15-1-2019 – Crowdfundingcampagne Noordzee geslaagd

PERSBERICHT – 15 januari 2019

DEN HELDER
De campagne om via crowdfunding een aanzienlijk geldbedrag te kunnen verwerven om ook de laatste fase van de restauratie van de zeegaande stoomsleepboot Noordzee te kunnen financieren, is heel succesvol verlopen. Particulieren en bedrijven hebben samen een totaalbedrag van bijna 36.000 euro gedoneerd.

Eind oktober 2018 ging de crowdfundingcampagne van start. Doel was om op deze manier een bedrag in de buurt van de 40.000 euro te kunnen inzamelen. De Stichting Stoomsleepboot Noordzee werkte hiervoor samen met het crowdfundingplatform Voordekunst uit Amsterdam. “Zij hebben ons enorm geholpen om deze campagne tot een succes te maken”, zegt woordvoerder Paul Schaap van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee. “Het was best spannend en lange tijd ook onzeker of de ondergrens van 32.000 euro, ofwel 80 procent van het beoogde bedrag, zou worden gehaald. Gebeurde dit niet dan hadden alle reeds verkregen donaties moeten worden teruggestort. Zo ver kwam het gelukkig niet.”
Dankzij talloze donaties van betrokken particulieren en diverse donaties vanuit het bedrijfsleven werd deze ondergrens zelfs ruimschoots overschreden en stond de teller eind 2018 op 35.878 euro. Een geweldig resultaat waarvoor het stichtingsbestuur en alle vrijwilligers die meewerken aan de restauratie van de stoomsleper heel blij mee zijn.

Ruim twee jaar geleden is op Museumhaven Willemsoord in Den Helder de omvangrijke restauratie van de enige nog overgebleven kolengestookte, zeegaande stoomsleper van Nederland van start gegaan. Mede dankzij een flinke subsidie van het Waddenfonds, gevolgd door diverse andere subsidies, donaties en schenkingen, kon aan boord het restauratie
werk ter hand worden genomen. De grootste klus was toch wel het vervangen van de afgekeurde stoomketel uit 1922. Ondertussen is de restauratie in de laatste fase beland. Paul Schaap verwacht dat de sleper over enkele maanden weer onder stoom zal kunnen varen. Met veel dank aan al die gulle gevers.

Binnenkort zal de stoomsleper Noordzee weer op eigen kracht kunnen varen. (Foto: Paul Schaap)