April 2024

NAUTISCH NIEUWS, april 2024

WR173 weer op helling
De prachtig gerestaureerde Wieringer aak WR173 Twee Gebroeders heeft van eind maart tot 11 april op de helling van onze museumhaven gestaan. Gedurende die periode is door de eigen bemanning flink wat onderhoudswerk aan het voormalige vissersvaartuig verricht. Met name aan de romp van het vaartuig dat in 1916 in Workum van stapel is gelopen. Overigens is het al de derde keer dat de aak voor dit soort werk op onze helling is drooggezet.

Nieuwe mast Frouke krijgt verder vorm
Deze maand is door Ruurd Eijzinga hard doorgewerkt aan de nieuwe mast voor de tjalk Frouke. Niet langer meer op de helling van de museumhaven, maar in de Medemblikkerloods waar ook aan nieuwe rondhouten voor het voormalige vissersvaartuig Arkona wordt gewerkt. Al snel waren er acht kanten aan de door hem bewerkte boomstam te zien. De loods, waarin ook aan de omvangrijke restauratie van de botter RD28 wordt gewerkt, is een ideale locatie om dit soort oude ambachten in praktijk te brengen.

Tjalk Frouke op de helling
Ter voorbereiding op een lange reis door heel Nederland is de tjalk Frouke van Ruurd Eijzinga en Froukje Blaauw op vrijdag 12 april op de helling drooggezet. Deze zogeheten ErfgoedTour is in het kader van het 50-jarig bestaan van de Landelijke Vereniging voor het Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) georganiseerd. De reis begint op 6 juli in Middelburg, gaat vervolgens door alle provincies en eindigt op 18 augustus het Overijsselse Hasselt. Op de helling is de romp schoongemaakt en geconserveerd . Op woensdag 24 april is de Frouke weer te water gegaan.

Foto: Froukje Blaauw ©

Waddenambassadeurs op Willemsoord
Maar liefst 14 vrijwilligers, actief in het Nautisch Kwartier op Willemsoord, zijn op 15 april officieel ingehuldigd als nieuwe ambassadeurs voor het Werelderfgoed Waddenzee. Bij deze feestelijke ceremonie, gehouden bij de Stichting Helderse Botters in de Medemblikkerloods, was ook wethouder Fotigui Camera aanwezig. Voordat ze werden ingehuldigd, hadden de ambassadeurs eerst een tweedaagse training gastheer/gastvrouw voor het Werelderfgoed Waddenzee gevolgd. Het ambassadeursprogramma heeft als doel om de kennis over ons Werelderfgoed te vergroten en bezoekers bewust te maken van de unieke schoonheid en fragiliteit van het Waddengebied.

Noordzee naar Dordt in Stoom
De meer dan 100 jaar oude stoomsleepboot Noordzee neemt van 24 tot en met 26 mei, net als twee jaar geleden (foto), deel aan Dordt in Stoom, het grootste stoomevenement van Europa. Zowel de heen- als terugreis zal in drie etappes worden gemaakt. Meevaren op deze prachtig gerestaureerde stomer is mogelijk. Op 22 mei wordt de eerste etappe gevaren van Den Helder naar Medemblik, de dag erna van Medemblik naar Amsterdam, en op 24 mei van Amsterdam naar Dordrecht. De terugreis begint op 27 mei van Dordrecht naar Amsterdam. Vervolgens wordt op 28 mei van Amsterdam naar Medemblik en op 29 mei van Medemblik naar thuishaven Den Helder gevaren. Elke etappe duurt 6 tot 8 uur. Meer info over de vaartochten op www.stoomsleepbootnoordzee.nl

Pavoiseren op Koningsdag
Tijdens Koningsdag op 27 april is weer flink gevlagd in Museumhaven Willemsoord. En in het bijzonder door de stoomsleper Noordzee en de reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot (foto). De twee reddingboten hadden dit pavoiseren een dag eerder, net als de andere reddingboten in de museumhaven, ook al gedaan. Dit vanwege de opening van een tentoonstelling in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Foto: Josepha Kempl ©

Cursus klinken in aantocht
Om oude ambachten, zoals klinken, in stand te kunnen houden, is het van belang om de in Museumhaven Willemsoord aanwezige kennis hierover tijdig over te dragen. Op initiatief van Anne Dekinga werd op 16 april in de smederij van de mechanische werkplaats een korte workshop gehouden die diende als startsein voor deze cursus (foto). Hierbij kregen geïnteresseerden alvast tekst en uitleg over de hiervoor benodigde gereedschappen en technieken, alsmede over hoe hiermee veilig om te gaan.

Tjalk Guurtje op helling
Op maandag 29 april is alweer het volgende schip voor inspectie en onderhoud drooggezet op de helling van onze museumhaven. Dit keer was het de beurt aan de tjalk Guurtje van Hans Bakker uit Den Helder, die in mei 2020 ook als eens voor dit werk op de helling had gestaan. Havenmeester Dirk Bruin zorgde ervoor dat het gehele hellingproces goed verliep.

De Tukker op proeftocht
Nadat een maanden durende restauratie aan onze afbouwkade heeft de zeilende handelsvaarder De Tukker op de laatste dag van april haar eerste proeftocht gehouden. Begin mei zal het bijna 40 meter lange zeilvaartuig onder de vlag van Fairtransport Shipping diverse duurzame handelsreizen gaan maken. Het in 1912 gebouwde schip kan circa 70 ton aan lading meenemen. Aan boord is accommodatie voor 5 bemanningsleden en 10 trainees. Het zeiloppervlak bedraagt 310 vierkante meter.

Foto: Harry van Dorp ©
Foto: Harry van Dorp ©

Op stap met de Dageraad
Na een gedegen voorbereiding in Museumhaven Willemsoord is Harry van Dorp vorig jaar mei samen met zijn vriendin Maaike uit Den Helder vertrokken om met hun Groninger tjalk Dageraad een reis naar Zuid-Frankrijk te maken. Een gedurfd en groot avontuur, waarvoor vele honderden kilometers over de Nederlandse, Belgisch en Franse waterwegen moesten worden gemaakt, met Marseille als eindbestemming. In een mailbericht meldde schipper Harry dat er prachtige routes waren gevaren. Helaas zorgde een drijvende boom voor schade aan de schroef en schroefas, maar deze kon gelukkig op een Franse werf worden gerepareerd. Maar toch zijn nergens de faciliteiten zo top als op Willemsoord, moest hem in deze mail ook even van het hart. Na te hebben overwinterd in Lyon, is de Dageraad inmiddels alweer een heel eind op weg naar haar uitvalsbasis in Den Helder. Op foto 1 ligt de tjalk afgemeerd in Dijon en op foto 2 vaart hij door één van de vele tunnels.

In memoriam

In memoriam
Kort na het overlijden van Jan Manderfeld ontvingen wij het droeve bericht dat Peter Mulder op 31 maart op 72-jarige leeftijd in zijn woonplaats Julianadorp was overleden. Peter zette zich als vrijwilliger jarenlang met hart en ziel in voor het behoud van de monumentale motorreddingboot Dorus Rijkers. Naast zijn werk aan boord, verdiepte hij zich ook in de levensloop van deze boot. Wij gedenken hem in erkentelijkheid.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld