April 2023

NAUTISCH NIEUWS, april 2023

Canutus even drooggezet
De tjalk Canutus heeft in de eerste week van april voor een  korte inspectie- en onderhoudsbeurt drooggestaan op de helling van Museumhaven Willemsoord. Het is alweer de vijfde hellingbeurt voor deze prachtig gerestaureerde tjalk sinds de opening van de helling in 2013.

Veel belangstelling voor lichtschip Texel
Nu de motorcruiseschepen weer aan hun vaarseizoen zijn begonnen en hierbij ook regelmatig Den Helder aandoen, neemt de belangstelling voor een bezoek aan het lichtschip Texel weer toe. Het spits is afgebeten door passagiers van het aan de Flaneerkade afgemeerde cruiseschip De Willemstad. Ruim 60 passagiers van verschillende nationaliteiten zijn een kijkje aan boord van aan het lichtschip komen nemen. En meerdere van dergelijke bezoeken zijn reeds aangekondigd. Verder hebben deze maand 30 leden van de familie Van Veen een bezoek aan het lichtschip gebracht (foto).

Rondleidingen weer van start
De belangstelling voor historische rondleidingen over het Willemsoordcomplex neemt na de lange, stille coronaperiode ook weer toe. De afgelopen maand zijn door Paul Schaap al weer een drietal rondleidingen gegeven en de komende maanden staan er nog diverse op de agenda. Boekingen voor een rondleiding kunnen worden gedaan via het Informatiecentrum Willemsoord. Verder is ook al de eerste presentatie over Museumhaven Willemsoord geboekt.

Foto: Piet Roozing ©

Vertrek Lemsteraak naar Friesland
De prachtige Lemsteraak LE 74 ’t Kan Verkeren is na vele jaren deel te hebben uitgemaakt van de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord op 7 april definitief naar Joure in Friesland vertrokken omdat eigenaar Frans Schreuder zijn schip heeft verkocht. Op de foto wordt de LE 74 gereed gemaakt voor vertrek.

Sleper Hercules voor de deur
De Hercules is begin april van haar vertrouwde ligplaats aan de Flaneerkade verhaald naar één van de steigers voor het Schipperscafé. Dit is gedaan omdat aan de sleper nogal wat geluid producerend onderhoudswerk moet worden uitgevoerd.

Vuurtorenliefhebbers op bezoek
Op zaterdag 22 april heeft de Nederlandse Vuurtoren Vereniging haar voorjaarsbijeenkomst c.q. Algemene Ledenvergadering gehouden in theater De Kampanje op Willemsoord. Voor de deelnemers aan deze bijeenkomst een mooie gelegenheid om een bezoek te brengen aan het amper voor de achterdeur van het theater liggende lichtschip Texel. Hier zijn zij rondgeleid door vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting.

De Tukker begint aan nieuw avontuur
Enkele dagen later dan gepland is de zeilende vrachtvaarder De Tukker op maandag 24 april vanuit Museumhaven Willemsoord naar Amsterdam vertrokken. Van hieruit gaat rederij EcoClipper een duurzame lijndienst onderhouden voor passagiers en vracht tussen Amsterdam en Oporto in Portugal. Per reis kunnen 70 kubieke meter aan vracht en 12 passagiers worden meegenomen. Tijdens de reis naar Portugal worden ook havens in Frankrijk en Engeland aangedaan. De Tukker is de afgelopen maanden in Museumhaven Willemsoord afgebouwd (foto).

Langedijker op helling
Eind april heeft de 22,29 meter lange en 3,24 meter brede Morgenster 2 voor onderhoud aan de romp op de helling van Museumhaven Willemsoord gestaan. Het betreft een zogeheten Langedijker, een vrachtscheepje voor het transport van kool en dergelijke in West-Friesland. Het in 1927 gebouwde schip, dat eigendom is van A. Tijm uit Langedijk, wordt voortgestuwd door een 1-cilinder Deutz gloeikopmotor van 24 pk.

Pavoiseren op Koningsdag
Op 27 april zijn op Koningsdag wederom diverse schepen in Museumhaven Willemsoord met vrolijk gekleurde vlaggetjes getooid. Hieronder het lichtschip Texel, de stoomsleepboot Noordzee en de reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot.

Foto: Irma ©

Antilope weer op weg naar Den Helder
Josepha Kempl keert met haar tjalk Antilope vanuit Greifswald in Duitsland weer terug naar haar vertrouwde plek in Museumhaven Willemsoord. Vorig jaar is zij uit Den Helder vertrokken om via de Waddenzee en de Duitse binnenwateren eerst naar Berlijn en vervolgens naar Greifswald te varen. Hier heeft zij in de museumhaven overwinterd. Nu is Josepha nog op zoek naar opstappers voor de terugreis. Belangstellenden kunnen hierover via www.tjalk-antilope.com contact met haar opnemen.

Foto: Frans Gorter ©  

Lintje voor Gert de Haas
Schipper en voorzitter van de Stichting Helderse Botters Gert de Haas is voor deze en talloze andere door hem uitgevoerde bestuurlijke taken door Zijne Majesteit de Koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op woensdag 26 april heeft de Helderse burgemeester Jan de Boer hem in de Stadshal deze onderscheiding uitgereikt.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld