NAUTISCH NIEUWS, februari 2023
Wethouder Camara onthult kunstwerk
Op 3 februari heeft de Helderse wethouder Fotigui Camara, met assistentie van drie leerlingen, door een scheepsbel te luiden een metalen kunstwerk onthuld (foto 1). Dit uit een groot zeepaard en vele kleine zeefiguren opgebouwde kunstwerk is onder leiding van meesterlasser Peter Jonas door leerlingen van Scholen aan Zee en het Juniorcollege ontworpen en gemaakt. Alles in het kader van het project Dreams by the Sea, dat is opgezet door Peter Jonas en waaraan deze keer ook de kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes hun medewerking hebben verleend. Het nautische kunstwerk heeft in Museumhaven Willemsoord een prominente plek gekregen op een dukdalf bij de helling (foto 2).
Helling flink opgeschoond
Vader Dirk en zoon Jeroen Bruin (foto 1) en schipper Ruurd Eijzinga hebben begin februari de helling naast het Schipperscafé flink opgeschoond. En het resultaat mag gezien worden (foto 2). Tijdens deze gezamenlijke actie is vooral veel aangroei en zwerfafval verwijderd en afgevoerd.
Lichtschip in route Amusetour
Tijdens een zogeheten Amusetour langs een zestal restaurants op het Willemsoordcomplex hebben de deelnemers ook een bezoek gebracht aan het lichtschip Texel. Hier zijn zij hartelijk ontvangen en rondgeleid door vrijwilligers van de Stichting Historie de Kustverlichting. In totaal hebben op zondag 5 februari 74 deelnemers aan boord van de Texel hun licht opgestoken.
Marja in het zonnetje gezet
In een paginagroot artikel, verschenen in de editie van de Helderse Courant van donderdag 9 februari, vertelt beheerster Marja Timmers uitgebreid over haar vrijwilligerswerk in het Schipperscafé. Al vele jaren is Marja de stille kracht achter het goede reilen en zeilen van het Schipperscafé, de gezellige huiskamer van Museumhaven Willemsoord. Haar inzet wordt door velen zeer gewaardeerd.
Harry Muter geeft workshop zeilen maken
In week 7 heeft Harry Muter, schipper van de zeilbrik Morgenster, in de Medemblikkerloods voor een groep van 10 enthousiaste mensen een workshop zeilmaken verzorgd. De loods beschikt, na de laatste flinke uitbreiding, over een zogeheten zeilzolder waar onder andere twee speciale naaimachines voor zeildoek staan opgesteld. Naast samen een zeil te hebben gemaakt, heeft elke deelnemer ook nog een tuigemmertje van zeildoek mogen maken. Met de opgedane ervaringen gaat organisator Harry Muter een volgende workshop voorbereiden. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden.
Monumentale sleepboot op de helling
Op vrijdag 17 februari is een robuuste sleepboot op de helling van Museumhaven Willemsoord drooggezet. Het is de met een opvallende ijsbrekersteven uitgeruste, 100 pk sterke motorsleepboot Nes die recentelijk door Lia en Kees Oud is aangekocht. Deze ruim 16 meter lange sleper is in 1937 als Ens van stapel gelopen bij scheepswerf G. Bijlsma & Zn uit Wartena. Sindsdien is de sleper meermalen van eigenaar gewisseld en vanaf 1988 vaart zij onder de naam Nes.
Kromhout motor naar zeevaartschool
De in de mechanische werkplaats van Museumhaven Willemsoord gerestaureerde 4-cilinder Kromhout dieselmotor is op 17 februari in bruikleen gegeven aan het Nautisch College van het voormalige ROC Kop van Noord-Holland. De motor zal daar worden gebruikt voor het geven van praktijkonderwijs. Leerlingen hebben de motor zelf opgehaald (foto) die na aankomst gelijk in de praktijkruimte van hun school is neergezet.
Jan Dop schenkt schilderij
Op zaterdag 18 februari heeft Jan Dop (links op foto) een olieverfschilderij, waarop zeilende botters buitengaats te zien zijn, aan de Stichting Nautische Monumenten geschonken. Het kunstwerk is bestemd voor de verdere nautische aankleding van het Schipperscafé. Wegens verhindering van voorzitter Henk Mosk van de Stichting Nautische Monumenten is het schilderij in ontvangst genomen door voorzitter Michiel Tegelberg van de Stichting Museumhaven Willemsoord. Inmiddels heeft het een mooi plekje in het Schipperscafé gekregen. Het schilderij is niet gesigneerd.
Investeringscampagne EcoClipper project van start
Potentiële investeerders van het EcoClipper project is op vrijdag 17 februari de gelegenheid geboden om de zeilende vrachtvaarder De Tukker te bezoeken en kennis te maken met het schip en haar bemanning. Volgens initiatiefnemer Jorne Langelaan was de belangstelling hiervoor zo groot dat er volgende maand opnieuw een Open Huis voor investeerders zal worden gehouden. De investeringscampagne voor dit project is een dag eerder op de 7th Green Shipping Summit in Rotterdam officieel van start gegaan. De Tukker is nagenoeg gereed om weer in de vaart te worden gebracht. De Helderse Courant heeft, na een uitgebreid interview met de initiatiefnemer, in de editie van 10 februari een paginagroot artikel aan het project gewijd.
Mastenparade in Boerenverdriet
Deze maand voor een keer een mooi plaatje van een echte mastenparade in het Boerenverdriet. Op de voorgrond aan de steiger de zeilschoener Stortemelk en de klipper Actief, daarachter eerst de tjalk Canutus en dan naast elkaar de kits De Tukker en de tweemaster Alida. Niet zichtbaar op de foto de Hagenaar Metje Mourik en de sleper Gar, die helemaal verscholen achter de zeilschepen liggen.
Geen Dutch Wooden Boat Festival dit jaar
Bootbouwer Bert van Baar heeft deze maand bekend gemaakt dat er dit jaar geen Dutch Wooden Boat Festival (Houten Boten Festival) op het Willemsoordcomplex wordt georganiseerd. De reden hiervoor is dat de beoogde locatie voor het evenement, de Stadshal, niet beschikbaar is vanwege de grote Sail Den Helder manifestatie die van 29 juni tot en met 2 juli in Den Helder wordt gehouden.
Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld