9-5-2018 Vijftigste schip op helling Museumhaven Willemsoord

PERSBERICHT – 9 mei 2018

DEN HELDER
De belangstelling van eigenaren om hun historische schepen voor inspectie, onderhoud en reparatie op de monumentale helling van Museumhaven Willemsoord droog te zetten wordt alsmaar groter. Vanaf begin deze week staat hiervoor al het 50-ste schip, de kraak Disponibel uit Hoorn, droog.

De voormalige sluisdeurenhelling op het Willemsoordcomplex, tussen Gebouw 66 en Gebouw 73, is in april 2011 officieel in gebruik genomen. De helling is hiervoor voorzien van speciale hellingwagens. “De eerste tijd”, zegt museumhavenwoordvoerder Paul Schaap, “stond er elk jaar maar een handjevol schepen op de helling. Pas twee jaar geleden ging het echt goed lopen. Toen werden er voor inspectie, reparatie of onderhoud ieder jaar circa tien varende nautische monumenten op de helling drooggezet. Maar in de eerste maanden van dit jaar loopt het pas echt storm. In deze periode zijn vlak achter elkaar al negen schepen drooggezet en verder staan nog eens zes schepen in de wacht. Dit betekent dat we tot half augustus zijn volgeboekt.”

Het gaat niet alleen om schepen uit de eigen museumhaven, maar ook uit andere delen van Nederland die van de helling gebruik maken. Dit kunnen allerlei typen historische schepen zijn, zoals tjalken, botters, kotters, aken, slepers en reddingboten. Schip nummer 50 is een 25 meter lange zogeheten kraak uit 1902. Dit unieke vaartuig draagt de naam Disponibel en is afkomstig Hoorn. In haar werkzame leven heeft de kraak als vrachtschip een groot aantal jaren aardappels, olie en rijst vervoerd tussen Amsterdam en de Zaanstreek. De huidige eigenaren hebben het schip inmiddels weer prachtig gerestaureerd. Op onze helling krijgt het onderwaterschip van de Disponibel nu een schilderbeurt. Paul Schaap: “De bekendheid van onze helling hebben we mede te danken aan de Traditionele Schepen Beurs die we vanaf 2016 ieder jaar in het tweede weekend van november op het Willemsoordcomplex organiseren. Tijdens dit evenement zorgen we er altijd voor dat er een prachtig schip op de helling staat”.

Museumhaven Willemsoord ontwikkelt zich de laatste jaren meer en meer als het centrum van Nederland waar nautische monumenten gerestaureerd, gerepareerd of vakkundig onderhouden kunnen worden. Naast diverse werkplaatsen beschikt de Museumhaven Willemsoord hiervoor sinds kort ook over een goed geoutilleerde scheepstimmerwerf.

Foto:De kraak Disponibel is het 50-ste schip op de helling van Museumhaven Willemsoord. (Foto: Paul Schaap)