Augustus 2024

Atlas maakt zeereis
Op vrijdag 2 augustus is de voormalige kotter Atlas vanuit onze museumhaven aan een geplande zeereis begonnen. In de museumhaven waren door de eigenaren voorbereidingen getroffen om onder zeil te kunnen varen. Tevens werden diverse kunstprojecten uitgevoerd. De eerste stop is in de haven van Lowestoft, waarbij onderweg nog onderzoek is gedaan naar de trek van haringen in zee.

Met de Noordzee naar Medemblik
Ook dit jaar heeft de ruim 100-jarige sleepboot Noordzee weer deelgenomen aan het Stoomsloepenweekend in Medemblik dat op 17 en 18 augustus is gehouden. Vanaf een steiger bij het Nederlands Stoommachinemuseum zijn korte vaartrips over het IJsselmeer gemaakt (foto 1). Ook op de heen- en terugreis hebben opstappers meegevaren (foto 2). In totaal heeft de Noordzee dit weekend circa 400 passagiers aan boord gehad.

Aandrijving pontjesbrug op kade
Omdat de aandrijving van de pontjesbrug bij het lichtschip Texel mankementen vertoonde, is deze gedemonteerd en op de kade langs het Boerenverdriet gezet. Hier zal worden gepoogd de aandrijving te repareren. Dit betekent dat de pontjesbrug bij het lichtschip voorlopig buiten gebruik is.

Veel bezoek in museumhaven
Deze maand is de museumhaven diverse keren aangedaan door monumentale schepen uit andere havens. Opvallend hieronder is het aantal prachtig gerestaureerde motorslepers, waaronder de aan de Flaneerkade afgemeerde Brittannia en Meeuw (foto 1). Maar ook het mooie vrachtscheepje Janna heeft de nodige aandacht getrokken (foto 2).

Foto: SSN ©

Forse donatie van Rotary Club Radboud
Tijdens het verblijf van de stoomsleepboot Noordzee in Medemblik is het bestuur van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee door de Rotary Club Radboud verblijd met een forse donatie van 2.000 euro. De cheque is uitgereikt op de steiger waaraan de Noordzee was afgemeerd. Op de foto v.l.n.r. Rotary- vertegenwoordiger Teun Pilon namens de Rotary, Rob van de Geer en Monnie de Vries namens het bestuur van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee en Frank Sijbrands ook namens de Rotary.

Vrouw Trijntje aan Boerenverdrietkade
Gespot aan de Boerenverdrietkade de prachtige tjalk Vrouw Trijntje die ingeschreven staat in het register van Groningen. De in 1910 gebouwde tjalk is afkomstig uit Greifswald waar zij een eigen ligplaats heeft. De Duitse eigenaar maakt gebruik van de faciliteiten van de museumhaven om één van zijn zijzwaarden te kunnen repareren.

Tjalkje Noordster op helling
Ook deze maand is weer een schip op de helling van onze museumhaven drooggezet om de ontstane schade aan de schroefas te kunnen repareren. Het betreft de 15 meter lange Noordster van de uit Oude Niedorp afkomstige Joop Kind, die het tjalkje samen met zijn broer heeft gebouwd.

Aangepaste naamborden tjalk Antilope
De mooie houten naamborden van de tjalk Antilope van Josepha Kempl zijn de afgelopen tijd geschuurd, gelakt en opnieuw beletterd. Daarbij is ook de naam van de vorige thuishaven van de tjalk vervangen door Den Helder. De vlag dekt nu de lading omdat de monumentale tjalk al jarenlang Museumhaven Willemsoord als thuishaven heeft.

Foto 1: Paul Schaap ©
Foto 2: Ida Woort ©
Foto 2: Ida Woort ©
Foto 3: Froukje Blaauw ©

Vlettenbouw door jongeren
In de laatste week van van de schoolvakantie is in de Medemblikkerloods op de museumhaven het project Jongeren Scheepswerf van start gegaan (foto 1). Een initiatief van Stichting Scheepstimmerwerf Willemsoord, Triade en Jongerenwerk Mee & De Wering. Doel van het project is jongeren te enthousiasmeren voor techniek en scheepvaart. Hiervoor mochten de jongeren onder leiding van Jan Glazema en Bert van Baar een aantal vletten bouwen (foto 2 en 3) en na de afbouw ook in de museumhaven te water laten (foto 4). Dit laatste is onder grote belangstelling op vrijdag 30 augustus gebeurd. Aan het project hebben jongeren in de leeftijd van 11 tot 15 jaar meegedaan.

Foto 1
Foto 2

In Memoriam
Opnieuw heeft de museumhavenfamilie afscheid moeten nemen van een tweetal zeer trouwe vrijwilligers. Eerst is op 2 augustus op 79-jarige leeftijd geheel onverwacht Hans Endenburg (foto 1) overleden. Deze vrijwilliger heeft zich intensief beziggehouden met de restauratie van het lichtschip Texel. Op 18 augustus is Cor van den Berg (foto 2) na een lang ziekbed op 82-jarige leeftijd overleden. Cor heeft jarenlang zijn ziel en zaligheid gelegd in de restauratie en exploitatie van de stoomsleepboot Y8122 en motorsleepboot Dombo Y8017. Ook heeft hij samen met zijn vrouw Vera op tal van evenementen met veel enthousiasme de bootstand van de Stichting Y8122 bemand. Wij gedenken beiden in erkentelijkheid.

Foto’s: Paul Schaap ©, tenzij anders vermeld