30-7-2018 Klipper Friso wordt gerestaureerd

PERSBERICHT – 30 juli 2018

DEN HELDER
De nieuwe eigenaren van de klipper Friso, Anne Dekinga en Anita Koolhaas, zijn op Museumhaven Willemsoord begonnen aan de complete restauratie van de tweemastklipper Friso. Dit ijzeren vaartuig is in 1898 als zeilaak Emanuel bij Scheepswerf De Graaf in Waspik van stapel gelopen.

Het bijna 23 meter lange en 5,30 meter brede vaartuig is onlangs als kaal casco door de nieuwe eigenaren aangekocht. Met de sleepboot GAR is het casco vervolgens van Franeker naar Den Helder overgebracht. Daar is de romp ondertussen op de helling van Museumhaven Willemsoord geconserveerd.

“De Friso is een echte Zeeuwse klipper met Rozendaalse maten”, zegt Anne Dekinga, “en is in 1898 in opdracht van W. Faasse uit Sint Philipsland gebouwd voor het transport van bieten. Bekend is verder dat de klipper ook tussen de twintig en dertig jaar als Friso vanuit Stavoren met vracht heeft gevaren. Plan is de Friso in de originele staat als eenmaster te herstellen en onder haar eerste naam Emanuel weer in gebruik te nemen”

Voor Anne en Anita is dit niet het eerste grote restauratieproject dat zij op Museumhaven Willemsoord hebben uitgevoerd. Eerder is dit al gebeurd met de tjalken Antilope en Canutus. Plan is om de nu aangekochte klipper haar originele naam Emanuel terug te geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De klipper Friso op de helling van Museumhaven Willemsoord.
(Foto: Paul Schaap)