December 2016

NAUTISCH NIEUWS, december 2016


Nieuwe aanwinst museumhaven

Museumhaven Willemsoord is vanaf begin december weer een nautisch monument rijker. Het betreft de prachtig onderhouden motorsleepboot Gar uit Amsterdam, eigendom van de heer D. Uitzetter. Dit 16 meter lange vaartuig is in 1921 bij de werf Rijnstroom in Leiden van stapel gelopen en is een typisch Amsterdams type sleepboot voorzien van een 150 pk sterke Werkspoor dieselmotor. De Gar heeft een duwsteven en beschikt tevens over een certificaat om tot 5 mijl uit de kust te mogen opereren.

UK 53 Lola op de helling

Om reparatie- en onderhoudswerk aan te romp te kunnen uitvoeren,is de 17 meter lange Noordzeebotter UK 53 Lola op 7 december op de helling geplaatst. Plan is om diverse huidplaten en spanten te vervangen en het nodige conserveringswerk uit te voeren.
De in 1932 gebouwde botter van Fieke de Baat heeft in 2014 ook al korte tijd op de helling gestaan.

Marie Galante naar Rotterdam

Op dinsdag 6 december heeft de prachtige zeillogger Marie Galante na een lange stilligperiode Museumhaven Willemsoord verlaten. De nieuwe eigenaar heeft het 37 meter lange zeilschip naar Rotterdam verhaald. De Marie Galante, met 1915 als bouwjaar, heeft diverse keren overwinterd in Den Helder. Gedurende deze periode is onderhoud aan het vaartuig uitgevoerd.
Foto: Marinus Kroes ©

Noordzee afgemeerd in Werfkanaal

De monumentale stoomsleper Noordzee is op 12 december door de Gar vanuit de Maritieme Binnenhaven achteruit het Werfkanaal in gesleept. De stoomsleper van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee ligt thans afgemeerd achter de brug bij de ingang van het Willemsoordcomplex. Vrijwilliger Bob Waldus houdt toezicht op het vaartuig.

Mast van Leprechaun getakeld

Omdat het Deense postjacht Leprechaun van Jorne Langelaan voor onderhoud van de houten romp met behulp van een schepenlift zou worden drooggezet, moest eerst de mast van het vaartuig worden verwijderd. Dit laatste is gebeurd met behulp van de laadboom van het lichtschip Texel. Een hijsoperatie die medio december met succes is uitgevoerd.

Eindejaarsviering goed bezocht
Het is ondertussen traditie geworden. De kerst/eindejaarsviering voor de vrijwilligers van Museumhaven Willemsoord die op zaterdag 17 december in het Schipperscafé zijn getrakteerd op glühwein, kerstbrood en chocolade.

Alle palen Boerenverdrietsteiger geslagen

Vorige maand is in deze nieuwsrubriek al melding gemaakt van het slaan van de eerste paal voor de aanleg van de Boerenverdrietsteiger. Later op de dag hebben echter ook nog de vier overige palen dit voorbeeld gevolgd en een dag later is met behulp van een kraanschip ook de afmeerpaal voor de steiger de havenbodem in geslagen.

Lichtschip baken in donkere dagen

Net als vroeger op zee heeft het lichtschip Texel met haar contourverlichting rond de feestdagen in de museumhaven opnieuw als een lichtbaken gefungeerd dat niet over het hoofd kan worden gezien. Elk jaar levert dit weer veel positieve reacties op.

Steeds meer schepen verlicht

In Museumhaven Willemsoord worden steeds meer schepen rond de feestdagen van contourverlichting voorzien. Naast het lichtschip Texel zijn ook diverse sleepboten, tjalken en reddingboten (zie foto) van lichtstrengen voorzien.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld