flinke opknapbeurt bij Scheepswerf Talsma in Franeker, op zaterdag 12 november weer in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd. Hier wordt het schip aan de afbouwkade verder afgebouwd en getuigd om vervolgens als zeilend vrachtschip te kunnen worden ingezet.

Noordzee brengt Sinterklaas naar Hoorn
Verwelkomd door een grote schare kinderen heeft de monumentale stoomsleper Noordzee op zaterdag 12 november Sinterklaas veilig in de haven van Hoorn afgeleverd. Hiermee is een oude traditie in ere hersteld, want voordat de stoomsleper in 2010 in Medemblik werd opgelegd, nam de Noordzee ieder jaar deze belangrijke taak op zich. De huidige thuishaven van de stoomsleper is Museumhaven Willemsoord in Den Helder.

Boerenverdrietbrug houdt moedig stand
Ondanks de inzet van een enorme mobiele telescoopkraan is aannemer Oosterhof-Holman er op donderdag 10 november niet in geslaagd de oude Boerenverdrietbrug te demonteren. Dit laatste is nodig om de brugdelen te kunnen renoveren. Aan het einde van de dag gaf de brug zich nog niet gewonnen en moesten de kraan, de transportponton en de sleepboten onverrichter zake huiswaarts terugkeren.

Foto 1
Foto 2

Tres Hombres blikvanger schepenbeurs
Tijdens de EOC-Traditionele Schepen Beurs heeft de zeilende handelsvaarder Tres Hombres, afgemeerd aan de afbouwkade van de museumhaven, onverwachts veel bekijks getrokken (foto 1). En dan met name vanwege alle werkzaamheden die op en rond het zeilschip moeten worden verricht om dit zo snel mogelijk vaargereed te krijgen. Talloze bezoekers hebben met bewondering gekeken naar het werk in de hoge masten. Kort na de beurs is de Tres Hombres, geassisteerd door een sleepboot, voor een volgende zeilende vrachtreis naar het Caribisch gebied naar zee vertrokken (foto 2).

Foto 1
Foto 2

Veel belangstelling voor oude ambachten
Veel bezoekers hebben tijdens de EOC-Traditionele Schepen Beurs ook een kijkje genomen in de werkplaatsen van Museumhaven Willemsoord Hier werden demonstraties van oude ambachten gegeven. Bijvoorbeeld restauratiewerk aan de houten botter Ransdorp 28 in de Medemblikkerloods (foto 1) en smeed-, klink- en andersoortig ijzerwerk in de mechanische werkplaats (foto 2) langs de afbouwkade.

Schepenbeurs weer een succes
De jubileumeditie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs is heel succesvol verlopen (zie ook persbericht). Op zondag 13 november staat de teller na sluiting van de beurs op ruim 2.300 bezoekers uit heel Nederland. Dit tot grote tevredenheid van de exposanten, sponsoren en organisatoren van het evenement. Ruim 60 exposanten, waaronder een tiental behoudsorganisaties, hebben aan het evenement deelgenomen. Van de bezoekers hebben er 740 het Reddingmuseum, 255 het Marinemuseum, 260 het lichtschip Texel en enkele honderden de Medemblikkerloods en werkplaatsen op de museumhaven bezocht. In het Schipperscafé zijn maar liefst 16 appeltaarten uitgeserveerd.

Foto: Laurens Gankema ©

Cees van der Giessen zwaait af
Tijdens een gezellige bijeenkomst, gehouden in het Schipperscafé voor de vrijwilligers en hun aanhang die betrokken zijn bij de instandhouding van de motorreddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot, is scheidend vrijwilliger Cees van der Giessen uitvoerig in het zonnetje gezet. Op de foto overhandigt voorzitter Adrie Rijpert (links) hem een geconserveerde schakel van de ankerketting van de Dorus Rijkers.

Foto 1
Foto 2

Hoog bezoek op lichtschip Texel
Hoewel het officiële museumseizoen al is afgesloten, blijft het lichtschip Texel in trek en dan met name voor groepsbezoeken. Hieronder een groep leden van het sociaal platform KLUP. Voor hen was een VIP-arrangement samengesteld met een uitgebreide rondleiding over het lichtschip en een borrel na afloop (foto 1). Daarnaast heeft ook een delegatie van het Texels Museum een bezoek aan het lichtschip gebracht (foto 2).
Foto’s: Sjaak Vrieling ©

Foto 1
Foto 2

Sint voor vaartocht op bezoek in Schipperscafé
Op zaterdagmorgen 19 november heeft Sinterklaas met een tiental Pieten de lunch genoten in het Schipperscafé (foto 1). Hierna is het bonte gezelschap aan boord gestapt van de motorreddingboot Dorus Rijkers om via de Maritieme Binnenhaven en het Werfkanaal langs de Weststraat naar de Dukdalf op het Willemsoordcomplex te worden gebracht (foto 2). Een defecte brug bij de hoofdingang van de Willemsoord zorgde er echter voor dat de Sint met zijn gevolg het laatste stuk te voet moest afleggen.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld