Juni 2018

NAUTISCH NIEUWS, juni 2018


Oversteek nummer 20 voor Tres Hombres

Het zeilende vrachtschip Tres Hombres heeft in de eerste helft van dit jaar voor de twintigste keer een Transatlantische oversteek gemaakt. Al vanaf 2009 wordt met dit unieke zeilschip vanuit Den Helder op een duurzame manier vracht over de Atlantische Oceaan vervoerd. Op 9 juni heeft het schip in Amsterdam haar lading gelost, onder meer bestaande uit cacao, rum, koffie en melasse. De laatste oversteek van de vrachtvaarder van Fairtransport Shipping is gemaakt onder leiding van kapitein Jorne Langelaan.
Foto: Fairtransport Shipping©

Schippercafé onderdeel Dag van de Muziek

Diverse orkesten, solisten en een koor hebben op zaterdag 2 juni tijdens de Dag van de Muziek in het Schipperscafé in Museumhaven Willemsoord opgetreden. Hiermee was het één van de in totaal achttien locaties in Den Helder waar musici hun kunsten mochten vertonen. Vijf ervan waren te vinden op het Willemsoordcomplex. Op de foto de vier blazers van het Quanta Bones Kwartet voor het Schipperscafé.

Drukte op helling houdt aan

Ook in de maand juni houdt de belangstelling voor het droogzetten van museale schepen op de helling van Museumhaven Willemsoord aan. Na de steilsteven Rival (foto 1) zijn achtereenvolgens de tjalk Dageraad uit 1896, de sleepboot Geep (foto 2) uit 1921 en de tjalk Aphrodite voor onderhoud aan het onderwaterschip drooggezet. Hierdoor heeft er de hele maand een blikvanger op de helling gestaan.


Noordzee terug in museumhaven

Na eind mei met een nieuwe stoomketel in Museumhaven Willemsoord te zijn teruggekeerd, ligt de in 1922 gebouwde sleepboot Noordzee nu aan de afbouw/reparatiekade in het Boerenverdriet afgemeerd. Hier zijn vrijwilligers begonnen aan de laatste fase van het omvangrijke restauratieproject van de zeegaande stoomsleper. Zo is de stoomketel van een bordes voorzien en de stoommachine weer uitgepakt. Verder is inmiddels het dek en dekhuis met een hogedrukspuit gestraald om door Venko in een nieuwe verfjas te kunnen worden gezet.

Reddingboten naar Lelystad

Diverse reddingboten uit Museumhaven Willemsoord hebben in Lelystad op 14, 15 en 16 juni deelgenomen aan de Zuiderzee Havendagen en op zondag 17 juni aan de Nationale Historische Reddingbootdag. Vanuit Den Helder stoomden de Dorus Rijkers, De Zeemanspot, Javazee, Tjerck Hiddes en Cornelis Zwaan op naar het evenement in de Bataviahaven. Op de foto de Dorus Rijkers met daarvoor De Zeemanspot afgemeerd in Lelystad.
Foto: Harry Cornelje©

Brand op de Noordzeebotter De Jonge Albert

In de ochtend van zaterdag 16 juni brak er plotseling brand uit in de accommodatie van de De Jonge Albert terwijl deze voormalige Noordzeebotter (UK-91) in de Koopvaardersbinnenhaven lag afgemeerd. De brandweer was snel ter plaatse en zag kans het vuur snel te doven. Bij inspectie bleek de brand toch veel schade te zijn aangebracht aan de brug en de accommodatie. De Jonge Albert was pas weer geheel gerestaureerd en stond op het punt om terug te keren naar Museumhaven Willemsoord.

Slecht weer dwarsboomt botterrace

Vanwege het slechte weer is de op vrijdag 22 juni geplande zeilwedstrijd voor botters op het Marsdiep afgeblazen. Maar dat heeft een groot aantal botters en aken er niet van weerhouden om toch uit te varen. Als alternatief is gekozen voor een tocht via het Noordhollandskanaal en het Balgzandkanaal naar het Amstelmeer. Hieraan hebben veertien botters deelgenomen, waaronder de loodsbotter Texelstroom en de RD 28, HD 2 en LE 74 uit Museumhaven Willemsoord. De bottervloot is tijdens deze tocht begeleid door de sleper Dombo Y 8017 en diverse reddingboten.

Veel schepen bezoeken Historisch Week

In totaal circa 50 museale schepen lagen tijdens het op zaterdag 23 en zondag 24 juni op het Willemsoordcomplex georganiseerde Historisch Weekend in de museumhaven afgemeerd (foto 1). Met als absolute blikvanger de voor het Schipperscafé aan de steiger afgemeerde Zaanse blusboot De Weer. Dit schip wist met name met een aantal spectaculaire brandblusdemonstraties veel bekijks te trekken (foto 2). De in 1958 in dienst gestelde blusboot wordt in stand gehouden door oud-brandweerlieden van de Stichting De Weer uit Zaandam.

Twee Amsterdammertjes in Den Helder

Tijdens het Historisch Weekend hebben de naast elkaar afgemeerde sleepboten Geep en GAR, beide van het type Amsterdammertje, dit bijzondere plaatje opgeleverd. Links de sleper Geep die in 1921 gebouwd op de werf ‘t Hondsbosch en rechts de GAR die in datzelfde jaar op de Rijnstroom werf in Leiden van stapel is gelopen. Bijzonder is dat de GAR is voorzien van een duwsteven en hierdoor ook als duwboot kan worden ingezet.

Beurs in teken van duurzaamheid en innovatie

De derde editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs wordt dit jaar van 9 t/m 11 november in Gebouw 66 (voormalige mastenmakerij) van het Willemsoordcomplex gehouden. Deze editie staat in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen, zoals op de foto een tjalk met zonnepanelen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats). Zie ook persbericht op deze site.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld