20-2-2019 – Noors bezoek zeer onder de indruk van Museumhaven

PERSBERICHT – 20 februari 2019

DEN HELDER
Een grote Noorse delegatie die eerder deze maand een bezoek bracht aan Museumhaven Willemsoord gaf aan zeer onder de indruk te zijn van het nautisch kwartier op het voormalige marinewerfcomplex. Maar ook vonden zij het heel bijzonder te zien wat op dit complex vanaf 1992 door de talloze vrijwilligers van de grond was getild. Een aantal van hen beloofde zelfs om samen met het gezin nog een keertje naar Willemsoord terug te komen.

De Noren brachten onder leiding van directeur Martine van Lier van de Stichting Mobiel Erfgoed Centrum op donderdag 7 februari een bezoek aan Museumhaven Willemsoord. De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van diverse gemeentelijke en regionale overheden, het Kustcultuurcentrum en de Kustcultuurvereniging Forbundet KYSTEN uit Stavanger, Bergen, Trondheim en Noord-Noorwegen.

In het Schipperscafé werd het gezelschap ontvangen door Michiel Tegelberg, voorzitter van de Stichting Museumhaven Willemsoord, en Paul Schaap, mede-oprichter van de museumhaven. Tegelberg hield een voordracht over het bestuurlijke deel en Schaap over de opzet en de ontwikkeling van de museumhaven. De Noren hadden hun bezoek goed voorbereid gezien de talloze vragen die door hen werden gesteld.

Michiel Tegelberg zegt over het bezoek: “Wat hen onder andere opviel was dat onze activiteiten hier al jarenlang nadrukkelijk door de gemeente worden ondersteund. Iets wat bij hen niet overal vanzelfsprekend is. Hun enthousiaste reacties zijn voor ons weer een bevestiging dat we op de goede weg zijn.” Paul Schaap voegt hieraan toe: “Wat mij met name opviel was dat onze museumhaven een geweldige reputatie heeft in het buitenland. Dit was eerder ook al gebleken uit de uitspraken die burgemeesters uit havensteden uit Spanje en Frankrijk tijdens hun bezoek aan de Traditionele Schepen Beurs afgelopen november deden.”

De Noorse delegatie poserend voor het Schipperscafé.  (Foto: Paul Schaap)