Januari 2023

NAUTISCH NIEUWS, januari 2023

Ideaal vaart voortaan met één mast
De in 1926 gebouwde Friese maatkast Ideaal van Ariejan Koeman uit Alkmaar ondergaat in Museumhaven Willemsoord een metamorfose. De 32 meter lange tweemaster wordt namelijk omgebouwd tot eenmaster, wat beter overeenkomt met de oorspronkelijke staat van het voormalige vrachtschip. Op de foto ligt de nieuwe, 24 meter lange voormast op de kade gereed om aan boord te worden geplaatst. Aan deze mast kan een grootzeil met een oppervlak van 240 vierkante meter worden bevestigd. In de Medemblikkerloods wordt nu nog gewerkt aan een nieuwe giek die een lengte krijgt van circa 14 meter.

Zeilend vrachtschip Nordlys te koop
Volgens Joop Harrems, directeur van Fairtransport Shipping, is de Nordlys, het oudste zeilende vrachtschip ter wereld, niet langer meer rendabel in West-Europese wateren in te zetten. De houten tweemaster, met 1873 als bouwjaar, ligt inmiddels alweer een tijdje in Museumhaven Willemsoord werkeloos langs de kade. Het zeilende vrachtschip gaat dit jaar nog wel een rol spelen tijdens Sail Den Helder. Hierna komt het schip beschikbaar voor de verkoop.

Wieringer postboot in het nieuws
De Helderse Courant heeft deze maand naar aanleiding van een uitgebreid interview met Pierre Talloen maar liefst twee pagina’s gewijd aan de aankoop van De Postboot die vele jaren tussen De Haukes op Wieringen en Ewijcksluis dienst heeft gedaan. Pierre vertelt hoe de verkoop tot stand is gekomen en wat de plannen zijn met deze voormalige vissersboot. Zo zal de restauratie van het schip in Museumhaven Willemsoord plaats gaan vinden. In juli 2022 heeft De Postboot al een keer een bliksembezoek aan de museumhaven gebracht (foto).

Werk aan een oude Kromhout motor
In de mechanisch werkplaats wordt door diverse vrijwilligers hard gesleuteld om een 4-cilinder Kromhout dieselmotor weer volledig operationeel te krijgen. De lijnmotor van het type 4L2 met bouwnummer 72 19 is eindjaren zestig onder licentie van motorenfabrikant Gardner door Kromhout gebouwd. Het is nog een verrassing wat er met de motor gaat gebeuren als het lukt om hem weer goed aan de praat te krijgen.

Financiële steun voor Traditionele Schepen Beurs
De gemeente Den Helder heeft besloten om dit jaar aan in totaal 7 evenementen en 21 publieksactiviteiten financiële steun te verlenen. Hieronder ook de zesde editie van de Traditionele Schepen Beurs die dit jaar van vrijdag 10 tot en met zondag 12 november op het Willemsoordcomplex zal worden gehouden. Met deze financiële steun wil de gemeente evenementen stimuleren en Den Helder als aantrekkelijke evenementenstad profileren.

Emissievrij zeevracht vervoeren
Aan de afbouwkade van Museumhaven Willemsoord wordt door een tiental vrijwilligers uit zes verschillende landen de laatste hand gelegd aan het vaarklaar maken van de 40 meter lange schoeneraak De Tukker van de EcoClipper Coöperatie. Het in 1912 bij Scheepswerf Bodewes in Maartenshoek van stapel gelopen zeilvaartuig heeft vorig jaar in Franeker bij Scheepswerf Talsma een grondige renovatie ondergaan. Hierbij is onder andere het gehele onderwaterschip vervangen. Volgens Jorne Langelaan van de EcoClipper Coöperatie kan straks circa 70 ton aan vracht worden meegenomen die emissievrij naar de eindbestemming wordt gezeild. De Tukker krijgt een zeiloppervlak van 310 vierkante meter, een bemanning van 5 koppen en accommodatie voor 12 trainees.

Vroege seizoenstart voor motorsleepboot Dombo
Maanden eerder dan in voorgaande jaren is de motorsleepboot Dombo Y8017 uit de reguliere stilligperiode gehaald. Dit hield onder meer in dat gepland onderhoud eerder moest worden uitgevoerd. Op de foto worden de zwemvesten in een kist aan boord gebracht. Eind deze maand is de sleper weer operationeel. Reden voor deze vervroegde start is de onverwachte toename van aanvragen voor asverstrooiingen buitengaats uit zowel binnen– als buitenland.

Foto: Peter Jonas ©

Nieuw nautisch kunstwerk krijgt vorm
Het kunstwerk dat leerlingen van Scholen aan Zee en het Juniorcollege in onze mechanische werkplaats aan het maken zijn, krijgt volgens leermeester Peter Jonas al aardig vorm. Het kunstwerk omvat de fabricage van een bijzonder vormgegeven, metalen zeepaard dat straks verder zal worden aangekleed met nautische elementen. Dit alles in het kader van het project Dreams by the Sea dat door de kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes samen met Peter Jonas en leerlingen van diverse scholen wordt uitgevoerd.

Foto: Henk v.d. Walle ©

Mijlpaal voor Barend van Spreekens
De complexe restauratie van de motorstrandreddingboot Barend van Spreekens heeft met de installatie van de compleet gereviseerde Perkins P6M hoofdmotor weer een nieuwe mijlpaal bereikt. Dit restauratie vindt plaats in de Medemblikkerloods, waar al vanaf september 2019 door diverse vrijwilligers wordt  gewerkt om deze prachtige reddingboot weer in haar oude glorie te herstellen. Hiervoor is de boot eerst volledig gestript en vervolgens weer stapje voor stapje opgeknapt.

Twaalf schepen op helling in 2022
Ook in het afgelopen jaar is weer veelvuldig gebruik gemaakt van de scheepshelling van Museumhaven Willemsoord. In totaal hebben in 2022 twaalf nautische monumenten voor inspectie, onderhoud of reparatie op deze helling drooggestaan, waaronder in april de stoomsleper Y8122 (foto). Dit zijn er zes minder dan in het topjaar 2021. Sinds de officiële ingebruikname, in april 2011, hebben 117 museale schepen op deze helling drooggestaan. Een gemiddelde van ruim tien schepen per jaar.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld