December 2017

NAUTISCH NIEUWS, december 2017


Noordzee tijdelijk verhaald

De monumentale zeegaande stoomsleepboot Noordzee kreeg deze maand een tijdelijke ligplaats aan de Flaneerkade. Normaliter ligt deze sleper afgemeerd voor De Kampanje. Vanwege de tijdelijk op de gevel van dit theater getoonde lichtbeelden, moest de Noordzee verkassen. De vrijwilligers die de stoomsleper restaureren, hebben ondertussen alle voorbereidingen getroffen om de oude afgekeurde stoomketel uit de boot te kunnen verwijderen.

Variatie afgemeerd op prominente plek

Na eerste enige tijd aan de Flaneerkade te hebben gelegen, is het ruim 38 meter lange en 5 meter brede museale motorvrachtschip Variatie van Willem Leegwater naar een prominente plek voor Restaurant Stoom verhaald. Het schip liep in 1923 van stapel bij Scheepswerf Fikkers in Muntendam en had naast Nederland ook Duitsland, België en Frankrijk als vaargebied. De Variatie meet 260 ton en wordt voortgestuwd door een 2-cilinder 4-takt Brons dieselmotor van 90 pk.

Mangin schroef in dok 1 geplaatst

De zogeheten Mangin schroef, die voorheen in Gebouw 39 stond, is verplaatst naar dok 1 om daar te worden gemonteerd in het schroefraam van Zr.Ms. Bonaire. De in 2015 door het MARIN in Wageningen geconstrueerde schroef is cadeau gedaan aan de Stichting Zijner Majesteits Bonaire.

LE 74 op de helling

Vlak voor de feestdagen is de 11 meter lange, ijzeren Lemsteraak LE 74 ’t Kan Verkeren van Frans Schreuder op de helling naast het Schipperscafé voor inspectie, reparatie en onderhoud van het onderwaterschip drooggezet. De in 1900 gebouwde Lemsteraak is het tiende schip dat in 2017 op de helling is geplaatst.

Antje terug in museumhaven

Na een omvangrijke renovatieperiode, deels gefinancierd met subsidiegeld uit het Waddenfonds, is de monumentale stevenaak Antje op 20 december in Museumhaven Willemsoord teruggekeerd. De in 1875 gebouwde stevenaak is één van de oudste nog bestaande ijzeren zeilvrachtschepen in Nederland. Het vaartuig gaat in de museumhaven dienst doen als hotelschip. De zes luxe ingerichte hotelkamers maken een verblijf aan boord tot een bijzondere beleving. Boekingen voor hotelovernachtingen kunnen worden gedaan via Theater De Kampanje.

Twee werkschepen gelijktijdig in dok 2

Op 20 december zijn door personeel van Damen Shipyards Den Helder gelijktijdig twee zogeheten Damen Fast Crew Suppliers 2610 voor inspectie en onderhoud in dok 2 drooggezet. Het zijn de Severn Provider en Seazip 5 die worden ingezet om onderhoudspersoneel over te brengen van en naar windturbineparken offshore. De aluminium vaartuigen kunnen hierbij een snelheid van 25 knopen halen.

Bonaire volop in het licht

Vanaf dinsdag 12 december staat in dok 1 het schroefstoomschip Zr.Ms. Bonaire er prachtig aangelicht bij. Zo worden bezoekers meteen bij het betreden van het werfcomplex getrakteerd op dit lichtfestijn, waardoor het schip ook in de donkere decembermaand een blikvanger van formaat is.

Stoomsleepboot feestelijk verlicht

De sleper Noordzee is met de aangebrachte feestverlichting ook op haar tijdelijke ligplaats aan de Flaneerkade een echte blikvanger. De bijna 100 jaar oude stoomsleper is deels verlicht met ouderwetse gloeilampen en deel met ledlampjes. Bij het verlaten van het stadscentrum kan dit mooie tafereel niet over het hoofd worden gezien.

Lichtschip wederom een plaatje

Net als in voorgaande jaren is het lichtschip ook nu weer prachtig in de contourverlichting gezet. Het indrukwekkende vaartuig maakt in de donkere decembermaand met haar hoge masten en lichttoren keer op keer weer grote indruk. Naast de Texel en de Noordzee zijn in Museumhaven Willemsoord ook diverse sleepboten, botters, tjalken en reddingboten verlicht.

Ook gebouwen staan te stralen

Het was een feestje om vanaf medio december een avondwandeling over het werfcomplex te maken. Niet alleen waren tal van schepen prachtig verlicht, maar hetzelfde was ook het geval met diverse gebouwen, waaronder het pompgebouw (foto 1), de plintbebouwing (foto 2), de ketelmakerij/Theater De Kampanje (foto 3) en het Schipperscafé (foto 4).
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld