Augustus 2019

NAUTISCH NIEUWS, augustus 2019


Lichtschip weer als nieuw
Na een uitgebreide inspectie-, reparatie- en onderhoudsbeurt, waarbij ook een nieuwe rode jas is aangemeten, ziet het lichtschip Texel er weer als nieuw uit. Al dit werk is uitgevoerd op de marinewerf op de Nieuwe Haven, waar het schip met behulp van de schepenlift is drooggezet. Om daar te mogen werken, hebben de vrijwilligers van het lichtschip eerst bij DHTC een VCA-cursus moeten volgen. Ondertussen heeft het lichtschip al weer veel bezoekers, waaronder een familie uit Australië, aan boord mogen verwelkomen.

Dekluiken voor Frouke

Het restauratiewerk aan de Frouke gaat ook dit jaar onverminderd door. Een mijlpaal in het project is dat de tjalk weer is voorzien van houten dekluiken. Zowel over het laadruim als op het voorschip. Daarnaast zijn de eigenaren Ruurd Eijzinga en Froukje Blaauw druk bezig met het inrichten van het binnenwerk van hun monumentale tjalk.

Geslaagde maidentrip naar Medemblik
De in Museumhaven Willemsoord volledig gerestaureerde stoomsleepboot Noordzee maakte op donderdag 8 augustus op eigen kracht en volledig onder stoom haar maidentrip van Den Helder naar haar voormalige thuishaven Medemblik. Dit om te kunnen deelnemen aan de Westfriese Waterweken. Vooral de binnenkomst aldaar van de bijna 100 jaar oude, kolengestookte sleper trok veel bekijks. Op maandag 12 augustus keerde de Noordzee weer in de museumhaven terug.

Grote inbreng uit Den Helder
Van alle schepen die van 9 t/m 11 augustus in Medemblik deelnamen aan de Westfriese Waterweken, waren de meeste uit Den Helder afkomstig. Naast twee marineschepen ging het om het lichtschip Texel, de stoomsleepboot Noordzee, de botter RD 28 en de reddingboten Tjerck Hiddes en Prins Hendrik. Het lichtschip, dat door de Gouwe en de Eemshoorn naar Medemblik was gesleept, trok gedurende het weekend circa 1.000 bezoekers.


Prachtig schaalmodel Tres Hombres

Het met veel liefde en zorg door Sijbrand Hulleman gebouwde schaalmodel van de zeilende handelsvaarder Tres Hombres heeft deze maand op Museumhaven Willemsoord een mooi plekje gekregen. Nadat het model dit jaar al tijdens de manifestatie Rondje Cultuur in het Huisduiner kerkje was te bewonderen, staat het in bruikleen gegeven model nu te pronken in een grote glazen kast in het kantoor van Fairtransport Shipping.


Sparto weer terug in museumhaven

Na een maanden durende onderhouds- en reparatieperiode is de voormalige Deense viskotter Sparto deze maand weer teruggekeerd in Museumhaven Willemsoord, waar het schip is afgemeerd aan de Flaneerkade. De Sparto stond de afgelopen maanden bij straal- en schilderbedrijf Teerenstra in Den Helder droog op een ponton, zodat kon worden gewerkt aan de houten romp van het vaartuig.


Zeilbrik Morgenster weer thuis

Na een druk vaarseizoen is de zeilbrik Morgenster eind augustus weer in haar thuishaven Den Helder teruggekeerd. Eerder dit jaar nam het schip deel aan de Race of the Classics en de Liberty Tall Ships Regatta. Tijdens laatstgenoemde zeilrace werden Scheveningen en het Franse Rouen aangedaan, waar stil werd gestaan bij het feit dat daar 75 jaar geleden D-Day plaatsvond. De Morgenster was eind juni ook de blikvanger tijdens het Havenfestival in IJmuiden. Verder werd vanuit Den Helder een meerdaagse vaartocht met een Russisch gezelschap gemaakt.

Succesvolle promotietocht reddingboten

Na een promotiereis van circa 500 kilometer van Den Helder naar Zierikzee vice versa liggen de reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot van het Helders Historisch Reddingboten Collectief weer veilig in Museumhaven Willemsoord. Zowel de heen- als terugreis is in vier etappes gevaren, met aan boord in totaal 120 passagiers. In Zierikzee is tijdens de jaarlijkse Havendagen reclame gemaakt voor de KNRM. In deze Zeeuwse havenplaats heeft De Zeemanspot ook nog een aantal rondvaarten met passagiers gemaakt. De tocht heeft langs de gehele route de nodige publiciteit opgeleverd. Beide schepen zijn 18 augustus vertrokken en op 28 augustus weer veilig in Den Helder teruggekeerd.


Tres Hombres volledig gestript

De hele maand augustus is hard gewerkt om de zeilende handelsvaarder Tres Hombres van Fairtransport Shipping volledig te strippen. Hierbij zijn de tuigage, de stengen en de ra’s verwijderd, die nu onderhoud krijgen in Gebouw 72. De Tres Hombres zelf zal bij straal- en schilderbedrijf Teerenstra met de mobiele schepenlift worden drooggezet om inspectie-, onderhouds- en reparatiewerk aan het onderwaterschip te kunnen uitvoeren. Aan het stripwerk heeft onder andere een groep van 10 jongeren en hun begeleiders uit Oostenrijk meegewerkt.


Stoomsleepboot Noordzee krijgt tentdak

Net als de sleper Dombo Y 8017 wordt ook de stoomsleepboot Noordzee voorzien van een grote zonnetent op het achterschip. Deze tent is bedoeld om ’s zomers ook bij minder goed weer passagiers te kunnen meenemen en om bescherming te bieden tegen de zon. En ’s winters beschermt de tent het achterschip tegen de weergoden. De tent wordt op maat gemaakt door De Schieman uit Den Helder.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld