21-8-2023 Unieke kans: Meevaren op de 100 jaar oude Stoomsleper

PERSBERICHT – 23 augustus 2023

DEN HELDER – Opnieuw wordt belangstellenden een unieke kans geboden om mee te varen met de 100 jaar oude, prachtig gerestaureerde stoomsleepboot Noordzee. Voor een lange tocht op vrijdag 25 en maandag 28 augustus op de heenreis van Den Helder naar Medemblik of deze reis in omgekeerde volgorde. In Medemblik wordt dit weekend door de Noordzee  deelgenomen aan het Stoomsloepenweekend. Hier kunnen het gehele weekend  korte tochten met de stoomsleper op het IJsselmeer worden gemaakt.

Na een vijf jaar durende, complexe restauratie in Museumhaven Willemsoord te Den Helder is het alweer de tweede keer dat de in 1922 gebouwde stoomsleepboot Noordzee deelneemt aan het in Medemblik te houden Stoomsloepenweekend. Tijdens dit op zaterdag 26 en zondag 27 augustus door het Nederlands Stoommachinemuseum georganiseerde evenement worden met de Noordzee vanaf de buitensteiger ongeveer 50 minuten durende vaartochten met passagiers over het IJsselmeer worden gemaakt. Tussen 10 en 16 uur kunnen op beide dagen ieder uur maximaal 50 passagiers meevaren. Tickets hiervoor kosten 10 euro per persoon en zijn te reserveren bij de kassa van het museum of online via de link ssnz.eventgoose.com

Wie een langere tocht wil maken met deze prachtige, nog geheel onder stoom varende sleper kan op de vrijdag meevaren van Den Helder naar Medemblik en op de maandag weer terug van Medemblik naar thuishaven Den Helder. Deze tocht over de Waddenzee en het IJsselmeer duurt ongeveer zes uur. Op beide dagen wordt om negen uur ’s morgens vertrokken. Meer informatie over deze twee tochten is te vinden op  de site www.stoomsleepbootnoordzee.nl onder de knop Evenementen.

Vaartochten met betalende passagiers zijn nodig om de stoomsleper uit 1922 in optimale conditie in de vaart te kunnen houden. Vanwege de hoge kosten is dit maar enkele keren per jaar mogelijk. 

Foto: Ook nu weer meevaren op de stoomsleepboot Noordzee. (Foto: SSN)