Augustus 2023

NAUTISCH NIEUWS, augustus 2023

Lichtschip Texel krijgt Jaarsma cadeau
De heer L. Bosma (93) uit Groningen zocht een goede bestemming voor een schilderij van de Helderse zeeloods Jaarsma dat al heel lang familiebezit was. Lichtschip Texel leek hem een juiste plek voor het doek, waarop de loodskotter TX 28 uit IJmuiden en op de achtergrond het lichtschip Haaks te zien zijn. Op dinsdag 15 augustus kwam de heer Bosma (rechts op foto) speciaal naar Den Helder om het schilderij officieel te overhandigen aan voorzitter Sjaak Vrieling van de Stichting Historie der Kustverlichting, de eigenaar van lichtschip Texel.

Atlas Initiatief krijgt vorm op Willemsoord
Ze vertoeven al enige tijd in de museumhaven met hun voormalige Poolse viskotter Atlas. Jachtbouwer Stijn de Geus en kunstenares Laura Schippers, beide bedenkers van het zogeheten Atlas Initiatief. Dit project omvat het ontwikkelen en bouwen van een voortstuwingssysteem met zeilen voor hun schip. Als alles eenmaal is gerealiseerd, willen zij met de Atlas gaan rondtrekken. Ook willen zij deelnemen aan lokale culturele- en kunstprojecten of dit soort activiteiten zelf gaan opzetten. De Atlas is in 2015 door beide initiatiefnemers in een verwaarloosde conditie aangekocht en vervolgens in eigen beheer in Breda opgeknapt.

Blauwalg rukt weer op
Het lijkt elk jaar erger te worden. De aanwas van blauwalg die de grachten rond het Willemsoordcomplex felgroen kleurt. Op sommige plekken ontstaat zelfs een dikke stinkende koek, zoals onderaan de helling van de museumhaven (foto). Maar ook op andere plekken in Den Helder wordt het een steeds groter probleem. De gemeente heeft toegezegd een kolkenzuiger in te zetten om het blauwalg af te voeren.

Vier speciale rondleidingen over Willemsoord
Ruim 50 mensen hebben deze maand van de gelegenheid gebruik gemaakt om op deel te nemen aan vier speciale rondleidingen die verspreid over twee zaterdagen over het Willemsoordcomplex zijn gehouden. Bijzonder aan deze door Willemsoord BV en de Stichting Museumhaven Willemsoord georganiseerde rondleidingen is dat onder leiding van Paul Schaap een bezoek kan worden gebracht aan één van de schuilbunkers uit de Tweede Wereldoorlog die nog bewaard zijn gebleven.

Stoomsleper Noordzee naar Medemblik
Evenals vorig jaar heeft de 100 jaar oude stoomsleepboot Noordzee ook nu weer deelgenomen aan het Stoomsloepenweekend bij het Nederlands Stoommachine Museum in Medemblik. Na twee dagen opstoken is de stomer op vrijdag 25 augustus uit Museumhaven Willemsoord vertrokken (foto) om zes uur later in Medemblik aan te komen. Op de daaropvolgende zaterdag en zondag zijn vanaf de steiger voor het museum om het uur met passagiers korte vaartochten over het IJsselmeer gehouden. Op maandag 28 augustus is de Noordzee in Den Helder teruggekeerd om vervolgens weer af te meren op haar vertrouwde ligplaats voor restaurant Stoom.

Catamaran Trimaran Club op jubileumbezoek
In het weekend van 25 tot en met 27 augustus heeft de Catamaran Trimaran Club in Den Helder haar 55-jarig bestaan gevierd. Hiervoor zijn circa 45 meerrompschepen, ook wel multihullzeilers genoemd, uit alle delen van Nederland in Jachthaven Willemsoord neergestreken (foto). Naast zeilwedstrijden op het Marsdiep zijn de leden getrakteerd op historische rondleidingen over het Willemsoordcomplex, bezoeken aan het Marinemuseum en het Reddingmuseum en een barbecueavond in de Medemblikkerloods.

Reddingboten varen met Zandstee bewoners
De reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot, beide van het Helders Historische Reddingboten Collectief, hebben op maandag 28 augustus een geslaagde vaartocht over het Noordhollandskanaal gemaakt met twaalf bewoners en zes begeleiders van verzorgingshuis De Zandstee uit ‘t Zand. Hieronder zes rolstoelgebruikers, waarvoor op De Zeemanspot speciale voorzieningen zijn aangebracht. Volgens voorzitter Adri Rijpert passen de vaartochten voor ouderen en mensen met een beperking goed in het streven van het reddingbotencollectief om een inclusieve samenleving te creëren. Om deze reden worden de vaartochten ook aan andere zorginstellingen en ouderenbonden in en rond Den Helder aangeboden.

Museumhaven loopt weer vol
De vakantieperiode zorgt ieder jaar weer voor lege plekken in de museumhaven omdat diverse eigenaren enkele weken met hun monumentale schepen op vakantie gaan. Deze maand druppelden weer diverse schepen binnen en wordt gelijk aan boord druk opgeruimd en geschoonschipt om voor bezoekers van onze museumhaven weer zo mooi mogelijk voor de dag te komen. Hiervoor heeft de tjalk Canutus zelfs even de zeilen in het zonnetje laten drogen.

Sleepboot Emmeloord op bezoek
Een reguliere bezoeker van Museumhaven Willemsoord is de motorsleper Emmeloord van nautisch dienstverlener Groen Waterwerken uit Sint Pancras. Als eigenaar Rob Groen en zijn vrouw vakantiereisjes maken met hun voormalige stoomsleper doen ze ook regelmatig deze haven aan. De 19 meter lange sleper is in 1901 bij de werf Van der Giessen in Krimpen aan den IJssel als Haarlemmermeer 1 gebouwd. Na diverse eigenaren te hebben gekend, is de sleper op een gegeven moment gemotoriseerd en in 1987 in handen van de huidige eigenaar gekomen. De motor heeft een vermogen van 240 pk.

Ook Morgenster terug in museumhaven
Op woensdag 30 augustus is ook de Morgenster weer in onze museumhaven afgemeerd. De 48 meter lange zeilbrik werkt tijdens het vaarseizoen altijd een intensief programma af, waarbij af en toe, zoals tijdens Sail Den Helder, de thuishaven wordt aangedaan. De afgelopen tijd is onder de vlag van de Windseeker-organisatie met trainees deelgenomen aan de zogeheten Tall Ship Races 2023. Hiervoor is meerdere keren zeilend de Noordzee overgestoken.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld