April 2018

NAUTISCH NIEUWS, april 2018


Twee botters op de helling

Begin april zijn de botters HD 2 en RD 28 drooggezet op de helling van Museumhaven Willemsoord. Eerst op 3 april de HD 2 voor inspectie en onderhoud van het onderwaterschip (foto 1). Vijf dagen later is deze botter weer te water gegaan. Voor hetzelfde doel heeft hierna de RD 28 drie dagen op de helling drooggestaan (foto 2). Eenmaal weer te water zijn met behulp van een kraan de masten van beide botters getakeld om na het nodige onderhoud later in april weer te worden teruggeplaatst.


Stoomsleepboot Noordzee naar Damen

Op maandag 9 april is de stoomsleepboot Noordzee door de motorsleper Gar van de museumhaven naar Damen Shipyards Den Helder verhaald (foto 1). Hier is Noordzee na de nodige voorbereidingen enkele dagen later op de helling van deze werf drooggezet om een indrukwekkende reeks van onderhouds- en reparatiewerkzaamheden te kunnen uitvoeren (foto 2). Waaronder het reinigen en conserveren van de scheepshuid, het aanbrengen van nieuwe spanten in de achterpiek, het schilderen van het ketelruim en het opknappen van de kolenbunkers. Naast de eigen vrijwilligers zijn hiervoor ook diverse bedrijven ingeschakeld.

Ook reddingboten naar de Damen werf

Niet alleen de stoomsleepboot Noordzee, maar ook de reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot hebben in april bij Damen Shipyards Den Helder drooggestaan. Hierbij is inspectie-, reparatie- en onderhoudswerk uitgevoerd aan de romp beide reddingboten. Het meeste werk is hier verricht door vrijwilligers van de stichtingen die de Dorus Rijkers en De Zeemanspot exploiteren.

Zeilschepen naar Race of the Classics

Na de winter- c.q. onderhoudsperiode op Museumhaven Willemsoord zijn de grote zeilschepen Morgenster, Stortemelk en Tecla begin april naar Rotterdam vertrokken om deel te nemen aan de 30ste editie van de jaarlijkse traditionele zeilevenement Race of the Classics. Hieraan hebben deze keer 19 klassieke zeilschepen, met aan boord 450 studenten, deelgenomen. De race is van start gegaan in Rotterdam om uiteindelijk via Ipswich, Scheveningen, Beverwijk ook weer in Rotterdam te eindigen.

Museumschepen in de media

Freelance journaliste Jolande Bras is de laatste tijd heel actief met het in de Helderse Courant voor het voetlicht brengen van nautische monumenten. Als eerste is Dirk Uitzetter van de motorsleepboot Gar geïnterviewd. Hierna heeft zij aan boord van de motorsleepboot Noordzee (zie foto) gesproken met vrijwilligers en later met Harry Cornelje aan boord van de motorreddingboot Dorus Rijkers. Al deze interviews hebben geresulteerd in mooie, bijna paginagrote krantenartikelen

Nog meer schepen op de helling

In de tweede helft van april is wederom intensief gebruik gemaakt van de helling. Als eerste is de tjalk Dankbaarheid drooggezet (foto 1), gevolgd door de WR 173 Twee Gebroeders (foto 2). Beide monumentale vaartuigen zijn nu weer helemaal klaar voor het komende vaarseizoen. De 130 jaar oude tjalk heeft negen dagen drooggestaan, waarbij de romp flink onder handen is genomen. Van de in 1915 Wieringer aak is in vier dagen tijd de romp geconserveerd.

Koninklijke onderscheiding voor Dirk Reitsma

Op donderdag 26 april is Dirk Reitsma benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Onder andere voor zijn jarenlange inzet om Willemsoord te ontwikkelen tot bijzonder historisch-cultureel erfgoed. Zo was hij de trekker en aanjager van de restauratie van de botters RD 28 en HD 2 en de realisatie van Scheepstimmerwerf Willemsoord. Daarnaast zet Dirk zich als vrijwilliger in voor het Hospice Den Helder. In 2012 is Dirk ook al eens uitgeroepen tot Jutter van het jaar.

Jantina Afina weer op bezoek

Het wordt langzaam maar zeker traditie, want ook dit jaar is de monumentale tjalk Jantina Afina weer naar Museumhaven Willemsoord gekomen. De ruim 23 meter lange tjalk, gebouwd in 1899 in Hoogezand, ligt afgemeerd aan de Flaneerkade. De eigenaar maakt hierbij meteen van de gelegenheid gebruik om zijn zwaarden opnieuw in de verf te zetten. De Jantina Afra heeft Dordrecht als thuishaven.

Sleepboot Brutus 2 droog bij Teerenstra

Eind april is de motorsleepboot Brutus 2 gespot op de werf van straal- en schilderbedrijf Teerenstra. De sleper is hier met de schepenlift drooggezet voor huiddiktemetingen en reparatie en conservatie van de romp. De eigenaar van de Brutus 2 heeft de sleper al enige tijd te koop staan.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld