November 2016

NAUTISCH NIEUWS, november 2016


Tjalk Vrouwe Jacoba op bezoek

Sinds enige tijd ligt de prachtig gerestaureerde tjalk Vrouwe Jacoba in Museumhaven Willemsoord. Eerst kort aan de tjalkensteiger en nu langs de kade in het Werfkanaal. De bijna 20 meter lange tjalk van Hinco Veenstra is in 1899 gebouwd bij een werf in het Groningse Waterhuizen.

Y 8122 levert Sint veilig in Den Helder af

Op zaterdag 12 november heeft de stoomsleepboot Y 8122, tijdelijk herdoopt in Spanje, Sinterklaas en een aantal van zijn Pietermannen naar Den Helder gevaren. Het bonte gezelschap is na passage van de Zeedoksluis veilig afgeleverd in het Natte Dok van het Willemsoordcomplex.
Foto: John v.d. Veen ©

Veel belangstelling voor schepenbeurs

De eerste editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs heeft bijna 2.700 bezoekers en 40 schepen uit heel Nederland getrokken. De beurs werd op vrijdag 11 november door burgemeester Koen Schuiling van Den Helder en EOC-directeur Ton van Dongen geopend door het luiden van de scheepsbel bij de ingang van de vakbeurs.

Drukte voor de deur van Schipperscafé

De botters en aken, alsmede de Tres Hombres en Nordlys die tijdens de 1e EOC-Traditionele Schepen Beurs voor de deur van het Schipperscafé waren afgemeerd, trokken veel bezoekers. Bijzonder hierbij was dat de botters en aken met de kop aan de steiger lagen.

De Schieman blikvanger op beurs

De stand van Scheepstuigerij De Schieman uit Den Helder had tijdens de beurs over belangstelling niet te klagen. Naast een grote scheepsbel met daaronder een gigantisch groot allemanseindje werd een zeer uitgebreid assortiment aan knoop- en breiwerk getoond, alsmede de vele toepassingen hiervan voor de traditionele scheepvaart.
Alle standhouders komen terug
De standhouders die hebben deelgenomen aan 1e EOC-Traditionele Schepen Beurs hebben allemaal laten weten dat zij volgend jaar voor de tweede editie. Geroemd werden de goede organisatie en verzorging en de prachtige entourage in de monumentale voormalige Mastenmakersloods op het Willemsoord-complex.

Tjalk Canutus op helling

Tijdens de Traditionele Schepen beurs stond als blikvanger de grote tjalk Canutus van Anne Dekinga en Anita Koolhaas op de helling van Museumhaven Willemsoord. De eigenaren maakten van de gelegenheid gebruik om onderhoudswerk aan de romp van hun schip uit te voeren.

Morgenster naar Canarische Eilanden

Direct na de Traditionele Schepen Beurs heeft de zeilbrik Morgenster de museumhaven verlaten. Reisdoel is de Canarische Eilanden, waar na aankomst aldaar tussen de verschillende eilanden een aantal zeilreizen met passagiers zal worden gemaakt. Eigenaar Harry Muter heeft op de schepenbeurs in enkele voordrachten uitgebreid verteld over de avonturen van de Morgenster (zie foto).

Tres Hombres opnieuw naar Caraïben vertrokken

Na een korte opwerkperiode in Museumhaven Willemsoord is de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping weer naar het Caraïbisch gebied vertrokken. Voor vertrek, op 22 november, is eerst nog een lading fosfaatkorrels aan boord genomen. Dit product zal worden gebruikt om cacaopercelen in de Dominicaanse Republiek te bemesten.

Leerlingen groep 5 krijgen rondleiding

Niet alleen volwassenen maken gebruik van de mogelijkheid om nader kennis te maken met Willemsoord. Ook 27 leerlingen van groep 5 van de Thorbeckeschool hebben op donderdag 24 november onder leiding van Paul Schaap een ‘spannende’ rondleiding over het Willemsoordcomplex gemaakt.

Ongelofelijk hard gewerkt in Medemblikkerloods

Ook deze maand is weer veel werk verzet in de Medemblikkerloods. Met name aan de oostzijde. Daar zijn de kleine bergplaatsen nagenoeg gereed en deze zijn net als de grote aan de westzijde allemaal verhuurd. In de werkplaats is de vloer aangelegd en kunnen nu de machines worden geplaatst. Daarnaast krijgt de multifunctionele ruimte boven de werkplaats steeds meer vorm.

Eerste paal Boerenverdrietsteiger

Met het kraanschip Cor van Gebr. Van ‘t Hek is op maandag 28 november de eerste paal geslagen voor de aanleg van de 32 meter lange Boerenverdrietsteiger. Deze komt op vier elk 14 meter lange stalen palen te staan en wordt 1,50 meter breed. Op de kop van de nieuwe steiger is een afmeerpaal geheid.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld