Augustus 2018

NAUTISCH NIEUWS, augustus 2018


Tweemastlogger De Galant op bezoek

Begin augustus heeft de prachtige tweemastlogger De Galant enige dagen aan de Boerenverdrietsteiger in Museumhaven Willemsoord afgemeerd gelegen. Het 27,2 meter lange vaartuig heeft sinds kort Franse eigenaren die De Galant net als de Tres Hombres en de Nordlys willen gaan inzetten voor de zeilende handelsvaart. Over deze plannen is tijdens het bezoek aan Den Helder overleg gevoerd en inmiddels is hiervoor reeds de Blue Schooner Company opgericht.

Lichtschip Texel naar Medemblik

Net als voorgaande jaren heeft het lichtschip Texel op 10, 11 en 12 augustus in Medemblik deelgenomen aan de Westfriese Waterweken. Het lichtschip is hiervoor op dinsdag 7 augustus opgehaald door de slepers Balgzand en Eemshorn. Tijdens het evenement hebben circa 1500 mensen een kijkje een boord genomen. Na het evenement is de Texel weer naar Museumhaven Willemsoord teruggesleept.

Veel belangstelling voor asverstrooiingen

De belangstelling voor asverstrooiingen op het Marsdiep of op zee neemt nog steeds toe. Met name de motorsleepboot Dombo Y 8017 en de motorreddingboot Dorus Rijkers worden hiervoor regelmatig vanuit de museumhaven ingezet. De bemanning van de Dorus Rijkers kon onlangs melden dat men de 25-ste asverstrooiing had gedaan.

Cadeau van schilder Frits Goosen

Na een rondleiding aan boord van het lichtschip Texel heeft kunstenaar Frits Goosen uit Blaricum de bemanning een prachtig olieverfschilderij cadeau gedaan. Hierop staat de museumhaven met het lichtschip afgebeeld. Ook heeft hij enkele boekwerkjes met tekeningen en reproducties geschonken. Het schilderij is thans ingelijst aan boord van het lichtschip te bewonderen.

Kranig werk bij ramschip Schorpioen

Met twee grote mobiele telescoopkranen van Winder Limmen zijn op dinsdag 14 augustus de ra’s uit de masten van het ramschip Schorpioen verwijderd. Dit is aan de kade achter Gebouw 72 onder leiding van het Scheepstuigerij De Schieman uit Den Helder gebeurd. Ra’s en tuigage zullen na het benodigde reparatie- en onderhoudswerk weer worden teruggeplaatst. De hijsoperatie trok veel kijkers.


Lola UK 53 even terug in museumhaven

De Noordzeebotter Lola UK 53 van eigenaresse Fieke de Baat heeft in de derde week van augustus een kort bezoek gebracht aan de museumhaven, waar het schip voor de start van de restauratie ook al lange tijd had verbleven. Tegenwoordig is Groningen de thuishaven. De botter is in 1932 in Alphen aan den Rijn van stapel gelopen en keert langzaam weer naar haar oude staat terug.

Motorreddingboot als oefenobject

Op de terugweg van een asverstrooiing op vrijdag 17 augustus voor de kust van Bergen aan Zee is de motorreddingboot De Zeemanspot gevraagd om ter hoogte van de Verkenningston in het Schulpengat bij wijze van een oefening deel te nemen aan een hijsoperatie met een SAR-helikopter. Eén voor één zijn vanuit de heli twee man op het achterdek van de reddingboot overgezet om kort daarop weer tegelijk te worden opgetakeld. Al met al een spectaculair schouwspel.
Foto: Harry Cornelje©

Piratenschip weer terug in Den Helder

Het Engelse tallship Earl of Pembroke uit Bristol is weer teruggekeerd in Den Helder. De driemaster, die heeft meegespeeld in diverse piratenfilms, ligt thans afgemeerd langs de kade bij Damen Shipyards Den Helder. Eerder dit jaar heeft het schip ook al enige tijd bij de Damen-werf gelegen voor het laten uitvoeren van inspectie-, onderhouds- en reparatiewerk.

Morgenster voorbereid op speciale missie

Ter voorbereiding op de zeiltrips in het kader van het Clean2Antarctica project heeft de Morgenster in de tweede helft van augustus in Den Helder gemobiliseerd. Op vrijdag 24 augustus is de zeilbrik met een eerste groep studenten naar Amsterdam vertrokken, de startplaats van deze speciale missie.

Sleepboot Hercules op reis

Het gebeurt niet vaak dat men de Hercules vrijvarend voor de lens krijgt. Op zaterdag 25 augustus lukte dit wel toen de monumentale sleper voor een vaartocht de museumhaven verliet. De Hercules van schipper-eigenaar Joost Weij is in 1952 op de Johannes Slichting werf in het Duitse Travemünde van stapel gelopen en maakt alweer sinds enige jaren deel uit van de unieke schepencollectie van Museumhaven Willemsoord.

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld