November 2019

NAUTISCH NIEUWS, november 2019


Vlakreparatie dektjalk Pollux
Op zaterdag 2 november werd de monumentale dektjalk Pollux van Serge Lammerts drooggezet op de helling van Museumhaven Willemsoord omdat van de bijna 23 meter lange tjalk over een lengte van circa zes meter het vlak, inclusief diverse spanten, moest worden vervangen. Hiervoor moest gedurende de maand november veel werk worden verzet. De Pollux, met 1907 als bouwjaar, zou in het weekend van 8 t/m 10 november tijdens de Traditionele Schepen Beurs op de helling als absolute blikvanger fungeren.

Traditionele Schepen Beurs weer een succes

Zowel bezoekers, standhouders als de beursorganisatie kijken met een tevreden gevoel terug op de vierde editie van de Traditionele Schepen Beurs die van 8 t/m 10 november in het Nautisch Kwartier op het Willemsoordcomplex is gehouden. Talloze beursbezoekers woonden ook diverse lezingen bij of brachten een bezoek aan het Reddingmuseum, het Marinemuseum, de Medemblikkerloods of het lichtschip Texel en de stoomsleepboot Noordzee. Het lichtschip mocht zelfs 600 bezoekers aan boord verwelkomen.


EOC Scheepsverzekeringen weer hoofdsponsor
Voor de vijfde editie van de Traditionele Schepen Beurs, die ook in 2020 op het Willemsoordcomplex wordt georganiseerd, fungeert EOC Scheepsverzekeringen wederom als hoofdsponsor. Dit heeft EOC-directeur Ton van Dongen tijdens de afgelopen beurs bekend gemaakt. De verzekeraar heeft ook alle voorgaande edities gesponsord en vindt het belangrijk om nauwe contacten te onderhouden met de traditionele scheepvaartsector. Op de foto wordt de beurs officieel geopend door Ton van Dongen (links) en Sail Den Helder 2023 voorzitter Arian Minderhoud.


Viering 100-jarig bestaan zeilbrik Morgenster
De eerste dag van de Traditionele Schepen Beurs stond voor een groot deel in het teken van de viering van het 100-jarig bestaan van de zeilbrik Morgenster. Alle mensen en organisaties die een rol hadden gespeeld bij het afbouwen, tuigen en het weer in de vaart brengen en houden van de Morgenster werden door schipper Harry Muter op zijn bekende humoristische wijze in het zonnetje gezet. Paul Schaap (midden op foto) overhandigde het echtpaar Harry en Marian Muter een ingelijste kleurenfoto van zowel de Jantje, het eerste schip dat door hen is gerestaureerd, als de Morgenster in Museumhaven Willemsoord.


Word Opduwer van Museumhaven Willemsoord

Onder deze slogan is een handzame folder uitgebracht waarmee mensen worden gevraagd door middel van het invullen van een aangehechte antwoordkaart opduwer c.q. donateur te worden van Museumhaven Willemsoord. De folder is voor het eerst uitgereikt tijdens de Traditionele Schepen Beurs en de eerste opduwers hebben zich reeds aangemeld.

Demonstraties oude ambachten in trek

Tijdens de Traditionele Schepen Beurs trokken de demonstraties van oude ambachten veel bekijks. Dit betrof in de Medemblikkerloods de houten botenbouw, in de mechanische werkplaats het smeden (foto 1) en langs de afbouwkade het klinken aan boord van de Emanuel (foto 2).


Morgenster naar Canarische Eilanden

De Morgenster overwintert dit jaar niet in de museumhaven. Op maandag 11 november is de zeilbrik met gasten aan boord vertrokken naar de Canarische Eilanden. De heenreis gaat via Lissabon naar Santa Cruz op Tenerife. Van daaruit zullen diverse zeiltrips met gasten worden gemaakt. Vervolgens worden nog Madeira, Cadiz, Lissabon, Bordeaux, Fécamp, Douarnenez, Brest, Calais, Oostende en Amsterdam aangedaan.

Clipper Stad Amsterdam aangepakt

Vrijwel direct na aankomst in Den Helder is de grote refit van de clipper Stad Amsterdam opgestart. Eerst zijn met behulp van een grote mobiele telescoop kraan (foto 1) de stengen, de ra’s en het tuigage van het schip verwijderd. Deze zijn voor onderhoud in Gebouw 72 geparkeerd, waar ze door de eigen bemanning worden opgeknapt. Vervolgens heeft hoofdaannemer Damen de clipper in dok 2 drooggezet (foto 2), waar als eerste het houten dek onder handen is genomen.

Sinterklaas onder stoom naar Den Helder

Als Pakjesboot 13 heeft de stoomsleepboot Y 8122 op 16 november Sinterklaas vanuit Spanje weer veilig in Museumhaven Willemsoord afgeleverd (foto 1). Het afmeren bij het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers werd door duizenden kinderen gadegeslagen (foto 2). Ook waren diverse reddingboten ingeschakeld om alle Pieten te vervoeren (foto 3).


Stoomsleepboot Noordzee winterklaar

Aan de kade voor restaurant stoom is de Noordzee 180 graden gedraaid, zodat de robuustheid van de stoomsleepboot beter uitkomt. Nadat Scheepstuigerij De Schieman de tent over het achterschip had opgeleverd, kon de bemanning de contourverlichting op de sleper aanbrengen. Ofwel de Noordzee is klaar voor de winter.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld