Mei 2024

NAUTISCH NIEUWS, mei 2024

Foto: Josepha Kempl ©

Zeeanker voor Atlas
Op de zeilzolder in de Medemblikkerloods heeft Laura Schippers van zeildoek een zogeheten zeilanker gemaakt. Dit zal straks worden gebruikt om de voormalige kotter Atlas tijdens het hijsen van de kite in een stabiele positie voor de wind te houden. Zeilankers, ook wel stopzakken genoemd, worden ook toegepast om reddingboten bij terugkomst veilig door de branding te loodsen. Een exemplaar van zo’n stopzak is in de Medemblikkerloods te bewonderen.

Foto: Gerda van Diepen ©

Dek Dorus Rijkers onder handen genomen
Begin mei is het dek van de monumentale reddingboot Dorus Rijkers door eigen vrijwilligers flink onder handen genomen. Hierdoor is de in 1923 gebouwde boot weer helemaal klaar voor het nieuwe vaarseizoen waarin vaartochten, asverstrooiingen en diverse deelnames aan evenementen op het programma staan.

Nieuw schip op helling
Kort nadat de tjalk Guurtje op 4 mei weer van de helling was gegaan, meldde zich alweer het volgende vaartuig om hierop te worden drooggezet. Dit was de ruim 17 meter lange motorsleepboot Truy van Dirk Droog uit Warmenhuizen. Op de helling is onder meer de beunkoeler onder handen genomen. Hiervoor heeft de eigenaar zelfs een gat in de romp moeten maken. Verder is de romp geconserveerd.

Foto: Laurens Gankema ©

Nieuwe voorzitter reddingbootstichtingen
Op 6 mei heeft de 86-jarige Adri Rijpert (links) het voorzitterschap van de Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers (1923) en de Stichting Instandhouding Motorreddingboot De Zeemanspot overgedragen aan Albert Winkel (73). Dit is gebeurd in het zogeheten Praathuis van beide stichtingen op Museumhaven Willemsoord. De scheidend voorzitter is vanaf 2011 nauw betrokken geweest bij de restauratie van de Dorus Rijkers, de voormalige stationsboot van Den Helder, en heeft jarenlang de voorzittershamer gehanteerd.

Foto: Lia Oud ©

Deelname aan Sleepbootdagen Zwartsluis
De twee motorsleepboten Ens en Hercules hebben op 9, 10 en 11 mei deelgenomen aan de Nationale Sleepbootdagen in het Overijsselse Zwartsluis. Voor Lia en Kees Oud was het de eerste lange tocht die zij met hun sleepboot Ens maakten. Aan het evenement hebben volgens Lia dit jaar 210 slepers en opduwers deelgenomen.

Foto: Marcel Goddijn ©

Brutus 2 naar Teerenstra
De motorsleepboot Brutus 2 is in de tweede week van mei naar straal- en schilderbedrijf Teerenstra vertrokken voor een flinke opknapbeurt van het onderwaterschip en voor de CVO-keuring. Op 13 mei is de sleper met behulp van de schepenlift drooggezet. Na het nodige conserverings- en inspectiewerk is de Brutus 2 op 28 mei weer te water gegaan.

Uitbreiding afzuiginstallatie
In de mechanische werkplaats is de installatie voor het afzuigen van lasdampen en dergelijke aanzienlijk uitgebreid. De installatie heeft hierbij zelfs een mobiel deel gekregen. Het werk is uitgevoerd door Peter Jonas, die als lasdeskundige en kunstenaar zelf ook regelmatig van deze werkplaats gebruik maakt.

Foto 1: Laurens Gankema ©
Foto 2: Laurens Gankema ©

Reddingboten naar evenementen
Reddingboten uit onze museumhaven hebben in mei acte de présence gegeven bij diverse evenementen in Nederland. Zo hebben de Dorus Rijkers en De Zeemanspot op 11 mei deelgenomen aan een nautisch evenement in Sneek (foto 1). Verder hebben in op 25 en 26 mei in Amsterdam de reddingboten De Zeemanspot, Javazee, Insulinde, Prins Hendrik, Johan de Witt en Tjerck Hiddes de viering van het 200-jarig bestaan van de KNRM bijgewoond (foto 2).

Foto: Frans Gorter ©

Botter HD2 vertrekt naar randmeren
De op Museumhaven Willemsoord prachtig gerestaureerde botter HD2 is op 21 mei vertrokken naar de randmeren, waar de komende tijd zal worden deelgenomen aan diverse botterwedstrijden. Dit zijn in Harderwijk de Botterregatta en Bokkingrace, in Kampen de Oostwal Botterwedstrijd en op Urk de Ansjooprace. Verder zal de houten botter de tussenliggende periodes opvullen met  vaartochten. Eind juni wordt de HD2 weer in Museumhaven Willemsoord terugverwacht.

Foto 1: Laura Schippers ©
Foto 2: Laura Schippers ©

Kunstproject op Atlas
Twee kunstenaressen hebben een week lang in het visruim van de voormalige kotter Atlas gebivakkeerd. Zij hebben daar onderzoek verricht naar ruimte, object en het eigen lichaam. Met de badkuip als uitgangspunt (foto 1). Tijdens deze week hebben zij 24 uur in stilte met elkaar in bad doorgebracht en verschillende vaartochten in de badkuip ondernomen in en rond Museumhaven Willemsoord (foto 2). De kunstenaressen zijn Josha Zwanenburg die vorig jaar haar studie Ruimtelijke Vormgeving heeft afgerond aan de Kunstacademie in Den Haag, en Hinde de Dreu die Performance studeert aan de kunstacademie in Gent.

Foto 1: Jeroen Bruin ©
Foto 2: Geertje Verspuij ©

Stoomsleper Noordzee naar Dordt in Stoom
Net als twee jaar geleden heeft de ruim 100-jarige stoomsleepboot Noordzee als ambassadeur voor Den Helder en Museumhaven Willemsoord deelgenomen aan Dordt in Stoom, het grootste stoomevenement van West-Europa. Op woensdag 22 mei is de Noordzee uit Den Helder vertrokken (foto 1). Tijdens het evenement zijn op zaterdag 25 en zondag 26 mei twaalf vaartochten gehouden (foto 1), met in totaal 600 passagiers. Zowel de heen- als terugreis is in drie etappes uitgevoerd, waarbij ruim 70 mensen van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om mee te varen. Op woensdag 29 mei is de stomer weer veilig naar haar vaste afmeerplek in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd.

Foto 1: Tiny Schaap ©
Foto 2: Tiny Schaap ©

Dag van de Muziek
Het inmiddels al traditie geworden dat het Schipperscafé tijdens de Dag van de Muziek onderdak biedt aan artiesten. Zo ook op zaterdag 25 mei toen het terras continu vol muziekliefhebbers zat en dat het ook binnen een gezellige boel was. Tussen 12:45 en 17:45 uur stonden optredens op het programma van Tohar Wijnalda, Paddy, Adriaan Bais, Pottekes (foto 1), LIMA (foto 2), Konkelfoos en Silver Lining.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld