December 2019

NAUTISCH NIEUWS, december 2019


Museumhaven wederom verlicht
Ook nu waren in de donkere decembermaand weer veel museumschepen, waaronder reddingboten, tjalken, botters, sleepboten en het lichtschip Texel, mooi verlicht. Hiermee vormden de schepen een mooie aanvulling op de door Citymarketing Den Helder georganiseerde Lichtroute ‘Helder Licht’, die dit jaar door de Duitse lichtkunstenares Sigrid Sandmann op Willemsoord en in de binnenstad was samengesteld.
Foto: Natascha Worseling ©

Duits bezoek voor lichtschip Texel
Op de laatste dag van november is het lichtschip bezocht door een delegatie uit Emden, bestaande uit ruim 30 vrijwilligers van het Feuerschiff Amrumbank dat als museumschip in deze Duitse havenstad ligt afgemeerd. Aan boord van de Texel werd het gezelschap rondgeleid door vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting, de beheerders van het lichtschip Texel. De bezoekers waren onder de indruk van de conditie van het lichtschip, de absolute blikvanger van Museumhaven Willemsoord.
Foto: Sjaak Vrieling ©

Drukte in de Medemblikkerloods
De laatste weken van 2019 zijn gebruikt om in de Medemblikkerloods de houten strandreddingboot Jelle-Evert, de voormalige Barend van Spreekens, zowel in- als uitwendig te strippen. De in 1933 gebouwde reddingboot wordt weer geheel in de oude staat hersteld. Elders is een lanceerinstallatie voor deze boot in aanbouw en verder komt er een tractor om de lanceerwagen met boot te kunnen verplaatsen. Zie ook www.bvs1933.nl


Stuivertje wisselen op helling
Na een omvangrijke vlakreparatie is de monumentale dektjalk Pollux van Serge Lammerts op 10 december weer te water gelaten. Kort daarop is haar plek op de helling ingenomen door de tjalk Antilope die tijdelijk voor groot onderhoud naar Museumhaven Willemsoord is teruggekeerd. Direct na het droogzetten heeft eigenaresse Josepha Kempl zelf met een hogedrukspuit de romp schoongespoten.


Morwenna uit water en in loods

Het was echt passen en meten om de 15,00 meter lange en 4,50 brede houten Cornish lugger Morwenna op zondag 22 december in de Medemblikkerloods te krijgen. Een dag eerder was de boot bij Teerenstra met de mobiele hijsinstallatie uit het water gehesen en op een transportwagen gezet. Eigenaar Andreas Lackner hoopt nu de Morwenna droog staat, vaart te kunnen maken met de volledige restauratie.


Gezellige eindejaarsbijeenkomst in Schipperscafé

Op zaterdagmorgen 21 december was voor alle in Museumhaven Willemsoord actieve vrijwilligers weer een gezellig eindejaarsbijeenkomst georganiseerd. Met traditiegetrouw eigen gebakken oliebollen, glühwein en andere lekkernijen die werden geserveerd in een geheel in kerstsfeer omgetoverd Schipperscafé.


Hoofdmotor Dombo onder handen genomen

Omdat de 200 pk sterke 4-cylinder Bolnes dieselmotor van de sleper Dombo Y 8017 niet meer optimaal functioneerde, besloten vrijwilligers van de Stichting Y 8122 deze te inspecteren en waar nodig te repareren. Op 18 december werden hiervoor de vier cilinderkoppen losgehaald en naar de mechanische werkplaats overgebracht. Om de koppen te kunnen lichten, moest de kap van de machinekamer worden losgemaakt. Voor het hijswerk werd de eigen heftruck ingezet. Om al dit werk goed te kunnen uitvoeren, was de Dombo van haar vaste ligplaats naar de restauratiekade verhaald.


Meer zicht op museumhaven

Door het kappen van een aantal zieke bomen in de bocht Binnenhaven/Zuidstraat heeft men vanaf de weg nu maximaal zicht op een aantal blikvangers in de museumhaven, waaronder het lichtschip Texel, de motorsleepboot Hercules en één van de pontjesbruggen naar het Willemsoordcomplex.

Stad Amsterdam geheel gestript

Ook in de maand december ging in dok 2 het strippen van de clipper Stad Amsterdam onverminderd door (foto 1). Op dek verrees een houten overkapping (foto 2) om het vaartuig wind- en waterdicht te houden, zodat er onafhankelijk van het weer kan worden doorgewerkt. In Gebouw 72 werkt de eigen bemanning ondertussen hard aan het opknappen van het tuigage, de ra’s en de mastdelen van de clipper.


Onverwachte gast in Museumhaven Willemsoord

Op dinsdag 31 december is de driemastklipper Radboud van het Natte Dok naar de museumhaven verhaald. In afwachting van een dokbeurt bij Damen Shipyards Den Helder werd de driemaster afgemeerd aan de steiger naast het Schipperscafé. Het vaartuig, dat Enkhuizen als thuishaven heeft, wordt gebruikt als slaapschip voor de bemanning van de clipper Stad Amsterdam die in dok 2 door Damen onder handen wordt genomen.
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld