NAUTISCH NIEUWS, februari 2024
Monumentale klipperaak op helling
De klipperaak Catharina van Mijdrecht is op 17 februari voor inspectie, reparatie en onderhoud drooggezet op de helling van Museumhaven Willemsoord. Deze voormalige zeilende vrachtvaarder is in 1916 van stapel gelopen bij de werf van J. Mol in Dedemsvaart. Het 27 meter lange schip heeft in 1932 haar eerste motor gekregen en in 1952 haar tweede. Tot 1971 is er vracht mee gevaren en in 1986 is het herdoopt en omgebouwd tot zeilcharterschip. Aan boord is accommodatie voor 26 passagiers. Met dagtochten kunnen 40 passagiers meevaren. De Catharina van Mijdrecht heeft Monnickendam als thuishaven en is eigendom van Jos Rodewijk.
Les rondhouten maken in Medemblikkerloods
Na de lessen zeil maken is het cursusprogramma deze maand voortgezet met een theorieavond rondhouten maken, zoals masten, gieken, bokkenpoten, enz. De les is op maandag 12 februari in de Medemblikkerloods gegeven door schipper/eigenaar Dik Hoogstad van de Maatje. Deze Zeeuwse poon heeft een ligplaats in Museumhaven Willemsoord. Op stapel staat nog een les korvijnagels maken. Dit zal gebeuren op een nieuwe draaibank in de Medemblikkerloods.
Motor Dankbaarheid wordt gereviseerd
De 2-cilinder Brons-Deutz dieselmotor, het kloppend hart van de tjalk Dankbaarheid, wordt in de mechanische werkplaats van de museumhaven gereviseerd. De dieselmotor uit 1910 krijgt onder andere nieuwe kleppen. Verder worden de lagers opnieuw ingegoten met witmetaal en vervolgens uitgedraaid. Specialistisch werk dat bijna nergens meer in Nederland wordt gedaan. Vader Dirk (links op foto) en zoon Jeroen Bruin, de eigenaren van de tjalk, maken hiervoor gebruik van de specialistische kennis van Dirk Uitzetter (op foto rechts), schipper/eigenaar van de eveneens in Museumhaven Willemsoord afgemeerde motorsleper Gar. De motor van de Dankbaarheid heeft een vermogen van 60 pk.
Koffiekamer werkplaats in nieuw jasje
De koffiekamer, gesitueerd tussen de bankwerkerij en de smederij/lasserij in gebouw 73, is door onze vrijwilligers grondig onderhanden genomen. De ruimte is eerst gestript, geschilderd en voorzien van een nieuwe linoleum vloerbedekking en nieuwe verlichting. De prachtige vergadertafel en archiefkast zijn afkomstig uit het voormalige stadhuis op Kooypunt. De koffiekamer ziet er weer als nieuw uit en moet alleen nog gezellig worden aangekleed.
Tjalk Frouke krijgt nieuwe mast
Op de foto is schipper/eigenaar Ruurd Eijzinga op de helling van Museumhaven Willemsoord op de zaagbaan bezig met het maken van een nieuwe houten mast voor zijn Groninger tjalk Frouke. Hij gebruikt hiervoor een stam van larikshout die eerst drie jaar in onze museumhaven heeft gewaterd. De stam heeft hierbij voldoende vocht opgenomen om deze goed te kunnen bewerken. Eenmaal afgewerkt heeft de nieuwe mast van de Frouke een lengte van 18 meter.
Nieuwe bestuurders voorgesteld
Op dinsdag 27 februari zijn in het Schipperscafé de twee nieuwe interim-bestuurders van Willemsoord BV, Wouter Hakhoff en Han Leurink, voorgesteld aan de huurders van de gebouwen op Willemsoord. Op de foto achter de tafel Han Leurink en rechts Wouter Hakhoff. Tevens is tijdens deze huurdersbijeenkomst Roger Doomen, de vertrekkende interim financieel manager van Willemsoord BV, in het zonnetje gezet.
Vroege belangstelling voor rondleidingen
Hoewel het vaarseizoen nog moet beginnen, is het seizoen voor rondleidingen al van start gegaan. Met name deze maand was er al vroeg een groeiende belangstelling voor een leerzame historische wandeling over het Willemsoordcomplex. Zo is een groep medewerkers van HVC uit Alkmaar ingewijd in de unieke historie van het Willemsoordcomplex, net als de twee nieuwe bestuurders en het kantoorpersoneel van Willemsoord BV. In voorbereiding zijn speciale bunkerrondleidingen die tijdens de Nationale Bunkerdag op 15 mei zullen worden gegeven. Aanmeldingen voor rondleidingen kunnen worden gedaan bij het Informatiecentrum op het Willemsoordcomplex: i@infocentrumdenhelder.nl of 0223-616100.
Herman Steigstra in het zonnetje gezet
In de zojuist verschenen Citymarketingkrant Den Helder/Huisduinen/Julianadorp, editie 53, is op een prominente plek een paginagroot artikel verschenen over vrijwilliger Herman Steigstra en het werk dat hij uitvoert aan boord van het lichtschip Texel, de blikvanger van Museumhaven Willemsoord. Herman vertelt verder uitvoerig over zijn passie voor en verbondenheid met de maritieme wereld. Ook doet hij een oproep om het team van vrijwilligers te komen versterken om samen met hen het lichtschip in goede conditie te houden.
Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld