21-6-2018 Zaanse blusboot in Museumhaven Willemsoord

PERSBERICHT – 21 juni 2018

DEN HELDER
Tijdens het op 23 en 24 juni in Den Helder georganiseerde Historisch Weekend zullen circa 40 museale vaartuigen in Museumhaven Willemsoord afmeren. Een blikvanger hieronder is de felrode Zaanse blusboot De Weer die op zowel zaterdag als zondag blusdemonstraties zal geven.

Naast de vaste collectie van zo’n 35 nautische monumenten mag de museumhaven nog eenzelfde aantal gastschepen verwelkomen tijdens het Historisch Weekend. Bijzonder deze keer is de komst van de bijna 18 meter lange Zaanse blusboot De Weer. Deze in 1958 in dienst gestelde boot is thans eigendom van de Stichting Blusboot De Weer, die het vaartuig in topconditie houdt en als museumschip exploiteert. Het schip heeft vier motoren, waarvan twee voor de voortstuwing en twee voor het aandrijven van de twee Stork centrifugaal pompen. Met elke pomp kan zo’n 7000 liter water per minuut worden gespoten. Dit zal midden in de Koopvaardersbinnenhaven voor het Schipperscafé worden gedemonstreerd. Ook ligt er nog een aantal botters afgemeerd die op vrijdag hebben deelgenomen aan de zeilrace voor botters op het Marsdiep.

Verder kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan het lichtschip Texel en de zeegaande stoomsleepboot Noordzee. De laatste is recentelijk van een nieuwe stoomketel voorzien en ligt thans voor de verdere afbouw aan de kade langs het Boerenverdriet, vlak naast het in gebouw 73 gevestigde Schipperscafé, dat net als de werkplaatsen op de museumhaven beide dagen is geopend. Verder kan een kijkje worden genomen in de Medemblikkerloods, waarin de scheepstimmerwerf van de museumhaven is gevestigd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De blusboot De Weer is één van de blikvangers tijdens het Historisch Weekend in Museumhaven Willemsoord.
(Foto: Stichting Blusboot De Weer)