December 2018

NAUTISCH NIEUWS, december 2018


Ideaal overwintert in museumhaven

Net als de 23 meter lange dektjalk Pollux zal ook het monumentale zeilcharterschip Ideaal van schipper Arie Jan Koeman uit Alkmaar deze winter in Museumhaven Willemsoord doorbrengen. De 31,5 meter lange Friese Maatkast, met 1926 als bouwjaar, ligt afgemeerd aan de Flaneerkade tegenover restaurant Stoom. Het schip zal alleen gedurende de feestdagen een uitstapje naar Terschelling maken.

Nog meer overwinteraars

Naast de Pollux en de Ideaal overwinteren ook de zeilscharterschepen Stortemelk en Tecla en de zeilende vrachtvaarder Nordlys in de museumhaven. Hiervan is de Stortemelk langs de Flaneerkade afgemeerd en liggen de Nordlys en de Tecla aan de Boerenverdrietkade. Om onderhouds- en reparatiewerk te kunnen uitvoeren zijn de masten en het tuigage van de twee laatstgenoemde schepen verwijderd.

Stookerskoor Den Helder bestaat 25 jaar

Op zondag 25 november heeft het Stookerskoor een jubileumconcert gegeven in de Keesschuur te Anna Paulowna. Het koor heeft in 2018 bijna twintig optredens gegeven, waaronder zes op het luxe cruiseschip Serena en twee op het hospitaalschip Willem Alexander tijdens één van hun bezoeken aan Den Helder. Het Stookerskoor is in 1993 opgericht door vrijwilligers die kort daarvoor waren gestart met de restauratie van de stoomsleepboot Y 8122.
Foto: Stookerskoor Den Helder ©

De Zeemanspot overgedragen

De monumentale reddingboot De Zeemanspot is door Tom Lantau officieel overgedragen aan de Stichting Instandhouding Motorreddingboot De Zeemanspot. Hiervoor zijn de statuten van deze stichting aangepast. De in 1972 gebouwde motorreddingboot maakt al geruime tijd deel uit van de schepencollectie van Museumhaven Willemsoord en is samen met de motorreddingboot Dorus Rijkers ondergebracht in het Helders Historisch Reddingboten Collectief.

Donatie van het Dorus Rijkersfonds

Een door de Stichting Instandhouding Motorreddingboot Dorus Rijkers (1923) bij het Dorus Rijkers Fonds ingediende subsidieaanvraag is toegekend. Met dit geld, in totaal 10.338 euro, kunnen de kosten worden betaald die zijn gemaakt in het kader van het Certificaat van Onderzoek (CVO) en zijn twee AED’s aangeschaft.

Crowdfundingcampagne sleepboot Noordzee

De crowdfundingcampagne van de stoomsleepboot Noordzee is eind december succesvol afgerond. Het beoogde eindbedrag van 40.000 euro is dankzij de talloze donaties van zowel particulieren als bedrijven uit de regio voor bijna 90 procent gehaald, ofwel 35.878 euro. Op de foto wordt door financieel manager Ildiko Lendvaij van het in Den Helder gevestigde uitzendbureau C&M Labour Supply een cheque ter waarde van 500 euro overhandigd aan bestuurslid Paul Schaap. Daarnaast heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds een subsidie van 30.000 euro toegezegd.

Museumhaven groots verlicht

Niemand kan ze over het hoofd hebben gezien. De vele prachtig verlichte reddingboten, tjalken, botters en sleepboten in de museumhaven die deel uitmaken van de Den Helder Lichtkunst Route 2018. Met als absolute blikvanger het lichtschip Texel.

Stoomsleepboot Noordzee verhaald

Om op de gevel van Theater De Kampanje een lichtspel over de visserij te kunnen projecteren, moest de stoomsleepboot Noordzee worden verhaald naar één van de steigers voor het Schipperscafé. De bijna volledig gerestaureerde stoomsleepboot was net als vele andere museumschepen een gewild object voor fotografen.

Tjalk Frouke op helling

Als onderdeel van de Den Helder Lichtkunst Route 2018 staat de verlichte tjalk Frouke van Ruurd en Froukje Eijzinga vanaf zaterdag 15 december op de helling van Museumhaven Willemsoord. Het is hiermee het 23-ste schip dat in 2018 op de helling werd gezet. Sinds de ingebruikname hadden er in één jaar tijd nog niet eerder zoveel schepen op de helling drooggestaan. In 2017 was al het record van 10 schepen bereikt, maar dit aantal werd dit jaar ruimschoots overtroffen.

Gezellige eindejaarsbijeenkomst

Traditiegetrouw werd op Museumhaven Willemsoord het jaar samen met alle aangeslotenen en vrijwilligers afgesloten met een gezellige en drukbezochte bijeenkomst in het Schipperscafé. Op initiatief van voorzitter Michiel Tegelberg van de Stichting Museumhaven Willemsoord werd op zaterdag 22 december met alle aanwezigen het glas geheven op een heel succesvol verlopen jaar.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld