29-8-2023 Reddingboten varen met bewoners De Zandstee

PERSBERICHT – 29 augustus 2023

DEN HELDER – De reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot, beide van het Helders Historische Reddingboten Collectief, hebben begin deze week een geslaagde vaartocht over het Noordhollandskanaal gemaakt met een twaalftal bewoners en zes begeleiders van verzorgingshuis De Zandstee uit ‘t Zand. Hieronder zes rolstoelgebruikers waarvoor op De Zeemanspot speciale voorzieningen zijn aangebracht.

Het Helders Historische Reddingboten Collectief (HHRC) is al enige tijd bezig met het organiseren van vaartochten voor ouderen en mensen met een beperking in de wateren rond Den Helder. “Tijdens Sail Den Helder hebben we hier al een eerste succesvolle aanzet toe gegeven door vaartochten te maken met cliënten van zorginstelling De Omring”, zegt HHRC-voorzitter Adri Rijpert. “We zouden dit toen ook doen voor Tellus maar  slecht weer gooide roet in het eten. Voor deze zorggroep  willen we dit nu op 9 september gaan organiseren.”

De vaartocht afgelopen maandag vanuit Museumhaven Willemsoord over het Noordhollandskanaal is voorspoedig verlopen. Vooral de rolstoelgebruikers hebben genoten van het uitstapje dat onder zeer goede weersomstandigheden heeft plaatsgevonden. Op de reddingboot De Zeemanspot zijn door de vrijwillige bemanning speciale stalen lifeline kabels aangebracht, waaraan rolstoelen kunnen worden gekoppeld. Voldoende ruimte om de zes rolstoelgebruikers van De Zandstee te kunnen accommoderen. En op de banken aan dek is dan voldoende plek voor de begeleiders. Op de banken op het achterdek van de Dorus Rijkers hebben de andere zes bewoners en hun begeleiders van het verzorgingstehuis uit t’ Zand de vaartocht meegemaakt.

Volgens voorzitter Rijpert passen de vaartochten voor ouderen en mensen met een beperking goed in het streven van het reddingbotencollectief om een inclusieve samenleving te creëren. Om deze reden worden de vaartochten ook aan andere zorginstellingen en ouderenbonden in en rond Den Helder aangeboden.

Het vertrek van de reddingboten met de bewoners van De Zandstee uit Museumhaven Willemsoord. (Foto: HHRC)