Mei 2019

NAUTISCH NIEUWS, mei 2019

Weer schepen op helling
Na een heel druk 2018 bleef het de eerste vier maanden van dit jaar behoorlijk rustig op de helling van de museumhaven. Hier kwam deze maand verandering in toen kort na elkaar de zandaak Pietertje (foto 1), het voormalige vrachtscheepje Tramp en de aak Marius (foto 2) op de helling werden gezet. De 13 meter lange Pietertje heeft 1879 als bouwjaar en is afkomstig van Wieringen. De Tramp heeft een lengte van 24 meter en 1923 als bouwjaar. De 20 meter lange Marius is voor onderhoud en een uitgebreide vlakvervanging drooggezet. Deze in 1911 gebouwde aak heeft zes jaar geleden ook al eens op de helling gestaan.


Vijftig ton ballast in Bonaire

Voor een betere stabiliteit en gewichtsverdeling is op woensdag 8 mei circa 50 ton beton als ballast onderin het schroefstoomschip der vierde klasse Zr.Ms. Bonaire gestort. Dit als tegenwicht voor de drie grote masten met tuigage die samen veel wind vangen. Voorafgaand aan het stortwerk is eerst een uitvoerige stabiliteitsberekening gemaakt. Verder is in het manschappenverblijf in het voorschip een begin gemaakt met de inrichting van een bescheiden museum.


Morgenster vaart met ROC-leerlingen
De Morgenster heeft de afgelopen tijd in totaal vijf reizen gemaakt met ROC-leerlingen die de opleiding Vrede & Veiligheid volgen en een defensiebaan ambiëren. Op zaterdag 11 mei begon het zeilschip met 20 leerlingen aan boord vanuit de museumhaven aan de laatste reis uit deze serie. Deze reis zou een week duren en in de Franse havenstad Cherbourgh eindigen.


Vrijwilligers naar DHTC voor VCA-cursus
Elf vrijwilligers die actief zijn in Museumhaven Willemsoord hebben bij DHTC met succes het VCA-examen afgelegd. De meesten van hen zijn afkomstig van het lichtschip Texel. Het VCA-certificaat is vereist als zij op een werf aan een schip werken. Dit laatste is binnenkort het geval als het lichtschip voor een inspectie-, reparatie- en onderhoudsbeurt naar het Marinebedrijf gaat.


Dorus Rijkers vaart met gemeentebestuur

Op dinsdag 14 mei heeft het Helderse College van B&W met de reddingboot Dorus Rijkers een gezellige vaartocht gemaakt door de Helderse haven en over het Marsdiep. Aan boord kregen de gasten tekst en uitleg over de levensloop van deze voormalige Helderse stationsboot die in Museumhaven Willemsoord door een enthousiaste groep vrijwilligers is gerestaureerd.
Foto: Amy van Maanen ©Witte Raaf in Museumhaven

Museumhaven Willemsoord is met de komst van de bijna 15 meter lange Witte Raaf weer een uniek nautisch monument rijker. Het schip, qua ontwerp een Amsterdamse sleepboot, werd in 1940 op de Amsterdamse werf van De Vries Lentsch op stapel gezet. Na de oplevering in 1942 werkte het eerst enkele jaren in Duitse dienst om na de oorlog vanuit Roermond, Maasbracht en Venlo als rivierpolitieboot RP8 aan de slag te gaan. In 1966 kwam het vaartuig in particuliere handen. De huidige eigenaar is Lukas Salomons uit Den Helder. De voortstuwing bestaat uit een 6-cilinder Ruston dieselmotor van 60 pk.

Radio-interview op lichtschip Texel

VPRO-presentator Mathijs Deen heeft op woensdag 22 mei aan boord van het lichtschip Texel een viertal oud-opvarenden van het lichtschip geïnterviewd over hun werk en verblijf aan boord gedurende de operationele inzet van het vaartuig. Het interview zal worden gebruikt voor het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd dat eind juni op zondagochtend zal worden uitgezonden. Geïnterviewd zijn Herman Steigstra, Piet Rozing, Hans Endeburg en Nico Nap. Foto’s: Sjaak Mooij ©

Schipperscafé en Dag van de Muziek

Ook dit jaar was het Schipperscafé weer één van de in totaal twintig locaties waar amateur-musici in het kader van De Dag van de Muziek mochten optreden. Het was alweer de 25-ste editie van dit grootste amateur-muziekfestival van Europa. Die dag traden er in het Schippercafé acht groepen op, waarbij het duo For Fun of Nana Bakker het spits afbeet.

Schorpioen heeft weer ra’s

Na een uitgebreide onderhoudsbeurt bij De Schieman uit Den Helder kreeg het ramschip Schorpioen eind mei in haar beide masten weer de ra’s terug. Hiervoor werden twee grote telescoopkranen ingezet. Het werk werd uitgevoerd terwijl de Schorpioen in dok 2 voor onderhoud en reparatie op de blokken stond.


Meer dan 100 houten boten naar festival

Voor deelname aan de eerste editie van het Dutch Wooden Boat Festival hebben zich al meer dan 100 houten boten uit binnen- en buitenland aangemeld. Hiervan worden er 60 in de museumhaven afgemeerd en ruim 40 deels in de Medemblikkerloods en deels in de Mastenmakersloods opgesteld. Het door Bert van Baar (foto) van de Bootbouwschool georganiseerde festival wordt van 5 t/m 7 juli in Museumhaven Willemsoord gehouden. Op de eerste dag wordt op het Marsdiep de bekende Helderse Botterrace gevaren en op zaterdag en zondag kunnen de elders op het Willemsoordcomplex georganiseerde Jutterhavendagen worden bezocht. Meer informatie: dutchwoodenboatfestival.nl.

 

Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld