September 2017

NAUTISCH NIEUWS, september 2017


Nieuwkomer: Waalschokker Wantij

De jongste aanwinst van Museumhaven Willemsoord is de Waalschokker Wantij van Jacob Fremden die dit voormalige stalen riviervissersvaartuig dit jaar heeft aangekocht. Het zeilschip is ruim 15 meter lang, 5 meter breed en is in 1920 bij de werf Eltink in Beneden-Leeuwen gebouwd. De Wantij is uitgerust met een 120 pk sterke DAF-motor.

Tres Hombres terug in museumhaven

Na een flinke onderhoudsbeurt op de werf van straal- en schilderbedrijf Teerenstra is de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping begin september weer in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd. Hier zijn vervolgens de laatste puntjes op de i gezet en is aan de afbouwkade een aantal vaten met gin geladen. Plan is om begin oktober naar St. Maarten te vertrekken.

Hotelschepen

Ondernemer Mike Dikkers wil twee historische zeilvaartuigen als hotelschepen in Museumhaven Willemsoord afmeren. Dit zijn de in 1875 gebouwde stevenaak Antje (archieffoto), en de logger Aegir. De Antje wordt hotelschip met zes luxe kamers. De Aegir wordt ingericht om met groepen te overnachten. De beide schepen worden afgemeerd in het Werfkanaal, ter hoogte van de kathedraal.

Sparto weer aan afbouwkade

De Deense viskotter Sparto, die het grootste deel van het afgelopen jaar voor groot onderhoud aan het houten onderwaterschip heeft drooggestaan bij straal- en schilderbedrijf Teerenstra, is in september weer in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd. De kotter is aan de afbouwkade afgemeerd, waar eigenaar Marinus Kroes is gestart met reparatiewerk aan de boeg van de Sparto, die 1948 als bouwjaar heeft.

Pelletkachel als verwarming

In de houtwerkplaats in de Medemblikkerloods staat sinds kort een zogeheten pelletkachel opgesteld. Deze kachel wordt gestookt op houtpellets en verwarmt via de hierop aangesloten radiatoren zowel de werkplaats al de hierboven gesitueerde multifunctionele ruimte.

Afmeerlocaties beschikbaar in Werfkanaal

Door het vertrek na verkoop en verhuur van een aantal historische bedrijfsvaartuigen zijn in het Werfkanaal weer enkele afmeerlocaties beschikbaar gekomen. Gezocht wordt naar voormalige bedrijfsvaartuigen van 50 jaar en ouder. Na aanmelding beoordeelt een speciale commissie af het betrokken vaartuig wordt toegelaten.

Helderse reddingvloot naar Lemmer

Een flink aantal reddingboten uit Museumhaven Willemsoord heeft op vrijdag 22 en zaterdag 23 september deelgenomen aan het weekend dat door de Vereniging Oude Reddings Glorie in Lemmer was georganiseerd. Onder de bijna 20 deelnemende boten waren vanuit Den Helder de Dorus Rijkers, De Zeemanspot, Insulinde, Prins Hendrik en Javazee naar Lemmer getogen.
Foto’s: Oude Reddings Glorie ©


Traditionele Schepen Beurs over de weg

De organisatie van de Traditionele Schepen Beurs, die van 10 t/m 12 november op het Willemsoordcomplex wordt gehouden, vordert gestaag. Ook de promotiecampagne is in volle gang. Bijzonder hierbij is dat 25 vrachtwagens van Vepa Bins uit Den Helder zijn voorzien van een grote reclamesticker van deze beurs. Dagelijks rijden deze wagens door heel Nederland.
Foto: Vepa Bins ©
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld