Januari 2020

NAUTISCH NIEUWS, januari 2020


Belangstelling blijft groeien
De belangstelling voor deelname aan een rondleiding over het monumentale Willemsoordcomplex of het bijwonen van een presentatie over de Oude Rijkswerf is vorig jaar weer flink toegenomen. Nadat in 2018 een aantal van 550 was geteld, kwam de teller in 2019 uit op 784. En ook voor dit jaar zijn alweer diverse rondleidingen en presentaties geboekt. De interesse hierbij gaat met name uit naar het nautisch kwartier met museumhaven en de beide droogdokken.

Earl of Pembroke in dok
Bijna heel de maand januari en ook nog een deel van februari heeft het zeilschip Earl of Pembroke bij Damen Shipyards Den Helder in dok gestaan om de nodige reparaties aan het onderwaterschip te laten uitvoeren. Daarnaast is het vaartuig weer onder klasse gebracht. Mogelijk maakt het schip kans om in een documentaire van de BBC op te treden.

Oude Hagenaar in museumhaven
De jongste aanwinst van Museumhaven Willemsoord is de 21,5 meter lange en 4 meter brede Metje Mourik uit Leiderdorp. Het voormalige vrachtscheepje heeft 1897 als bouwjaar. Eigenaar is Wladimir Rakov die het schip weer in haar oude staat wil herstellen. Plan is om het zogeheten Hagenaar binnenkort droog te zetten op de helling van de museumhaven.


Model lichtschip cadeau gedaan
De Stichting Historie der Kustverlichting heeft in januari een prachtig schaalmodel van het lichtschip Texel cadeau gekregen. Het ooit door een marineman gebouwde model is onlangs teruggevonden op een zolder. Inmiddels heeft het een mooi plekje gekregen aan boord van het lichtschip.


Motor Dombo nog verder uit elkaar

Om de problemen met de 4-cilinder Bolnes-dieselmotor van de sleper Dombo Y 8017 te kunnen oplossen, moest de hoofdmotor nog verder uit elkaar worden gehaald. Waren eerst alleen de koppen getrokken, nu diende dit ook te gebeuren met de cilindervoeringen. Puzzelen is nu nog om aan vervangende onderdelen te komen. Het reparatiewerk wordt in de mechanische werkplaats van Museumhaven Willemsoord uitgevoerd.


Restauratie Helderse vlet

In de Medemblikkerloods wordt door diverse vrijwilligers gewerkt aan de restauratie van een echte Helderse vlet. Dit houten vaartuig wordt straks ingezet voor vrijwilligers die graag vanuit de museumhaven een vaartocht willen maken.


Akoestiek Schipperscafé verbeterd

Door de montage van geluidsabsorberende platen tegen het plafond is de akoestiek in het Schipperscafé aanzienlijk verbeterd. Het werk is door diverse vrijwilligers uitgevoerd. Gesprekken aan de bar of de bakstafel zijn nu zonder problemen door iedereen te volgen. Iets waar de gebruikers van het Schipperscafé heel blij mee zijn.


Helling blijft in trek

Op 22 januari was het stuivertje wisselen op de helling van Museumhaven Willemsoord. Nadat de tjalk Antilope weer als nieuw te water was gegaan, werd haar plek op de helling nog dezelfde dag ingenomen door de heveaak Adriana (zie foto). Plan is om het schip eerst te strippen en hierna waar nodig te repareren. De eigenaressen hebben het voornemen om hun Adriana weer in haar oude staat te herstellen.
Foto: Ruurd Eijzinga ©

Lascursus van start
De kunst om specialistische ambachten in stand te houden is om deze kennis te delen. Voor meesterlasser Peter Jonas reden om degenen die zich bezighouden met de restauratie van nautische monumenten les te gaan geven. De eerste ‘cursisten’, Ruurd Eijzinga, Peter Offman en Jacoline Verboon, zijn inmiddels al met Peter mee aan de slag gegaan.
Foto: Ruurd Eijzinga ©

Recordaantal berichten en foto’s

De nieuwsbrief die de Stichting Museumhaven Willemsoord iedere maand uitbrengt, blijft floreren. Over heel 2019 zijn verspreid over 12 edities in totaal 123 nieuwsberichten en 149 foto’s verschenen. Een gemiddelde van ruim 10 berichten en meer dan 12 foto’s per maand. Naast plaatsing op de site museumhavenwillemsoord.nl wordt deze nieuwsbrief ook per e-mail naar 95 adressen verzonden.
   
Foto’s: PAS Publicaties ©, tenzij anders vermeld